LIVE Actualizat 18-04-2023
14:59

Război în Ucraina, ziua 419. Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski au mers pe linia frontului / Jurnalistul de la Wall Street Journal rămâne în arest la Moscova

Rusia este interesată să pună capăt conflictului din Ucraina ”cât mai curând posibil”, potrivit ministrului de externe Lavrov.
18.04.2023 | 17:54
Razboi in Ucraina ziua 419 Vladimir Putin si Volodimir Zelenski au mers pe linia frontului  Jurnalistul de la Wall Street Journal ramane in arest la Moscova
Război în Ucraina, ziua 419. Foto: Time
ADVERTISEMENT
18-04-2023
14:59

Zelenski a mers la Avdiivka

Volodimir Zelenski a vizitat marţi oraşul Avdiivka, unul dintre punctele fierbinţi pe frontul de est al războiului din Ucraina, a anunţat serviciul său de presă.

“Am onoarea să mă aflu astăzi aici, să vă mulţumesc pentru serviciul vostru, pentru apărarea teritoriului nostru”, le-a spus Zelenski militarilor din Avdiivka.

“Vă doresc numai victorie, ceea ce doresc fiecărui ucrainean”, le-a spus Zelenski militarilor. “Vă doresc să rămâneţi în viaţă pentru Ucraina. Cu oameni atât de puternici, după victorie, sunt sigur că împreună vom reconstrui Ucraina”, a mai spus el.

În imaginile publicate, şeful statului ucrainean apare îmbrăcat într-o bluză neagră cu tridentul ucrainean alb pe piept, fără vestă antiglonţ sau cască de protecţie, mai întâi în exterior alături de militari în uniformă, în faţa un copac înflorit, apoi într-un hangar industrial unde le-a oferit medalii.

18-04-2023
12:26

Jurnalistul Evan Gershkovich rămâne în arest

Un tribunal din Moscova a menţinut, marţi, detenţia reporterului Evan Gershkovich de la The Wall Street Journal în închisoarea Lefortovo în care a fost ţinut de la arestarea sa, luna trecută.

Avocaţii lui Gershkovich contestaseră detenţia acestuia, dar tribunalul din Moscova a respins apelul şi s-a pronunţat, pe de altă parte, împotriva arestului la domiciliu sau a eliberării pe cauţiune, precum şi a mutării acuzatului într-o altă închisoare.

Astfel, Gershkovich va rămâne în arest preventiv la închisoarea Lefortovo din Moscova până la 29 mai, dar autorităţile ruse pot prelungi această perioadă. Închisoarea de lângă Moscova este celebră pentru detenţia deţinuţilor politic de către KGB în perioada sovietică, iar în prezent este administrată de FSB.

Serviciul de securitate FSB al Rusiei l-a arestat pe Gershkovici la 29 martie în oraşul Ekaterinburg din Urali, acuzându-l că a colectat ceea ce pretinde că ar fi secrete de stat despre complexul industrial militar din oraş. Kremlinul susţine că Gershkovich, primul jurnalist american reţinut în Rusia sub acuzaţia de spionaj de la sfârşitul Războiului Rece, a fost prins “în flagrant delict”.

18-04-2023
12:00

Cel puţin un mort şi şase răniţi în bombardamente la Herson

O persoană a fost ucisă și șase au fost rănite după ce trupele ruse au bombardat piața centrală din orașul Herson, scrie Kyiv Independent. Anterior, șeful biroului lui Zelenski, Andrei Iermak, scrise pe Telegram că forțele ruse au bombardat regiunea, fără a avea însă un bilanţ al victimelor.

Aceste bombardamente au avut loc la scurt timp după informațiile că Vladimir Putin a vizitat regiunea Herson și a vorbit cu soldații.

18-04-2023
06:29

Vladimir Putin, vizită surpriză în Ucraina, în regiunile Herson și Lugansk

Vladimir Putin revine în Ucraina. Kremlinul a anunțat, marți, că preşedintele rus ar fi participat la o întâlnire a comandamentului militar din regiunea din sudul Ucrainei Herson, controlată parţial de Rusia, scrie Sky News.

