LIVE Actualizat 12-04-2023
13:31

Război în Ucraina, ziua 413. Rusia a testat o rachetă balistică intercontinentală / Reacţii violente după filmuleţele cu decapitarea soldaţilor ucraineni

Război în Ucraina, ziua 413. Luptele pentru Bahmut sunt din ce în ce mai dure. Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner, anunță că rușii controlează 80% din oraș.
12.04.2023 | 16:21
Razboi in Ucraina ziua 413 Rusia a testat o racheta balistica intercontinentala  Reactii violente dupa filmuletele cu decapitarea soldatilor ucraineni
Război în Ucraina, ziua 413. Prigojin anunță că rușii controlează 80% din Bahmut. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
12-04-2023
13:31

Reacţii vehemente după filmuleţele cu atrocităţile de pe front

Imagini cu soldați ucraineni decapitați de ruși au început să circule pe rețelele de socializare, stârnind reacţii de furie pe întreg globul. UE s-a angajat să-i tragă la răspundere pe cei responsabili pentru crimele de război din Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt după ce a apărut un videoclip tulburător, în care soldații ruși ar fi decapitat un prizonier de război ucrainean zăcând la pământ.

Purtătorul de cuvânt al UE, Nabila Massrali, a declarat: „Nu avem alte informații despre veridicitatea videoclipului. Dacă este confirmat, acesta este un alt memento brutal al naturii inumane a agresiunii ruse”.

Volodimir Zelenski a fost şi mai vehement în mesajul său. “Este ceva ce nimeni în lume nu poate ignora. Cât de ușor ucid aceste fiare. Acest videoclip, execuția unui prizonier ucrainean. Acesta este un videoclip cu Rusia așa cum este. Ce fel de oameni sunt. Nu există oameni pentru ei. Un fiu, un frate, un soț, copilul cuiva. (…) Acesta nu este un accident. Acesta nu este un episod. Așa a fost cazul în Bucea. De mii de ori. Toată lumea trebuie să reacționeze. Fiecare lider”, a spus preşedintele ucrainean.

Moscova a cerut, de asemenea, verificarea autenticităţii videoclipurilor, catalogându-le drept “îngrozitoare”.

12-04-2023
12:59

Rusia a testat o rachetă balistică intercontinentală

Rusia a efectuat un test cu succes al unei rachete balistice intercontinentale în sudul țării, a anunțat Ministerul rus al Apărării. Racheta cu rază lungă de acțiune a fost lansată de la Kapustina Yar, din regiunea Astrahan, pe malul Mării Caspice.

Focosul de testare a lovit ulterior, conform planului, un punct din Kazahstanul aliat, a mai spus ministerul de la Moscova, adăugând că scopul este de a testa „capacitatea de luptă” a rachetei.

Recent, Kremlinul a făcut furori prin anunțul că va staționa arme nucleare tactice în Belarus. Astfel de arme au o rază de acțiune mai mică decât rachetele balistice intercontinentale, care pot acoperi distanțe mai mari de 5.000 de kilometri.

Război în Ucraina, ziua 413. Situația din Bahmut, oraș pe care rușii se chinuie să-l cucerească de mai multe luni, este una dramatică. Informații legate de realitatea de pe front sunt contradictorii.

Război în Ucraina, ziua 413. Prigojin anunță că rușii controlează 80% din Bahmut

Conform rușilor, situația din Bahmut este din ce în ce mai dramatică pentru ucraineni. Marți, 11 aprilie, șeful mercenarilor din grupul Wagner, Evgheni Prgojin, spunea că orașul este controlat de ruși. El înainta o proporție de 80%.

ADVERTISEMENT

În replică, Ucraina dezminte informația. ”Această declarație a lui Prigojin nu este adevărată”, a declarat marți pentru CNN, Serhii Cerevatîi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului operativ ‘Est’ al forţelor ucrainene.

Tocmai am luat legătura cu comandantul uneia dintre brigăzile care apără orașul. Pot afirma cu încredere că forțele de apărare ucrainene controlează un procent mult mai mare din teritoriul lui Bahmut”, a afirmat Cerevatîi.

ADVERTISEMENT

Anterior, liderul Wagner a afirmat, pe Telegram: ”Suntem total concentraţi pe Bahmut. Continuăm să îndeplinim misiuni de luptă. Cea mai mare parte, peste 80%, se află sub controlul nostru. Vorbim de toate centrele administrative, fabrici, administrația oraşului”.

Prigojin a adăugat că forţele de apărare ucrainene “încă deţin o parte din zonele rezidenţiale ale oraşului, unde există clădiri care au fost transformate în zone fortificate, iar sub aceste clădiri există tuneluri”.

ADVERTISEMENT

Oficiali pro-ruși: Crimeea, pregătită pentru o contraofensivă ucraineană

Între timp, pe frontul de sud, situația se anunță la fel de tensionată. Oficialii instalați de Moscova în Crimeea spun că zona este pregătită de o contraofensivă puternică din partea armatei ucrainene.

Serghei Aksionov, guvernatorul pro-rus al peninsulei anexate în 2014, a declarat marţi că au fost luate toate măsurile pentru a face faţă unei ipotetice contraofensive a forţelor ucrainene, transmite Sky News.

ADVERTISEMENT

Consider că decizia de a construi linii defensive în Crimeea şi la intrările în peninsulă a fost înţeleaptă şi fundamentată“, a spus Aksionov. El a mai precizat că acest lucru nu înseamnă că fortificaţiile vor fi folosite în scopurile pentru care au fost construite.

Vorbind despre o iminentă contraofensivă ucraineană pentru recuperarea Crimeei, Aksionov a dat asigurări că forţele ruse sunt pregătite să o respingă. ”Nu putem subestima inamicul. Putem spune în schimb că suntem pregătiţi şi că nu va fi nicio catastrofă“, a adăugat el.

Mai multe imagini din satelit publicate săptămâna trecută au arătat o rețea de tranșee și alte fortificații săpate în apropiere de Medvedivka. Vorbim de un orășel din apropierea unei treceri dintre Crimeea și Ucraina continentală.

Realitatea din teren ar putea sugera că există preocupări tot mai mari în Rusia cu privire la un posibil atac ucrainean. Experții militari cred că Kievul va profita de ameliorarea vremii pentru a prelua inițiativa pe câmpul de luptă.

ADVERTISEMENT