LIVE Actualizat 19-04-2023
08:08

Război în Ucraina, ziua 420. Odesa, atacată cu drone de forțele rusești / Cimitir cu soldați Wagner, descoperit în Siberia

Luptătorul rus care a mărturisit într-un interviu televizat că a ucis civili în numele grupării Wagner, și-a retras declarația în circumstanțe suspecte.
19.04.2023 | 11:06
Razboi in Ucraina ziua 420 Odesa atacata cu drone de fortele rusesti  Cimitir cu soldati Wagner descoperit in Siberia
Război în Ucraina, ziua 420. Un fost luptător Wagner și-a retras declarația
ADVERTISEMENT
19-04-2023
08:08

Cimitir cu zeci de soldați Wagner, descoperit în Siberia

Un cimitir cu zeci de luptători din grupul de mercenari Wagner care au murit în Ucraina a fost descoperit în Siberi, potrivit unui raport al publicației de știri independente People of Baikal

În total, 53 de morminte au fost găsite într-un cimitir din regiune, fiecare mormânt fiind acoperit cu ramuri și coroane de flori, scrie sursa citată. Mormintele au fost găsite aproape de capitala regională Irkutsk. 

19-04-2023
08:05

Odesa, lovită de drone lansate de forțele rusești

Dronele lansate în noaptea trecută de forțele rusești au lovit regiunea de sud a Ucrainei Odesa. Atacul a provocat un incendiu la o clădire publică, a anunțat, miercuri dimineață, șeful comandamentului militar din zonă, citat de Sky News.

Deocamdată, nu au fost raportate victime, iar pompierii lucrează la fața locului, a mai spus oficialul. Imaginile din zonă, apărute pe internet, arată o clădire cuprinsă de flăcări, în timp ce pompierii se luptă cu flăcările.

Conform CNN, rusul se lăudase că a ucis copii și alți civili în timp ce servea pentru Wagner pe frontul din Ucraina, însă acum a sugerat că a fost șantajat să facă acele declarații. Azamat Uldarov, un fost condamnat la mulți ani de închisoare, a făcut noul anunț pentru presa din Rusia.

Război în Ucraina, ziua 420. Declarații ciudate din partea Wagner

Acest soldat, alături de un alt fost condamnat, Alexey Savichev, au acordat anterior interviuri lungi și divagatoare grupului rus pentru drepturile omului Gulagu.net, spunând că se numără printre zecile de mii de luptători Wagner recrutați din închisorile rusești pentru a lupta în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Vorbind cu fondatorul Gulagu, Vladimir Osechkin, Uldarov a spus că a împușcat și ucis o fată, numind-o ”o decizie a managementului”. ”Nu aveam voie să las pe nimeni să iasă în viață, pentru că comanda mea era să ucid orice în calea mea”, a spus el, estimând că fata avea cinci sau șase ani. Cu toate acestea, soldații Wagner și-au regândit poziția și au anunțat pentru un grup de presă al lui Evgheni Prigojin că aceste declarații nu au fost adevărate ci au fost obligați să le facă.

Întrebat de RIA-FAN, agenția de presă afiliată lui Prigojin dacă ”Te-au făcut să spui ce ai spus în videoclip, corect?”. Uldarov a răspuns: ”Nu numai că este corec, a trebuit să spun asta pentru că nu aveam de ales”. ”Am spus orice mi s-a spus să spun”, a completat apoi Uldarov.

ADVERTISEMENT

”Prigozhin este un tip grozav. Ne-a salvat viețile”, a adăugat luptătorul Wagner. Cu toate acestea, Osechkin de la Gulagu, care are sediul în Franța, a declarat pentru CNN că a susținut conținutul interviurilor sale cu cei doi bărbați, citând schimbarea de poziție a lui Uldarov ca dovadă a cât de repede sunt reduse la tăcere vocile disidente în Rusia. Osechkin a mai susținut că ambii intervievați, Uldarov și Savichev, au fost amenințați cu moartea dacă nu și-ar fi schimbat declarațiile. Savichev i-a spus lui Gulagu că unitatea sa a primit ordin să ucidă orice bărbat în vârstă de 15 ani sau mai mult.

Între timp, NATO a transmis că nu există dovezi că Beijingul ar oferi Rusiei ajutor militar letal până în acest moment. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că până acum nu există nicio dovadă că China oferă Rusiei ajutor militar letal. ”Urmărim foarte îndeaproape și până acum nu am văzut nicio dovadă că China oferă Rusiei ajutor militar letal”, a transmis Stoltenberg pentru Christiane Amanpour de la CNN.

ADVERTISEMENT

”Mesajul nostru este foarte clar: ar fi o mare greșeală să sprijinim războiul ilegal al președintelui Putin”, a adăugat el. China și-a revendicat neutralitatea față de războiul din Ucraina și a cerut pacea în conflict. Dar a refuzat, de asemenea, să condamne invazia Rusiei sau să facă vreun apel public ca Rusia să-și retragă trupele.

Între timp, șeful forțelor americane din Indo-Pacific a avertizat despre parteneriatul dintre Rusia și China, spunând parlamentarilor că este ”destul de îngrijorător” ceea ce se întâmplă. ”Nu au prieteni”, a declarat John Aquilino, comandantul Comandamentului Indo-Pacific al SUA, pentru Comitetul pentru Serviciile Armate a Camerei. ”Ei au identificat că este mai bine dacă sunt împreună pentru a-și atinge obiectivele strategice. Aceasta este o lume îngrijorătoare”, a completat oficialul.

ADVERTISEMENT

”Recunoaștem cantitatea enormă de arme, muniții, provizii care au fost deja furnizate Ucrainei, dar trebuie să facem și mai mult. Pentru că trebuie să ne asigurăm că ucrainenii se află într-o poziție în care să poată trece prin liniile rusești și, de asemenea, peste câmpurile minate și să fie într-o poziție în care să poată elibera, să recupereze teritoriul”, a adăugat el, referitor la războiul din Ucraina.

ADVERTISEMENT