News

Război în Ucraina, ziua 396. Vladimir Putin trimite arme nucleare în Belarus. Bombardamentele rusești continuă în ritm susținut

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că va trimite arme nucleare în Belarus, care vor rămâne sub controlul direct al Moscovei.
26.03.2023 | 06:30
Razboi in Ucraina ziua 396 Vladimir Putin trimite arme nucleare in Belarus Bombardamentele rusesti continua in ritm sustinut
Președintele din Belarus, Aleksandr Lukașenko, împreună cu omologul său rus, Vladimir Putin/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Vladimir Putin a anunțat, sâmbătă, că a ajuns la un acord cu Belarusul pentru ca Rusia să amplaseze arme nucleare tactice pe teritoriul acestei ţări, informează agenţia TASS, preluată de Agerpres. Potrivit liderului de la Moscova, măsura nu ar încălca acordurile de neproliferare nucleară la care Rusia este parte.

Armele nucleare vor rămâne sub controlul direct al Moscovei

Nu este nimic neobişnuit aici: Statele Unite fac acest lucru de decenii. Ele îşi desfăşoară armele nucleare tactice pe teritoriul aliaţilor lor”, a declarat Putin într-un interviu pentru un post de televiziune rus. „Am convenit cu Aleksandr Lukaşenko că vom amplasa arme nucleare tactice în Belarus fără încălcarea regimului de neproliferare”, a adăugat Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

De altfel, liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, a vehiculat de mai multă vreme posibilitatea autorizării aducerii în Belarus a unor arme nucleare tactice. Chiar și în acest caz, controlul asupra acestor arme va fi exercitat tot de către Rusia, Belarus oferind doar locul de amplasare a bazelor.

În momentul de față, în Belarus staționează deja 10 avioane capabile să poarte arme nucleare tactice. „Începând din 3 aprilie, vom începe să antrenăm echipaje. Şi la 1 iulie vom termina construcţia unui siloz special pentru armele nucleare tactice pe teritoriul Belarusului”, a precizat Putin.

ADVERTISEMENT

Acesta susține că decizia sa a fost determinată de anunțul Marii Britanii legat de trimiterea în Ucraina de obuze antitanc care conțin uraniu sărăcit. Acestea nu sunt radioactive, dar uraniul sărăcit le conferă o viteză superioară astfel încât impactul asupra tancurilor inamice duce la distrugerea cu ușurință a blindajului.

Legat de acest subiect, Putin a afirmat că există posibilitatea ca și armata rusă să recurgă la utilizarea acestui tip de muniție împotriva vehiculelor de luptă ale ucrainenilor. „Rusia, desigur, are cu ce să răspundă. Noi avem, fără a exagera, sute de mii de obuze de acest tip. Nu le utilizăm deocamdată”, a conchis Putin.

ADVERTISEMENT

Noi bombardamente asupra civililor din Ucraina

În paralel cu această mutare a lui Putin care aduce arme nucleare al granița Poloniei, stat membru NATO, continuă ostilitățile pe frontul ruso-ucrainean. După bombardamentele de amploare ale rușilor de miercuri, o nouă serie de atacuri au avut loc sâmbătă. „119 aşezări au fost bombardate cu diverse arme, inclusiv mortiere, tancuri, artilerie, lansatoare multiple de rachetăde, sisteme antiaeriene de tip S-300, drone Lancet şi rachete de croazieră Onix”, a anunțat armata ucraineană. Bombardamentele s-au soldat cu uciderea a 16 civili și rănirea a 59, transmite News.ro.

Tot sâmbătă, Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, a anunțat că aproximativ 5.000 de pușcăriași care s-au înrolat în rândurile grupării au fost până acum grațiați, după încheierea contractelor. Prigojin susține că doar 0,31% dintre aceștia au comis noi infracțiuni după ce s-au reîntors de pe front.

ADVERTISEMENT

Deținuții au fost o sursă importantă a recrutărilor făcute de către grupul Wagner de la declanșarea războiului ruso-ucrainean, însă în momentul de față gruparea lui Prigojin își axează eforturile pe recrutarea a circa 30.000 de persoane din rândul membrilor cluburilor sportive sau ai celor care frecventează sălile de sport.

ADVERTISEMENT