News

Război în Ucraina, ziua 395. Joe Biden nu este impresionat de alianța dintre China și Rusia: ”Cred că exagerăm mult”

Președintele Joe Biden a declarat că nu este alarmat în urma întâlnirilor importante de la începutul acestei săptămâni Xi Jinping și Vladimir Putin la Moscova.
25.03.2023 | 06:30
Razboi in Ucraina ziua 395 Joe Biden nu este impresionat de alianta dintre China si Rusia Cred ca exageram mult
Joe Biden nu este impresionat . Foto: AP News
ADVERTISEMENT

În schimb, Biden a spus ”noi suntem cei care extindem alianțele”.Uite, acord respectul cuvenit Chinei sau Rusiei, însă cred că exagerăm enorm”, a spus Biden reporterilor în timpul unei conferințe de presă la Ottawa, Canada.

Biden nu este impresionat de alianța China – Rusia

Președintele a menționat că, deși oficialii americani au avertizat recent despre semnele că Beijingul ar putea lua în considerare creșterea sprijinului său militar pentru Rusia, ”încă nu au făcut-o”. Așadar, Biden nu a exclus scenariul prin care China va ajuta militar Rusia.

ADVERTISEMENT

”Nu înseamnă că nu o vor face, dar încă nu au făcut-o”, a spus Biden. ”Și dacă s-a întâmplat ceva, Occidentul s-a unit semnificativ mai mult”, a completat președintele SUA. Biden și-a continuat discursul, menționând o cooperare sporită între alianțe, inclusiv prin G7, Alianța Quad, ASEAN și AUKUS. Liderul SUA a adăugat că s-a întâlnit până acum cu 80% dintre liderii lumii.

”Așadar, vreau doar să o pun în perspectivă, nu o iau cu ușurință, ceea ce fac China și Rusia ar putea fi tot mai rău”, a recunoscut Biden. Între timp premierul canadian Justin Trudeau s-a adresat parlamentului la Ottawa pe 24 martie.

ADVERTISEMENT

”Ucraina se poate baza pe Statele Unite și Canada ca parteneri”, a declarat vineri prim-ministrul canadian Justin Trudeau, alături de președintele american Joe Biden. Trudeau a spus că, la fel ca SUA, Canada a oferit ”sprijin militar semnificativ” Ucrainei, cum ar fi artilerie, muniție, blindaje și tancuri. Trudeau a menționat spus că forțele armate canadiene antrenează militari ucraineni din 2015.

”După cum bine știți, domnule președinte Biden, Canada va continua să fie puternică alături de Ucraina, cu orice este nevoie”, a explicat Trudeau. ”Împreună, amândoi suntem parteneri pe care Ucraina – și lumea – se pot baza”, a mai transmis premierul canadian.

ADVERTISEMENT

Premierul a subliniat importanța sancțiunilor și a altor măsuri economice puse în aplicare de SUA, Canada și alți aliați ”pentru a continua să epuizeze cufărul de război al Kremlinului”. Deși economia Rusiei pare că rezistă, specialiștii susțin că efectele sancțiunilor vor fi resimțite mai devreme sau mai târziu.

Trudeau l-a numit pe Biden un ”prieten adevărat al Canadei”, spunând că alianța ”contează mai mult ca niciodată în acest moment important”. De asemenea, Joe Biden nu s-a ferit să-l atace din nou pe Vladimir Putin, considerând că președintele rus nu și-a îndeplinit obiectivele în Ucraina.

ADVERTISEMENT

“Ghici ce? Pofta lui de pământ și putere a eșuat până acum”, a spus liderul american despre Putin. ”Iubirea poporului ucrainean pentru țara lor va învinge. Să afirmăm încă o dată că vom menține acea torță a libertății aprinsă puternic și vom sprijini poporul ucrainean”, a spus Biden. Preşedintele a completat că Moscova nu a reuşit să zdruncine determinarea alianţei NATO. ”Putin era sigur că ar fi fost capabil să spargă NATO până acum”, le-a spus Biden parlamentarilor adunați.

ADVERTISEMENT