LIVE Actualizat 06-03-2023
15:12

Război în Ucraina, ziua 376. Zelenski a luat decizia cu privire la soarta oraşului Bahmut / Germania ameninţă China

Război în Ucraina, ziua 376. Situaţia devine tot mai complicată pentru ucraineni la Bahmut, oraşul fiind încercuit aproape complet de ruşi.
06.03.2023 | 17:07
Razboi in Ucraina ziua 376 Zelenski a luat decizia cu privire la soarta orasului Bahmut  Germania ameninta China
Ucrainenii din Bahmut sunt la limita rezistenţei Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
06-03-2023
15:12

Zelenski a luat decizia ca ucrainenii să continue să apere Bahmutul

Volodimir Zelenski și comandanții săi militari au decis luni să continue să apere orașul Bahmut, din estul ucrainean, pe care forțele ruse și mercenarii Wagner încearcă cu disperare să-l captureze de luni de zile. Informațiile despre întâlnirea lui Zelenskii cu comandanții armatei ucrainene sunt menționate în declarația transmisă din biroul președintelui ucrainean.

“La întâlnire, situația din Bahmut a fost discutată în detaliu”, se arată în declarație. “Participanții au convenit să continue operațiunile defensive și să consolideze în continuare pozițiile noastre în Bahmut”.

Trupele ruse au înaintat în ultimele zile în jurul oraşului, pe care ameninţă să-l încercuiască, dar pe care ucrainenii continuă să-l apere. Liderul grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, ai cărui luptători sunt în prima linie a bătăliei de la Bahmut, s-a plâns duminică din nou de lipsa muniţiilor, atribuind acest lucru unei posibile trădări.

Mai mult, el a afirmat luni că reprezentantului grupării Wagner i-a fost refuzat accesul în cartierul general care coordonează “operaţiunea militară specială” desfăşurată de armata rusă în Ucraina. “Pe 6 martie, la ora 8 dimineaţa, reprezentantului meu la cartierul general i-a fost anulat permisul şi i s-a refuzat accesul”, a transmis Prigojin prin serviciul său de presă.

06-03-2023
15:07

Olaf Scholz ameninţă China

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat într-un interviu acordat CNN că China ar suporta “consecințele” dacă ar trimite arme în Rusia. Totuși, cancelarul german prezice că Beijingul se va abține în continuare de la furnizarea de arme forțelor ruse. Această declaraţie vine la doar două zile după ce Scholz s-a întâlnit cu Joe Biden, la Washington.

Oficialii americani au avertizat recent că China ar putea începe să furnizeze arme și muniție Moscovei. Înainte de călătoria sa în SUA, Scholz a cerut Chinei să se abțină de la trimiterea de arme și, în schimb, să-și folosească influența pentru a face presiuni asupra Rusiei să-și retragă forțele din Ucraina.

El s-a referit, de asemenea, la situaţia în care dacă trimiterea de ajutor militar Rusiei ar duce la impunerea de sancțiuni Chinei. “Cred că ar exista consecințe, dar acum suntem într-un stadiu în care spunem clar că nu ar trebui să se întâmple asta și sunt relativ optimist că vom avea succes. Va trebui însp să fim foarte, foarte atenți”, a spus Scholz. 

El nu a vrut să precizeze ce consecințe ar provoca o astfel de mișcare a Beijingului. Germania are cea mai mare economie europeană, iar China a fost cel mai mare partener comercial unic în ultimii ani.

06-03-2023
12:05

Ministru american: Posibila cădere a oraşului Bahmut nu va schimba cursul războiului

Oraşul Bahmut din estul Ucrainei are o importanţă mai mult simbolică decât operaţională şi căderea acestuia în mâinile forţelor ruse nu înseamnă neapărat că Moscova îşi recapătă elanul în efortul său de război de peste un an, a declarat luni ministrul american al apărării, Lloyd Austin.

“Cred că are o valoare mai mult simbolică decât una strategică şi operaţională”, a afirmat Austin într-o declaraţie făcută presei în cursul vizitei pe care o efectuează în prezent în Iordania. “Căderea oraşului Bahmut nu înseamnă neapărat că ruşii vor schimba cursul acestei lupte”, a insistat ministrul american al apărării.

Austin a mai spus că, dacă forțele ucrainene decid să se retragă la vest de Bahmut, nu ar considera că acesta este un eșec strategic.

06-03-2023
10:25

Şoigu a mers la Mariupol

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a inspectat proiecte de infrastructură în cadrul unei vizite în orașul portuar Mariupol, ocupat în sud-estul Ucrainei.

Șoigu a vizitat, de asemenea, un centru medical, un nou cartier rezidențial construit de armată și a fost informat cu privire la “construcția unei conducte care va furniza apă mai multor așezări din regiune”. Ministerul Apărării nu a confirmat când a avut loc vizita lui Șoigu și nici dacă acesta se afla încă în oraș.

