News

Război în Ucraina, ziua 431. Trei zile de doliu după atacul de la Uman / ”Măcelarul de la Mariupol”, înlocuit din funcție

Război în Ucraina, ziua 431. Kievul pregătește noi atacuri în Crimeea, Rusia se pregătește de contraofensivă, conform imaginilor din satelit.
30.04.2023 | 19:14
Razboi in Ucraina ziua 431 Trei zile de doliu dupa atacul de la Uman  Macelarul de la Mariupol inlocuit din functie
Război în Ucraina, ziua 431. Kievul pregătește noi atacuri în Crimeea.
ADVERTISEMENT
30-04-2023
16:15

Rusia îl schimbă din funcție pe ”Măcelarul de la Mariupol”

Rusia a decis să-l schimbe din funcție pe generalul Mihail Mizințev, supranumit ”Măcelarul de la Mariupol”. Acesta va fi înclouit cu adjunctul directorului Gărzii Naționale ruse, generalul Aleksei Kuzmenkov. Anunțul a fost făcut în contextul mult anunțatei contraofensive ucrainene, care nu se știe când, unde și dacă va avea loc.

Kuzmenkov era până acum adjunct al Gărzii Naționale ruse, post pe care-l ocupa din 2019. Mizințev fusese numit în această funcție în septembrie. Mizințev era poreclit ”Măcelarul de la Mariupol” și e vizat de sancțiuni care i-au fost impuse de către Occident.

30-04-2023
16:14

Trei zile de doliu după atacul de la Uman

Sute de ucraineni au depus flori la locul tragediei în orașul Uman, din centrul Ucrainei, după atacul cu rachete de vineri, în urma căruia au murit 23 de persoane, printre care șase copii. Potrivit viceprimarului din Uman, Oleh Galic, întreaga comunitate este îndoliată de această tragedie.

“Pe 29 aprilie, trebuia să aibă loc în Uman un forum economic şi deschiderea sezonului turistic. Din cauza acestei tragedii, toate evenimentele au fost anulate. Au fost decretate trei zile de doliu, nu doar în Uman, ci şi în toată regiunea Cerkasî”, a declarat, Oleh Galic.

Două rachete ruseşti au lovit, vineri dimineaţă, un bloc cu nouă etaje din centrul oraşului Uman, ucigând 23 de persoane. Oamenii care au supraviețuit au adus jucării de pluș și flori la locul tragediei. “În acest bloc locuia cel mai bun prieten al fiului meu. El şi surioara lui, mama, bunica, dar şi o mătuşă venită în vizită au murit. Până în ultimul moment nu am vrut să credem că au murit. Credeam că sunt la spital, dar că sunt vii. Din păcate, în cazul lor nu au mai putut fi salvaţi.

A murit şi o fetiţă care învăţa într-o clasă paralelă cu a fiului meu. Astăzi, pe ea şi pe fratele ei îi vor înmormânta. Părinţii şi fratele mai mic ai acestora au rămas vii. Este foarte înspăimântător. Eu locuiesc alături, iar la un bloc distanţă locuieşte fratele meu. Îmi era frică pentru viaţa mea, pentru viaţa copilului meu şi a fratelui meu. Înţeleg că în locul lor am fi putut fi noi. Toată societatea simte frică şi ură”, a mărturisit Olha, o tânără de 33 de ani.

30-04-2023
14:09

Zelenski acuză Ungaria că nu este un aliat NATO de facto

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a criticat într-un interviu oferit presei scandinave atitudinea Ungariei în războiul declanșat de Rusia. Președintele ucrainean a susținut că atitudinea Budapestei nu este în concordanță cu poziția NATO.

„Cum să rezolvăm disputa cu Budapesta? Singurul lucru care se pune în discuție este ceea ce vrea Budapesta. Mi se pare că există o confuzie politică în rândul elitelor politice din Ungaria. O situație foarte ciudată: poate o țară NATO să țină cu Rusia și să fie împotriva NATO?”, a spus Zelenski.

Zelenski a caracterizat ca nerezonabilă poziția Ungariei în acest conflict, subliniind faptul că Ungaria nu se comportă ca un aliat NATO. În aceste condiții, președintele ucrainean a criticat faptul că Ungaria are un cuvânt de spus în ceea ce privește aderarea Kievului la alianță.

„Cred că acesta este un comportament nerezonabil. Îmi exprim opinia mea subiectivă. Aliat nu este doar un cuvânt, ci și convingeri și acțiuni. Aceasta este o uniune de state cu aceeași viziune asupra securității, asupra valorilor. Au atitudini diferite față de anumite puncte, dar există un tratat de aliați care se protejează reciproc și valorile lor corespunzătoare.

