News

Război în Ucraina, ziua 409. Funeraliile bloggerului militar Vladen Tatarski. Mercenarii Wagner au depus un baros pe sicriu

Război în Ucraina, ziua 409. Rusia sau elemente pro-ruse se află probabil în spatele scurgerii mai multor documente militare americane clasificate
08.04.2023 | 17:45
Razboi in Ucraina ziua 409 Funeraliile bloggerului militar Vladen Tatarski Mercenarii Wagner au depus un baros pe sicriu
Documentele prezintă o imagine veche a războiului din Ucraina Sursa foto: The New York Times
ADVERTISEMENT
08-04-2023
14:53

Armata rusă susține că a doborât o rachetă ucraineană deasupra Crimeii

O rachetă lansată de pe teritoriul ucrainean a fost doborâtă deasupra orașului Feodosia de la Marea Neagră, în Crimeea controlată de Rusia, a declarat sâmbătă Serghei Aksionov, șeful administrației din peninsula anexată, instalat de Moscova.

“O rachetă lansată din Ucraina a fost doborâtă deasupra orașului Feodosia”, a scris oficialul pe Telegram fără a oferi alte detalii, potrivit Reuters.

Agenția rusă de știri TASS l-a citat pe un consilier al lui Aksionov, Oleg Kryuchkov, care a declarat că au căzut resturi într-un oraș din Crimeea, dar că nu au fost raportate pagube sau victime.

Feodosia, situată în estul Crimeii, se află la aproape 300 de kilometri de cea mai apropiată zonă controlată de Ucraina. Kievul, care nu a făcut niciun comentariu imediat sâmbătă, nu deține rachete cu o asemenea rază de acțiune, potrivit datelor publice.

Oficialii instalați de Rusia în Crimeea au acuzat anterior forțele ucrainene de atacuri cu drone, deși Kievul s-a abținut de obicei să revendice responsabilitatea.

Rachetele HIMARS furnizate de SUA și folosite de Ucraina au o rază de acțiune de 80 de kilometri. Washingtonul a promis că va furniza bombe inteligente ghidate GLSDB, care au o rază de acțiune de 150 de kilometri, dar Kievul nu a confirmat încă primirea acestora.

08-04-2023
14:47

Oficialii ruși nu mai pot părăsi țara fără permisiune

Premierul rus Mihail Mișușin ar fi interzis oficialilor guvernamentali să părăsească Rusia fără permisiune specială. Permisele pot fi eliberate de Mișușin doar pentru călătorii oficiale, a relatat presa rusă citată de Kiev Independent.

Potrivit presei, restricțiile nu se aplică angajaților Administrației Prezidențiale a Rusiei.

Anterior, Financial Times a relatat că serviciile de securitate rusești vor să împiedice directorii companiilor de stat și oficialii guvernamentali din Rusia să plece în străinătate prin confiscarea pașapoartelor lor, pe fondul temerilor tot mai mari privind defecțiunile.

“Există reguli mai stricte pentru acest lucru (călătoriile în străinătate). În unele locuri, acestea sunt formalizate, iar în altele depind de o decizie specifică … . despre anumiți angajați”, declara purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru Financial Times.

08-04-2023
14:44

Liderul grupării Wagner, Evgheni Prigojin, prezent la înmormântarea bloggerului militar Vladen Tatarski

Sute de persoane, printre care și liderul grupării para-militare Wagner, Evgheni Prigojin, au fost prezenți sâmbătă la Moscova, la înmormântarea bloggerului militar pro-război Vladen Tatarki. Acesta a fost ucis recent într-un atac cu bombă într-o cafenea din Sankt Petersburg.

Sute de persoane, purtând haine cu un Z sau un V, semne de susţinere a ofensivei din Ucraina, au participat sâmbătă la înmormântarea lui Maksim Fomin, bloggerul cunoscut sub numele de Vladen Tatarki.

