LIVE Actualizat 06-04-2023
12:22

Război în Ucraina, ziua 407. Explozii puternice la Melitopol / Ucraina e pregătită să discute cu Rusia, dacă va reuşi contraofensiva

Război în Ucraina, ziua 407. Polonia a anunțat din timp vizita lui Zelenski la Varșovia pentru că nu se teme de Rusia, anunță un purtător de cuvânt al ministerului de externe.
06.04.2023 | 15:06
Razboi in Ucraina ziua 407 Explozii puternice la Melitopol  Ucraina e pregatita sa discute cu Rusia daca va reusi contraofensiva
Polonia a anunțat din timp vizita lui Zelenski. Foto: notesfrompoland.com
ADVERTISEMENT
06-04-2023
12:22

Macron contează pe China pentru a aduce Rusia "la raţiune"

Preşedintele francez Emmanuel Macron a fost primit joi la Beijing de către omologul său chinez Xi Jinping, ocazie cu care i-a spus acestuia că se bizuie pe el ”pentru a aduce Rusia la raţiune”.

Xi Jinping şi-a primit oaspetele pe un uriaş covor roşu, în Piaţa Tiananmen, cu Marseilleza, în a doua zi vizitei de stat a preşedintelui francez.

”Agresiunea rusă în Ucraina a dat o lovitură stabilității. Ştiu că pot să contez pe dumneavoastră pentru a aduce Rusia la raţiune şi pe toată lumea la masa negocierilor”, i-a spus Macron lui Xi.

În timpul vizitei sale la Beijing, președintele francez a spus că China poate „juca un rol semnificativ” pe drumul către pace în Ucraina și a salutat „dorința și angajamentul Chinei de a rezolva conflictul”.

Macron şi Xi au participat la o întâlnire tête-à-tête în Palatul Poporului şi urmau să ia parte la o reuniune trilaterală, împreună cu preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen.

06-04-2023
08:12

Kievul a anunţat condiţia unor negocieri cu Rusia

Kievul a transmis un mesaj important legat de posibile negocieri cu Rusia. După cum scrie Financial Times, acesta este “cel mai explicit mesaj de până acum că Ucraina este interesată de negocieri cu Rusia, de la întreruperea acestora, în aprilie anul trecut”.

Andrei Sibiha, diplomat ucrainean cu experiență și adjunct al şefului biroului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina este pregătită să intre în discuții diplomatice cu Rusia privind viitorul peninsulei Crimeea, cu o condiție importantă.

„Dacă reușim să ne atingem obiectivele pe front, adică atunci când ne aflăm la granița administrativă cu Crimeea, suntem gata să deschidem negocieri diplomatice pe această temă. Asta nu înseamnă că excludem eliberarea militară a Crimeei”, a spus Sibiha într-un interviu pentru Financial Times.

Până acum, amintește ziarul, președintele ucrainean a exclus în mod axiomatic posibilitatea oricăror negocieri cu Moscova până când toate forțele ruse părăsesc Ucraina, care include și Crimeea.

06-04-2023
08:08

Explozii puternice în oraşul Melitopol, ocupat de ruşi

Ivan Fedorov, primarul orașului ucrainean Melitopol, ocupat de ruşi, din regiunea Zaporojie, a declarat că miercuri noapte au avut loc în oraş câteva explozii puternice. 

„Au fost semnalate mai multe explozii violente în oraș”, a anunțat Fedorov pe canalul său Telegram. Zaporojie este una dintre cele patru regiuni ucrainene parțial ocupate de Rusia, a căror anexare a fost declarată de Vladimir Putin anul trecut. Celelalte trei sunt Donețk, Lugansk și Herson.

Război în Ucraina, ziua 407. Polonia a anunțat vizita președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Varșovia cu câteva zile înainte de sosirea sa pentru că ”nu ne mai este frică de ruși”, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al ministerului de externe din Polonia.

Război în Ucraina, ziua 407. Polonia anunță că nu se teme de Rusia

”Nu a fost ușor – și din nou avem mare succes în a ascunde aceste informații (a oficialilor înalți care călătoresc la Varșovia) așa cum am făcut-o cu Joe Biden acum câteva săptămâni – dar nu ne este atât de frică de ruși. Am decis să comunicăm vizita lui Zelenski cu două zile înainte pentru a oferi poporului polonez posibilitatea de a călători la Varșovia și de a participa la discursul a doi lideri”, a declarat purtătorul de cuvânt, Lukasz Jasina, într-un interviu pentru Isa Soares de la CNN.

ADVERTISEMENT

”Nu a fost ușor pentru că Varșovia astăzi a fost blocată mult mai mult decât în timpul vizitelor lui Biden, Obama sau Trump, dar a meritat pentru că a existat un simbolism”, a adăugat el. Zelenski s-a întâlnit cu înalți oficiali polonezi și a semnat acorduri bilaterale miercuri, în timpul primei sale călătorii oficiale în Polonia de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Între timp, Casa Albă a transmis că SUA nu ”permit sau încurajează” ucrainenii să lovească în afara Ucrainei. Coordonatorul Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă pentru comunicații strategice, John Kirby, a răspuns recentei afirmații a președintelui rus Vladimir Putin că ”serviciile de informații occidentale” sunt implicate în ”atacuri teroriste” desfășurate în Rusia, spunând miercuri că Statele Unite nu ”permit și nu încurajează ucrainenii” să lovească în afara Ucrainei.

ADVERTISEMENT

CNN a susținut anterior că în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al Rusiei de miercuri, Putin a susținut fără dovezi că ”atacuri teroriste sunt efectuate în mod regulat împotriva oficialilor guvernamentali și a agențiilor de aplicare a legii, jurnaliştilor, personalităților publice, profesorilor de școli și universități.

Mai mult, neonaziștii și complicii lor operează nu numai pe teritoriul noilor supuși ai Federației, ci comit și crime în alte regiuni”, referiri la regiunile ucrainene pe care Rusia pretinde că le-a anexat.

ADVERTISEMENT

”Există motive să credem că potențialul țărilor terțe ale serviciilor de informații occidentale este implicat în pregătirea unor astfel de atacuri teroriste și de sabotaj”, a adăugat Putin. Vladlen Tatarsky, un blogger militar rus pro-Kremlin, a fost ucis duminică într-o explozie la o cafenea din Sankt Petersburg.

Comitetul Național Antiterorism (NAC) al Rusiei a declarat luni că explozia care l-a ucis a implicat agenți ai serviciilor speciale ucrainene și asociați ai liderului opoziției încarcerat Alexei Navalnîi.

ADVERTISEMENT

Adresându-se reporterilor miercuri, Kirby a subliniat că implicarea serviciilor de informații americane a avut ca scop să-i ajute pe ucraineni să-și apere teritoriul. ”Încă din primele zile ale acestui război, am oferit informații și sprijin pentru informații forțelor armate ucrainene pentru a le permite să se apere mai bine, să desfășoare operațiuni și să încerce în continuare să recupereze teritoriul pe care rușii l-au luat ilegal.

Rușii au invadat de fapt în 2014. Și nu voi intra în detalii despre ce este acea informație sau cum este furnizată, dar este menită să ajute Ucraina să-și apere teritoriul. Nu le permitem și nu îi încurajăm pe ucraineni să lovească în afara Ucrainei”, a transmis Kirby.

ADVERTISEMENT