News

Americanii pun la îndoială ofensiva de primăvară a ucrainenilor. Pierderile Kievului sunt uriaşe, cifrele le sunt ascunse inclusiv aliaţilor

Pesimismul creşte în rândul armatei ucrainene, dar şi în rândul aliaţilor occidentali, se arată într-o analiză publicată în The Washington Post.
14.03.2023 | 13:15
Americanii pun la indoiala ofensiva de primavara a ucrainenilor Pierderile Kievului sunt uriase cifrele le sunt ascunse inclusiv aliatilor
Trupele ucrainene resimt uzura, după un an de război Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Calitatea armatei Ucrainei, considerată la un moment dat un avantaj semnificativ față de Rusia, s-a degradat în timpul ultimului an de conflict. Drept urmare, mulți dintre cei mai experimentați luptători nu se mai află pe câmpul de luptă, ceea ce i-a determinat pe unii oficiali ucraineni să pună la îndoială disponibilitatea Kievului de a lansa mult așteptata ofensivă de primăvară, scrie Washington Post într-o analiză detaliată a situației de pe câmpul de luptă.

Contraofensiva de primăvară este pusă sub semnul întrebării

Oficialii americani și europeni estimează că până la 120.000 de soldați ucraineni au fost uciși sau răniți de la începutul invaziei ruse, în februarie anul trecut, în comparație cu aproximativ 200.000 de pierderi ale ruşilor, care au însă o armată mult mai mare și de aproximativ trei ori un număr mai mare de recruți. Ucraina își păstrează secrete cifrele victimelor, chiar și faţă de cei mai apropiaţi aliați occidentali.

ADVERTISEMENT

Lăsând la o parte statisticile, afluxul de recruți fără experiență, care au fost aduși pentru a umple pierderile, a schimbat profilul forțelor ucrainene, care suferă și de o lipsă de muniție, în primul rând artilerie și obuze de mortiere, scrie The Washington Post.

“Cel mai valoros lucru în război este experiența de luptă. Un soldat care a supraviețuit la șase luni de război și un soldat care doar ce a sosit pe câmpul de antrenament sunt doi soldați diferiți. Este o diferenţă de la cer la pământ, între ei”, spune un comandant de batalion din Brigada 46 de Asalt Aerian, care s-a identificat doar prin numele său de război, Kupol, în conformitate cu protocolul militar ucrainean. “Sunt puțini soldați cu experiență de luptă. Din păcate, mulţi din cei pe care-i aveam sunt deja morți sau răniți”, a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT

Asemenea evaluări sumbre răspândesc un pesimism palpabil, chiar dacă în cea mai mare parte nespus, inclusiv în cercurile înalte de la Kiev. Eșecul Ucrainei de a organiza o contraofensivă mult așteptată ar alimenta noi critici că Statele Unite și aliații săi europeni au așteptat prea mult timp – până când forțele ucrainene s-au deteriorat deja – pentru a intensifica programele de antrenament și a furniza vehicule blindate de luptă, inclusiv tancuri Bradley și Leopard.

Situația de acum de pe câmpul de luptă poate să nu ofere totuşi o imagine completă a forțelor ucrainene, deoarece Kievul antrenează separat trupele pentru o viitoare contraofensivă și nu le trimite în mod deliberat în luptă imediată, cum ar fi apărarea oraşului Bahmut, declară un oficial american. Andrei Iermak, șeful biroului președintelui ucrainean, spune că starea forțelor ucrainene nu îi diminuează însă optimismul față de viitoarea contraofensivă. “Nu cred că ne-am epuizat potențialul. Cred că în fiecare război vine un moment în care trebuie să pregătești personal nou, ceea ce se întâmplă chiar acum”, a spus Iermak.

ADVERTISEMENT

De partea rusă, situația este poate și mai rea. În timpul unei reuniuni a NATO din luna februarie, secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, declara că 97% din armata Rusiei era deja dislocată în Ucraina, iar oscova suferă niveluri de uzură comparabile cu cele din Primul Război Mondial.

Când eşti în ofensivă pierzi de două-trei ori mai mulţi oameni

Cât priveşte situaţia de pe front, Kupol speră că Washingtonul va oferi o pregătire mai bună forțelor ucrainene și că trupele care vor fi păstrate pentru viitoarea contraofensivă vor avea mai mult succes decât soldații fără experiență care luptă acum pe front sub comanda sa. “Credem mereu într-un miracol. Ori va fi un masacru, ori va fi o contraofensivă profesionistă. Sunt două posibilităţi. Va fi o contraofensivă în orice caz”, spune Kupol.

ADVERTISEMENT

Nu este însă foarte clar cât de mult creşterea ajutorului militar occidental și a pregătirii soldaţilor va înclina balanța într-o astfel de ofensivă de primăvară, având în vedere cicatricile şi uzura care încep să se arate. Un înalt oficial al guvernului ucrainean a numit numărul de tancuri promis de Occident ca fiind simbolic. Alți oficiali și-au exprimat în privat pesimismul că echipamentul va ajunge la timp pe câmpul de luptă.

“Dacă ai mai multe resurse, ataci mai activ. Dacă ai mai puține resurse, te aperi mai mult. De aceea, dacă mă întrebaţi pe mine, nu cred în marea noastră contraofensivă. Aș vrea să cred asta, dar eu uitați-vă la resurse și întrebați-vă: ‘Cu ce?'”, a spus oficialul ucrainean și a continuat: “Nu avem oameni și arme. Și știi care este raportul? Când ești în ofensivă, pierzi de două ori sau de trei ori mai mulți oameni. Nu ne putem permite să pierdem atât de mulți oameni”.

