LIVE Actualizat 01-03-2023
19:18

Război în Ucraina, ziua 371. Kievul nu exclude provocări la granița cu Republica Moldova / Explozii puternice în Crimeea

Război în Ucraina, ziua 371. Volodimir Zelenski anunță creșterea în intensitate a luptelor din Bahmut. Rușii încearcă de mai multe luni să cucerească orașul din Donețk.
01.03.2023 | 21:13
Razboi in Ucraina ziua 371 Kievul nu exclude provocari la granita cu Republica Moldova  Explozii puternice in Crimeea
Război în Ucraina, ziua 371. Zelenski anunță intensificarea luptelor din Bahmut. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
01-03-2023
19:18

Explozii puternice în Crimeea

Mai multe explozii puternice au fost semnalate miercuri seară în Crimeea, teritoriul Ucrainei anexat ilegal de Federația Rusă încă din anul 2014. În online au apărut mai multe clipuri care vorbesc despre bombardamente în zonă.

Încă nu e clar dacă sunt atacuri cu rachete sau cu drone. Conform Sky News, au fost auzite explozii puternice în orașele Bakhchysarai, Sevastopol și Yalta.

01-03-2023
19:04

Trupele ruse continuă să avanseze în Bahmut

Trupele ruse continuă să avanseze în apropierea orașului asediat Bahmut, din regiunea Donețk, au declarat, miercuri, forțele armate ale Ucrainei. Într-un comunicat pe Facebook, Statul Major al forțelor armate a spus: ”Inamicul continuă să avanseze. Asaltul asupra orașului Bakhmut continuă“.

În ultimele luni, bătălia de la Bahmut a devenit una dintre cele mai înverșunate din războiul de până acum. Unii experți militari spun că orașul nu are valoare strategică, în timp ce alții spun că ocuparea acestuia poate ajuta Rusia să pună mâna ulterior pe Sloviansk și Kramatorsk.

01-03-2023
19:01

Ucraina nu exclude provocări la granița cu Republica Moldova

Situația la granița Republicii Moldova cu Ucraina continuă să fie una tensionată, în zona Transnistria. Oficialii din armata ucraineană nu exclud eventuale provocări la graniţa cu statul vecin. Momentan, nu există însă nicio ameninţare vizibilă în acest sector.

Kievul anunță că forţele militare din Transnistria ocupată temporar de ruşi nu sunt suficiente pentru a deschide un al doilea front, transmite Interfax-Ukraina, citat de Agerpres.

”Totul este calm la frontiera cu Republica Moldova şi sub controlul forţelor de apărare (ucrainene). Graniţa este apărată de Serviciul pentru frontiera de stat“, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Comandamentului operativ Sud al forţelor de apărare ucrainene, Natalia Gumeniuk.

01-03-2023
10:48

Rusia acuză Kievul că pregătește o provocare în Transnistria

Oficialii ruși insistă să acuze Ucraina că pregătește o provocare cu materiale radioactive în Transnistria. Chișinăul a reacționat și a informat că că nu comentează „falsuri şi speculaţii”.

„Ministerul rus al Apărării a atras atenţia asupra unei provocări pregătite de regimul de la Kiev pentru a acuza forţele armate ruse că ar fi efectuat lovituri nediscriminatorii asupra unor instalaţii cu risc de radiaţii, ce ar putea duce la scurgerea de substanţe radioactive şi la contaminarea terenului”, arată Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

 „De asemenea, este îngrijorător faptul că astfel de evenimente au loc în imediata vecinătate a Transnistriei, în jurul căreia regimul de la Kiev escaladează în mod deliberat tensiunea”, a mai spus Zaharova.

Guvernul de la Chişinău a reacţionat imediat: „Cu referire la recentele declaraţii care vizează repetat regiunea transnistreană a ţării noastre, nu comentăm falsuri şi speculaţii. Instituţiile statului monitorizează situaţia şi nu confirmă informaţia difuzată de partea rusă.

Facem apel la calm şi invităm publicul din ţara noastră să urmărească sursele oficiale de informaţii ale Republicii Moldova”.

Încă de anul trecut, armata lui Putin se chinuie să spargă forța de apărare a ucrainenilor din orașul estic Bahmut. Toate încercările au fost în zadar. Abia în ultimele zile, situația în regiune pare a fi ceva mai favorabilă agresorilor.

Război în Ucraina, ziua 371. Zelenski anunță intensificarea luptelor din Bahmut

De la Kiev, Volodimir Zelenski a anunțat că intensitatea luptei dintre forțele ucrainene și cele rusești în jurul orașului estic Bahmut continuă să crească. Comentariile liderului de la Kiev vin la o zi după ce tot el a spus că situația militară devine din ce în ce mai dificilă în jurul orașului.

ADVERTISEMENT

În ultimele luni, bătălia de la Bahmut a devenit una dintre cele mai crâncene din războiul de agresiune al rușilor. Locuitorii de aici au fost nevoiți să se adăpostească în subteran zile la rând, în condițiile unei ierni foarte geroase.

În ultimele zile, forțele ruse și-au concentrat ofensiva în estul Ucrainei, încercând să încercuiască micul oraș minier Bahmut. Invadatorii au recurs la tăierea liniilor de aprovizionare ale apărătorilor ucraineni în oraș cu scopul de a-i forța să se predea sau să se retragă.

ADVERTISEMENT


Ucrainenii mai spun că raidurile aparatelor de luptă Suhoi 25 (SU-25) sunt tot mai intense, în timp ce la sol mercenarii Wagner iau cu asalt pozițiile ucrainene.În ciuda acestor realități dure de pe front, Kievul susține că valurile de atacuri ale rușilor sunt în continuare fără succes și că liniile de apărare rezistă.

În contextul acestor lupte, liderul de la Kiev a subliniat care este de fapt importanța avioanelor occidentale solicitate de Ucraina. ”De aceea avem nevoie de aviaţie, ca o componentă a apărării aeriene – avioane moderne de luptă – pentru a proteja întregul teritoriu al ţării noastre de teroarea rusească. Apărarea aeriană este completă numai atunci când este sprijinită de aviaţie. Aviaţie modernă”, a spus Volodimir Zelenski.

ADVERTISEMENT

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: ”Trebuie să sprijinim pe termen lung statul ucrainean”

Prezent marți, 28 februarie, la Helsinki, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că națiunile occidentale au datoria de a acorda ajutor Ucrainei pe termen lung.

Nu știm când se va încheia acest război. Dar atunci când se va termina, trebuie să ne asigurăm că istoria nu se repetă. Președintele Putin nu poate continua să distrugă securitatea europeană. Trebuie să întrerupem ciclul agresiunii ruse.

ADVERTISEMENT

Trebuie să ajutăm Ucraina să aibă capacitatea de a se apăra împotriva unei agresiuni viitoare. Trebuie să punem în aplicare angajamente pe termen lung pentru securitatea Ucrainei. Pentru că viitorul Ucrainei este în familia euro-atlantică”, a afirmat Stoltenberg, conform Ukrinform.net.

ADVERTISEMENT