LIVE Actualizat 23-02-2023
14:59

Război în Ucraina, ziua 365. Zelenski vrea o întâlnire cu China / Ruşii susţin că Ucraina vrea să invadeze Transnistria

La aproape un an de la războiul din Ucraina, SUA avertizează China să nu ajute militar Rusia, pentru că ar exista semnale că ar face-o.
23.02.2023 | 16:55
Razboi in Ucraina ziua 365 Zelenski vrea o intalnire cu China  Rusii sustin ca Ucraina vrea sa invadeze Transnistria
Războiul din Ucraina împlineşte vineri un an Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
23-02-2023
14:59

Zelenski vrea o întâlnire cu China

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a declarat joi că nu a văzut niciun plan de pace chinez, dar că ar saluta o întâlnire între Ucraina și China, relatează Reuters.

„Am dori să ne întâlnim cu China”, a spus el în timpul unei conferințe de presă la Kiev cu premierul spaniol Pedro Sanchez, înainte de prima aniversare a invaziei Ucrainei de către Rusia.

Anterior, șeful diplomației ucrainene Dmitro Kuleba a anunțat că omologul său chinez, Wang, i-a împărtășit „elementele cheie ale planului de pace al Chinei” în timpul unei întâlniri din Germania, la începutul acestei săptămâni. „Ne aşteptăm să ne împărtăşească textul integral al propunerii de pace”, a spus Kuleba.

Adresându-li-se jurnaliştilor miercuri aseară, la New York, în cadrul Adunării Generale a ONU, Kuleba a spus că Ucraina este „deschisă la discuţii pe această temă”.

23-02-2023
13:06

Prigojin: Presiunea a dat roade, muniția ar trebui să sosească în curând

Fondatorul grupării mercenare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că muniția atât de necesară pentru trupele sale ar trebui să sosească în curând. Această livrare de armament vine după o dispută publică în care șeful Wagner a acuzat conducerea militară a Rusiei de trădare. 

Miercuri, Prigojin a publicat o fotografie care arată cel puţin zece wagnerieni morți. El i-a acuzat cu această ocazie pe ministrul Apărării, Serghei Şoigu, şi pe şeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, de moartea acestora, pentru că le-a fost refuzată livrarea de muniţie. Șoigu și Gherasimov nu au comentat acuzațiile, dar Ministerul rus al Apărării a respins acuzațiile șefului Wagner. 

Joi, şeful lui Wagner a transmis însă într-o înregistrare audio, că rezultatele presiunii exercitate sunt vizibile și că i s-a confirmat că muniția este pe drum. “Până acum, totul este pe hârtie, dar, după cum ni s-a spus, documentele principale au fost deja semnate”, a adăugat Prigojin.

23-02-2023
10:19

Rusia: "Ucraina plănuiește o invazie în regiunea pro-rusă a Moldovei"

Ministerul rus al Apărării acuză Ucraina că plănuiește o invazie a regiunii moldovenești pro-ruse a Transnistriei, într-o așa-zisă operațiune sub steag fals, a anunțat agenția de presă a regimului rus, RIA. Moscova susține astfel oficial că Ucraina intenționează să organizeze “în viitorul apropiat” un atac asupr aforțelor ruse din Transnistria, ca pretext pentru o invazie.

Moscova nu a furnizat nicio dovadă pentru afirmațiile sale și nici nu a publicat detalii despre presupusa invazie ucraineană.

“Potrivit informațiilor actuale, regimul de la Kiev pregătește în viitorul apropiat o provocare armată împotriva Transnistriei, care va fi efectuată de Forțele Armate ale Ucrainei, inclusiv de unitatea naționalistă Azov”, se arată într-un comunicat al ministerului rus.

Ca pretext pentru invazie, ar fi planificată organizarea unei presupuse ofensive a trupelor ruse de pe teritoriul Transnistriei. “Pentru a face acest lucru,  ucrainenii care participă în acţiune vor fi îmbrăcaţi în uniforma Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse”, se arată în comunicatul Ministerului rus al Apărării.

În replică, Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al premierului Dorin Recean, transmite că “autorităţile statutului nu confirmă informaţia difuzată în această dimineaţă de Ministerul rus al Apărării”.

“Facem apel la calm şi invităm publicul să urmărească sursele oficiale şi credibile ale Republicii Moldova”, spune Daniel Vodă, care dă asigurări că instituţiile Republicii Moldova “cooperează cu partenerii străini şi în cazul unor pericole la adresa ţării, vor informa neîntârziat opinia publică”.

Cu toate acestea, chinezii au replicat dur și au anunțat că nu au nici cea mai mică intenție să ajute Rusia, ci aceste supoziții ar fi doar invenții ale NATO, menite să destabilizeze și să discrediteze Beijingul.

China, somată să nu ajute militar Rusia

Pentagonul avertizase oficial asupra consecințelor pentru China dacă va oferi Rusiei ajutor letal, adică militar. Secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat miercuri că ”vor exista consecințe pentru China” dacă ar oferi Rusiei ajutor militar letal în războiul său împotriva Ucrainei.

ADVERTISEMENT

”Nu i-am văzut dând ajutoare letale Rusiei în acest moment, pentru război, dar nici ei nu au luat asta de pe masă”, a spus Singh. ”Și așa am fost consecvenți de aici și cred că secretarul Blinken s-a întâlnit și cu omologul său din Germania chiar săptămâna trecută, am subliniat și acolo că vor exista consecințe pentru China dacă acest parteneriat cu Rusia se aprofundează și mai mult”, a completat reprezentantul SUA.

Singh a adăugat că scenariul prin care Bejingul va oferi ajutor letal Rusiei în războiul împotriva Ucrainei ar fi ”cu siguranță o greșeală de calcul”. Oficialii americani au declarat anterior pentru CNN că există semne că oficialii chinezi vor să ”se strecoare până la linia roșie” de a oferi Rusiei ajutor militar letal.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, chinezii neagă cu vehemență acest scenariu. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Wang Wenbin, a declarat că țara sa nu are nicio intenție în a oferi ajutor militar Rusiei. Mai mult, aceste scenarii sunt doar știri false răspândite de NATO, potrivit oficialului chinez.

Între timp, britanicii anunță că tancurile Challenger ar putea ajunge în Ucraina până la primăvară. Tancurile de luptă Challenger 2 ar putea începe să sosească în Ucraina ”în primăvară”, a declarat miercuri secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, într-un interviu acordat Reuters.

ADVERTISEMENT

Marea Britanie ar putea oferi Ucrainei mai multe dintre principalele sale tancuri de luptă pe lângă cele 14 deja promise, dar asta va depinde de nevoile de apărare ale țării, a declarat Wallace agenției de presă.

Wallace a făcut o serie de declarație în timp ce vizita un loc de antrenament din sud-vestul Angliei, unde soldații ucraineni învață să opereze tancurile în condiții de luptă. Ministerul Apărării din Marea Britanie a declarat într-o declarație că antrenamentul ”continuă în ritm” și va dura câteva săptămâni.

ADVERTISEMENT

”Ucrainenii vor continua să lupte, iar Marea Britanie, alături de aliații noștri, nu se va clinti”, a spus Wallace. ”Vom continua să oferim capabilitățile necesare pentru a sprijini Ucraina atât timp cât este nevoie”, a adăugat oficialul.

ADVERTISEMENT