Putin ar fi fost informat despre situația din regiunile Herson și Zaporojie, ambele anexate de Moscova. De notat că ucrainenii ocupă în prezent capitala regională Herson. Acesta a fost singurul mare oraș ocupat de ruși, de unde au fost însă alungați de armata ucraineană în noiembrie. Rușii sunt acum regrupați pe malul stâng al Niprului.

De asemenea, liderul de la Kremlin a vizitat și sediul Gărzii Naționale din Lugansk, o regiune separatistă din estul Ucrainei, a mai anunțat Kremlinul fără să precizeze când au avut loc aceste vizite.

Rusia este ”interesată” să pună capăt conflictului din Ucraina ”cât mai curând posibil”, a declarat ministrul de externe Serghei Lavrov, în cadrul unei conferințe de presă cu ministrul brazilian de externe, Mauro Vieira, la Brasilia.

Rusia vrea să încheie războiul cât mai rapid, potrivit lui Lavrov

Lavrov le-a mulțumit și colegilor săi brazilieni pentru ”înțelegerea excelentă” a situației din Ucraina și a spus că Rusia este recunoscătoare pentru ”dorința de a contribui” a Braziliei la căutarea unor posibile soluții.

ADVERTISEMENT

Ministrul rus de externe este de asemenea așteptat să se întâlnească cu președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, potrivit programului Ministerului brazilian de Externe publicat online. Ucraina a declarat în repetate rânduri că pacea în conflict va fi atinsă doar dacă Rusia va restabili granițele țării și Kievul va prelua Crimeea.

”Pace adevărată înseamnă restabilirea granițelor recunoscute internațional ale Ucrainei. Pace adevărată înseamnă o patrie sigură pentru oamenii vizați din Crimeea ucraineană”, a declarat ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, într-o adresă de săptămâna trecută la Conferința de securitate a Mării Negre de la București.

ADVERTISEMENT

”Am reiterat poziția Braziliei de a contribui la o soluție pașnică a conflictului, amintind manifestările președintelui Lula în căutarea formării unui grup de țări prietene care să medieze negocierile dintre Rusia și Ucraina”, a completat Vieira într-o conferință de presă televizată.

Vieira a subliniat, de asemenea, poziția Braziliei împotriva sancțiunilor unilaterale: ”Asemenea măsuri, pe lângă aprobarea consiliului de securitate al Națiunilor Unite, au și un impact negativ asupra economiei din întreaga lume, și în special în țările subdezvoltate, dintre care majoritatea nu și-au revenit pe deplin după pandemie”.

ADVERTISEMENT

Între timp, documentele americane scurse dezvăluie că atât Ucraina, cât și Rusia sunt la capătul puterilor pe front.  Forțele terestre rusești din țară se apropie de epuizare și există puține întăriri disponibile. De asemenea, apărarea antiaeriană ucraineană este epuizată, făcând orice contraofensivă vulnerabilă în fața superiorității aeriene ruse. Mai mult, Statele Unite nu se așteaptă ca războiul să se încheie în acest an.

Mai multe dintre documente, care par să dateze în mare parte din februarie și martie, tind să confirme că Rusia a angajat marea majoritate a batalioanelor sale armate în războiul său în Ucraina. În ciuda mobilizării din toamna anului trecut, care a adăugat potențial 300.000 de soldați în rândurile rusești, o majoritate semnificativă a acestor batalioane sunt descrise drept ”ineficiente de luptă” – lipsă de oameni și echipament.

ADVERTISEMENT

Un document spune că 527 din 544 de batalioane rusești disponibile sunt angajate în operațiune, iar 474 se află deja în interiorul Ucrainei. Un număr substanțial este dislocat în sudul țării – cu aproximativ 23.000 de personal în Zaporizhzhia și alți 15.000 în Herson. Asta sugerează că rușii se așteaptă ca orice ofensivă ucraineană să vizeze acea regiune.

ADVERTISEMENT