LIVE Actualizat 12-02-2023
10:23

Război în Ucraina, ziua 354. Trei rachete ruseşti S-300 au lovit Harkovul / Prigojin: “Ruşii au ocupat un sat de lângă Bahmut”

Regiunea Donețk rămâne principalul teatru de operațiuni militare, însă ostilitățile au afectat întregul teritoriu ucrainean după bombardamentele de vineri.
12.02.2023 | 12:14
Razboi in Ucraina ziua 354 Trei rachete rusesti S300 au lovit Harkovul  Prigojin Rusii  au ocupat un sat de langa Bahmut
Luptele grele de la Bahmut produc în continuare victime/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
12-02-2023
10:23

Trei rachete rusești S-300 au lovit Harkovul

Raportări preliminare indică faptul că trei rachete rusești S-300 au lovit orașul Harkov, din estul Ucrainei, a scris guvernatorul regional Oleh Sinehubov, pe aplicația Telegram.

“O instalație de infrastructură a fost avariată. Datele privind victimele și amploarea distrugerii sunt în curs de clarificare”, a adăugat el.

Rachetele rusești au lovit vineri instalațiile de producere a energiei electrice din Harkov, într-un atac care a rănit opt ​​persoane. Harkov este cel mai mare oraș din estul Ucrainei.

12-02-2023
10:20

Șeful Wagner: "Armata rusă a capturat un sat ucrainean lângă Bahmut"

Fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că membrii grupului de mercenari au preluat satul Hrasna Hora, la marginea de nord a orașului asediat Bahmut, din regiunea Donețk a Ucrainei. Într-un mesaj audio publicat de biroul său pe aplicația de mesagerie Telegram, Prigojin a spus: “Astăzi, forțele de asalt ale companiei militare private Wagner au ocupat așezarea Hrasna Hora”.

Prigojin a publicat și un scurt videoclip, în care membrii Wagner pot fi văzuți la intrarea în Hrasna Hora, localitate care avea 600 de locuitori înainte de război. Reuters nu a putut verifica în mod independent dacă satul a fost sau nu ocupat.

Wagner, un grup de mercenari, cândva secret, care luptă pentru aliații Moscovei din Africa și Orientul Mijlociu, conduce de luni de zile asaltul asupra oraşului Bahmut, obținând câștiguri mici, dar constante în bătălia care are loc încă din vara anului trecut.

Ucrainenii încearcă să refacă infrastructura afectată de bombardamentele puternice de vineri, în timp ce bătălia pentru Bahmut continuă, cu armata rusă menținând presiunea asupra pozițiilor deținute de către armata ucraineană.

Bombardamente în spatele frontului și lupte dure la Bahmut

Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că a desfășurat vineri „un atac masiv” asupra infrastructurii energetice care susține complexul militar-industrial ucrainean, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Oficialitățile ruse nu au dat detalii legate de instalațiile energetice pe care le-au lovit, însă au susținut că atacul de amploare a blocat transporturile de armament și muniție pe care Ucraina le primește din străinătate.

ADVERTISEMENT

Armata ucraineană a precizat că Rusia ar fi lansat peste 100 de rachete, concomintent cu 12 atacuri aeriene și 20 de bombardamente. Ucrainenii susține că ar fi distrus 61 de rachete lansate de către ruși. Gherman Galușcenko, ministrul Energiei de la Kiev, a spus că au fost lovite instalații electrice din șase regiuni, ceea ce a dus la întreruperi în furnizarea curentului electric în cea mai mare parte a Ucrainei.

Bombardamentele rusești de vineri fac parte dintr-o serie mai lungă de atacuri asurpra infrastructurii Ucrainei, prin care Moscova vrea să producă întreruperi de durată ale eletricității, căldurii și apei pentru populația civilă, mai vulnerabilă pe durata iernii la acest gen de lovituri aeriene.

ADVERTISEMENT

În paralel, continuă bătălia terestră de la Bahmut. „În ciuda presiunii constante a inamicului, deţinem în continuare controlul în Bahmut şi luăm măsuri pentru a stabiliza linia frontului în jurul acestui oraș”, a afirmat comandantul-şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, într-o conversație telefonică cu şeful Statului Major al SUA, Mark Milley.

Tot în Donețk, se poartă lupte grele în jurul orașelor Vuhledar și Marinka. „În unele secţiuni ale frontului, am reuşit să recuperăm poziţii pierdute anterior şi să stabilim un avanpost acolo”, a adăugat Zalujnîi.

ADVERTISEMENT

Intensitatea luptelor din Bahmut și regiunea limitrofă a fost confirmată și de către Evgheni Prigojin, șefului grupului Wagner, care luptă pentru Rusia. „Bahmut este necesar pentru ca trupele noastre să poată opera confortabil. De ce se numeşte maşina de tocat carne? Pentru că armata ucraineană trimite din ce în ce mai multe unităţi (…) Probabil este prea devreme să spunem că suntem aproape. Sunt multe drumuri în afara şi mai puţine drumuri înăuntru. Trupele ucrainene sunt bine antrenate… şi, ca orice oraş mare, este imposibil să-l cucerim direct”, a declarat Prigojin.

Zelenski așteaptă rachete cu care să lovească Crimeea

Aflată în momentul de față în defensivă, armata ucraineană speră că livrările de armament din următoarele luni ar putea schimba situația. Publicația The Times relatează că Marea Britanie intenționează să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune care ar putea lovit toate regiunile ucrainene care acum se află sub ocupație rusă, inclusiv Crimeea.

ADVERTISEMENT

Britanicii ar putea să trimită rachete antinavă Harpoon sau rachete aer-sol Storm Shadow. Harpoon este concepută special pentru atacarea navelor inamice, o rachetă de acest tip având o rază de acțiune de 240 de kilometri. O rachetă Harpoon costă 1.200.000 de lire sterline. Storm Shadow are un preț dublu, dar raza de acțiune este mai mare, de 560 de kilometri, deși variantele pentru export pot parcurge o distanță mai mică. Acest model de rachetă poate fi lansat de pe avion.

În paralel, guvernul de la Kiev încearcă să limiteze amenințările interne la adresa securității Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski anunțând noi măsuri de combatere a activității agenților ruși infiltrați în administrația ucraineană. Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei a fost însărcinat cu adoptarea de noi măsuri menite să întărească instituțiile statului și să le facă imune la influențele externe.

ADVERTISEMENT