Ministerul a declarat că Șoigu „a inspectat postul de comandă înaintat al uneia dintre formațiunile forțelor Vostok în direcția Donețk Sud”.

Mariupol, situat la Marea Azov, în regiunea ucraineană Donețk, a fost capturat de forțele rusești anul trecut

06-03-2023
08:54

Unitatea ucraineană Kraken: Am distrus un turn în Rusia, cu o dronă kamikaze

Kraken, o unitate specială a Serviciului de Informații pentru Apărare al Ministerului Ucrainean al Apărării, a anunțat pe Telegram că a distrus turnul autonom de observare din regiunea Bryansk, din Rusia, folosind o dronă kamikaze. “Folosind o dronă sinucigașă, forțele de informații ale unității speciale Kraken au distrus turnul autonom de observare a grenadierului din regiunea Bryansk”, au transmis cei din Kraken.

 

Ei au atașat și un videoclip care arată cum s-a derulat operațiunea. Unitatea specială Kraken nu a precizat când a avut loc exact această operațiune, relatează Ukrainska Pravda .

Cartierul militar general ucrainean a transmis duminică seara că forțele ruse desfășoară ofensive în cinci direcții: Kupiansk, Liman, Bakhmut, Avdivka și Shakhtarsk. Pe de altă parte, în zonele ocupate din regiunile Zaporojie și Herson, trupele ruse duc lupte de apărare.

Război în Ucraina, ziua 376. Soldaţii ruşi au ignorat ordinul de a cuceri Vuhledar

În ultimele 24 de ore, forțele ucrainene au lovit două puncte de comandă și control și zece zone de concentrare a personalului și a echipamentelor militare rusești, a mai transmis Statul Major de la Kiev. Potrivit raportului, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, i-a ordonat lui Rustam Muradov, care a fost numit comandant al Districtului Militar de Est al Rusiei în octombrie anul trecut, să captureze cu orice preţ oraşul Vuhledar din regiunea Doneţk. Statul Major ucrainean susține că soldații ruși au refuzat ordinul pentru că au considerat ofensiva fără sens.

ADVERTISEMENT

Ministerul de Externe al Ucrainei a postat pe Twitter două imagini cu orașul Marinka din regiunea Donețk, transmiţând că se află în ruine. Agenția de știri AP a publicat la rândul ei fotografii din Marinka, făcute cu dronă, care arată scene similare.

“Marinka a fost complet evacuată, nu este nimeni în oraș în afară de soldați. Nu există nicio modalitate ca populația civilă să locuiască acolo. Forțele ruse distrug totul, în mod deliberat”, declara în această săptămână primarul din Marinka.

ADVERTISEMENT

Între timp, forţele ucrainene rezistă tot mai greu la Bahmut şi mai mulţi dintre ei au declarat pentru Kyiv Independent că nu primesc niciun sprijin. În timpul vizitelor scurte în orașul Kostantinivka din apropiere, soldații le-au povestit reporterilor despre batalioanele nepregătite și slab pregătite care au fost aruncate în “mașina de tocat carne de pe linia frontului”.

Numele soldaților din articol au fost schimbate deoarece au vorbit cu reporterii fără aprobarea ofițerilor lor. Ei spun că artileria rusă, vehiculele de luptă ale infanteriei și vehiculele blindate de transport de trupe atacă pozițiile ucrainene ore și zile în şir, fără a fi oprite în vreun fel de armele grele ucrainene.

ADVERTISEMENT

De asemenea, militarii afirmă că există un deficit extrem de muniție și de aceea folosesc arme care datează din cel de-al Doilea Război Mondial. Dronele care ar trebui să ofere informații critice de recunoaștere sunt, de asemenea, rare și adesea se pierd în unele părți ale câmpului de luptă.

“În batalionul cu care am venit la mijlocul lunii decembrie eram 500. Acum o lună aveam doar 150 de oameni”, a spus Boris, un luptător din Odesa, care luptă în “Când mergi pe câmpul de luptă din Bahmut, șansele să scapi viu nu mai sunt 50:50. Sunt mai degrabă 30% şanse”, spune şi Serghei, un alt luptător.

ADVERTISEMENT

Ilia spune, la rândul său, că atunci când sosește muniția, soldaţii primesc doar 10 grenade pe zi. “Este suficient pentru un minut pe câmpul de luptă. Avem nevoie de muniție! Dacă continuăm să primim 10 grenade, Bahmut va cădea repede”, a spus Ilia.

Pe de altă parte, Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că trupele sale au eliminat 930 de soldați ruși în ultimele 24 de ore. În cel mai recent raport privind pierderile rusești, Ministerul Apărării ucrainean afirmă că în total au fost uciși 153.120 de soldați. De asemenea, ministerul ucrainean a raportat că de la începutul războiului au fost distruse 302 avioane militare, 2.071 drone și 6.692 vehicule blindate de luptă ruseşti.

ADVERTISEMENT