O astfel de analiză este mult mai puțin optimistă decât declarațiile publice ale conducerii politice și militare ucrainene. Președintele Volodimir Zelenski a descris anul 2023 drept „anul victoriei” pentru Ucraina, iar şeful serviciului secret al armatei, Kirilo Budanov, a vorbit despre posibilitatea ca ucrainenii să îşi petreacă vacanța de vară în Crimeea, peninsula pe care Rusia a anexat-o ilegal în urmă cu nouă ani.

“Președintele nostru ne inspiră să câștigăm. Practic, toți gândim la fel și înțelegem că este necesar să câștigăm până la sfârșitul anului. Și chiar este. Este un obiectiv realist, dacă ni se oferă tot ajutorul promis de către parteneri”, consideră generalul locotenent Oleksandr Sirski, comandantul forțelor terestre ucrainene, citat The Washington Post.

La prima vedere însă, starea de spirit este sumbră. Kupol, care a acceptat să fie fotografiat și a spus că înțelege că ar putea fi condamnat pentru că a dat o evaluare onestă, a povestit că a intrat în luptă cu recruți care nu au aruncat niciodată o grenadă, care și-au abandonat pozițiile sub foc și nu au încredere în manipularea armelor. Unitatea sa s-a retras din Soledar, în timpul iernii, după ce a fost înconjurată de forțele ruse care au capturat ulterior orașul. Kupol își amintește cum sute de soldați ucraineni din unitățile care luptau alături de batalionul său și-au abandonat pur și simplu pozițiile în timp ce luptătorii din grupul de mercenari ruşi Wagner au avansat.

Locotenent-colonelul Kupol spune că, după un an de război, batalionul său este de nerecunoscut. Din cei aproximativ 500 de soldați, în jur de 100 au fost uciși în luptă, iar alți 400 au fost răniți. Kupol a spus că este singurul profesionist militar din batalion și a descris dificultăţile de a conduce o unitate compusă în întregime din soldați fără experiență.

“Primesc 100 de soldați noi. Nu-mi dau timp să-i pregătesc, îmi spun să-i trimit imediat în luptă. Ajunşi acolo ei aruncă, pur și simplu, totul și fug. Asta e. Ştiţi de ce? L-am întrebat pe un soldat de ce nu trage și mi-a spus: ‘Mi-e frică de zgomotul împușcăturilor’. Avem nevoie de instructori NATO în toate centrele noastre de antrenament, iar instructorii noștri ar trebui să fie trimiși acolo în tranșee. Pentru că au eșuat în misiunea lor”, a explicat Kupol. El s-a mai plâns de lipsa acută de muniție, de obuze de mortiere obişnuite și obuze MK 19 fabricate în SUA.

Soldaţilor le e frică să iasă din tranşee

Ucraina se confruntat, de asemenea, cu o lipsă acută de obuze de artilerie, pe care Washingtonul și aliații săi încearcă să o rezolve. Dezbaterile asupra modului de consolidare a stocurilor de muniţie ale Ucrainei domină întâlnirile zilnice despre război la Consiliul Național de Securitate al Casei Albe. Eforturile Washingtonului au susținut lupta ucraineană, dar lipsurile persistă pe frontul de est. “Ești în prima linie. Ei vin spre tine și nu ai nimic cu care să tragi”, mai spune Kupol. Acesta insistă că Kievul trebuie să se concentreze pe o mai bună pregătire a noilor trupe, într-un mod sistematic. “Se pare că doar dăm interviuri și le spunem oamenilor că am câștigat deja”, se mai plânge.

Dmitro, un soldat ucrainean identificat de The Washington Post doar prin prenume, din motive de securitate, a descris aceleași condiții. Unor soldați mai puțin experimentați care servesc cu el în Brigada 36 Marină din regiunea Donețk le este frică să părăsească tranșeele. Bombardamentele sunt atât de intense câteodată, spune Dmitro, încât uneori câte un soldat are un atac de panică, urmat apoi de alții şi alţii.

Un oficial german a declarat că Berlinul a estimat pierderile ucrainene, inclusiv morți și răniți, la 120.000. “Ucrainenii nu ne împărtășesc informații pentru că nu au încredere în noi”, a spus oficialul. Riscurile pentru Ucraina în următoarele luni sunt deosebit de mari, deoarece țările occidentale care ajută Kievul caută să vadă dacă forțele ucrainene pot recâștiga inițiativa și pot elibera mai mult teritoriu de sub controlul rus.

La începutul invaziei, ucrainenii s-au grăbit să se ofere voluntari pentru serviciul militar, dar acum bărbații din toată țara au început să se teamă că vor primi ordinele de încorporare inclusiv pe stradă, se mai arată în articolul din The Washington Post. Serviciul de Securitate Internă al Ucrainei a închis recent conturile Telegram care îi ajutau pe ucraineni să evite locațiile în care autoritățile partajau apeluri.

În ciuda noilor echipamente și antrenamentului la baze din străinătate, oficialii militari americani cred că forțele ucrainene sunt insuficiente pentru a ataca de-a lungul întregului front. Ei se așteaptă ca ofensiva ucraineană să înceapă la sfârșitul lunii aprilie sau începutul lunii mai și sunt conștienți de urgența aprovizionării Kievului, deoarece un război prelungit ar putea favoriza Rusia, care are mai mulți oameni și bani și produce mai multe arme.

Într-o altă analiză, făcută de Politico, se arată că au început să apară diferențe tot mai mari între Washington și Kiev în privința obiectivelor de război și a felului în care conflictul s-ar putea încheia. Cu toate că Biden a promis că va sprijini Ucraina în războiul contra Rusiei, americanii le-au transmis clar ucrainenilor că nu vor putea să susțină Kievul la acest nivel la nesfârșit.

ADVERTISEMENT