“Vladlen Tatarski va rămâne cu noi, vocea sa va continua să răsune”, a declarat la înmormântare Evgheni Prigojin, potrivit agenţiei ruse de presă RIA. 

Mercenarii de la Wagner au depus un baros pe sicriul bloggerului, unealtă devenită unul dintre simbolurile unității. Acest lucru s-a întâmplat după ce un „dezertor” a fost executat cu un baros, înregistrarea devenind virală.

Maksim Fomin era unul dintre cei mai cunoscuţi bloggeri militari ruși, susținând deschis războiul declanșat de Kremlin împotriva Ucrainei. Canalul său de Telegram avea peste 500.000 de abonați. Fomin era unul dintre apropiații lui Prigojin, iar mulți comentatori au văzut în acest atentat cu bombă un atac la adresa liderului Wagner.

Război în Ucraina, ziua 409. Oficiali americani au declarat că documentele oferă o imagine parțială, veche de o lună, a războiului și par să fi fost falsificate pentru a minimiza pierderile rusești.

Război în Ucraina, ziua 409. Rusia, vinovată pentru scurgerea de documente secrete

Rusia sau elemente pro-ruse se află probabil în spatele scurgerii mai multor documente militare americane secrete postate pe rețelele de socializare, care oferă o imagine parțială, veche de o lună, a războiului din Ucraina, au declarat trei oficiali americani pentru agenția de presă Reuters.

ADVERTISEMENT

Documentele par să fi fost modificate pentru a diminua numărul victimelor rusești, au mai declarat oficialii americani, adăugând că evaluările lor sunt informale și separate de o anchetă privind scurgerea în sine.

Oficialii au vorbit cu agenția de presă sub rezerva anonimatului, având în vedere caracterul sensibil al problemei, și au refuzat să discute în detaliu despre documente. Kremlinul și ambasada Rusiei la Washington nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii ale Reuters. Pentagonul a refuzat să comenteze autenticitatea documentelor, care sunt datate 1 martie și poartă marcaje care arată că sunt clasificate ca fiind “Secret” și “Top Secret”.

ADVERTISEMENT

Un document postat pe rețelele de socializare a afirmat că 16.000-17.500 de membri ai forțelor ruse au fost uciși de la invazie. SUA consideră că cifra reală este mult mai mare, de aproximativ 200.000 de ruși uciși și răniți, spun oficialii.

Pentagonul investighează o posibilă breșă de securitate

Pentagonul investighează o presupusă breșă de securitate după ce documente care oferă detalii despre planurile SUA și NATO de a ajuta la pregătirea Ucrainei pentru o ofensivă de primăvară împotriva Rusiei au fost scurse pe platformele de socializare, relatează New York Times.

ADVERTISEMENT

Documentele au fost răspândite pe Twitter și Telegram și ar conține diagrame și detalii despre livrările de arme, efectivele batalioanelor și alte informații sensibile, potrivit Times. Informațiile din documente sunt vechi de cel puțin cinci săptămâni, cele mai recente fiind datate 1 martie, potrivit raportului.

Documentele detaliază, de asemenea, ratele de cheltuieli pentru munițiile aflate sub controlul armatei ucrainene, inclusiv pentru sistemele de rachete Himars, sisteme de rachete de artilerie fabricate în SUA care s-au dovedit foarte eficiente împotriva forțelor rusești.

ADVERTISEMENT

New York Times citează analiști militari care avertizează că unele documente par să fi fost alterate în cadrul unei campanii de dezinformare a Rusiei. Într-un document, morțile trupelor ucrainene sunt umflate, iar pierderile rușilor pe câmpul de luptă sunt minimizate.

Comandamentul suprem al forțelor armate ucrainene a discutat, în cadrul unei reuniuni, despre măsurile de prevenire a scurgerilor de informații militare. Declarația prezidențială nu a făcut nicio referire la faptul că ar fi avut loc o scurgere de informații. De asemenea, Kievul a respins scurgerile de documente ca fiind un efort de dezinformare din partea Rusiei.

ADVERTISEMENT