Și dacă toți aliații spun “Rusia ne numește dușman, trebuie să punem Rusia la locul ei”, atunci un stat nu poate spune: „Nu, Rusia este aliatul nostru”. Nu poate fi așa. Asta înseamnă că nu mai ești un aliat al NATO. Deci, dacă ești de jure un aliat, dar de facto lucrezi împotriva [Alianței], atunci nu ar trebui să îți dai cu părerea dacă Ucraina ar trebui sau nu să adere la NATO”, a mai spus Zelenski, referindu-se la premierul Viktor Orban care s-a declarat împotriva aderării Ucrainei la NATO, fără însă a-l numi în mod direct.

30-04-2023
06:10

Atac cu rachete asupra unui sat rusesc

Două persoane au murit în urma unui atac ucrainean cu rachete asupra satului Suzemka, din regiunea Briansk, la granița cu Ucraina. 

Potrivit guvernatorul regiunii Briansk, Aleksandr Bogomaz, mai multe rachete au lovit satul situat la aproximativ zece kilometri de frontiera ruso-ucraineană. “Din păcate, doi civili au fost ucişi din cauza loviturilor aplicate de naţionalişti ucraineni”, a scris acesta pe canalul său de Telegram.

“O clădire rezidenţială a fost complet distrusă, iar alte două case au fost parţial distruse”, a mai completat acesta.

Acest atac ucrainean vine la două zile după atacul cu rachete balistice al Rusiei asupra mai multe orașe ucrainene, atac ce a făcut 26 de victime.

Război în Ucraina, ziua 431. Kievul pregătește noi atacuri în Crimeea, Rusia se pregătește de contraofensivă, conform imaginilor din satelit. Așadar, Ucraina nu este singura forță care se pregătește pentru contraofensiva Kievului, ci și Rusia.

Război în Ucraina, ziua 431. Se pregătesc noi atacuri în Crimeea

Rusia a avut la dispoziție aproape șase luni pentru a pregăti terenul pentru contraofensiva anticipată a Ucrainei din această primăvară, construind o gamă elaborată de fortificații în teritoriul ocupat, lângă linia frontului.

ADVERTISEMENT

Contraofensiva va reprezenta o provocare uriașă pentru trupele de la Kiev, cu obstacole extinzându-se pe sute de kilometri pe frontul sudic șerpuit – unde se așteaptă ca forțele ucrainene să-și concentreze atacurile în săptămânile următoare.

Imaginile din satelit analizate de CNN și alte organizații de știri arată amploarea apărării Rusiei: straturi de șanțuri antitanc, obstacole, câmpuri minate și tranșee. Provocarea pentru trupele ucrainene va fi să ocolească sau să depășească astfel de obstacole cu viteză, creând un impuls care face ca comanda și controlul rusesc să se piardă.

ADVERTISEMENT

Apărarea terestră a început să apară după ce forțele ruse s-au retras din o parte a regiunii Herson în noiembrie și au stabilit, în esență, o nouă linie defensivă care se întinde pe zonele în mare parte rurale din sudul Ucrainei. Apărările, inclusiv obstacolele din beton de tip ”dinți de dragon”, sunt ”la fel de bune” ca și forțele ruse alocate fiecărui sector. Pe cont propriu, sunt un impediment limitat.

Moscova a împins mai multe unități în sudul Ucrainei în ultimele săptămâni, dar rămâne de văzut câte trupe rusești – și de ce calitate – sunt alocate fiecărei secțiuni a unei linii atât de lungi. Fără surprize: oficialii ucraineni au recunoscut că, spre deosebire de măturarea bruscă din septembrie trecută prin mare parte din regiunea de nord-est a Harkovului, ar putea să le lipsească elementul surpriză în orice contraofensivă mai mare.

ADVERTISEMENT

Ucraina are avantajul de a alege unde și când să meargă și cu ce concentrare de forțe. Odată ce asaltul începe, alți factori ar putea intra în joc: totul, de la vreme la capacitatea și dorința Rusiei de a contraataca, plus lupte aeriene.

Între timp, ucrainenii îi avertizează pe locuitorii Crimeei să evite zonele unde există instalații militare pentru ”viitorul apropiat”. Serviciul de informații militare al ministerului ucrainean al Apărării i-a îndemnat pe locuitorii Crimeei să stea departe de instalațiile militare în urma unui incendiu masiv la depozitul de combustibil declanșat sâmbătă de un presupus atac cu dronă la Sevastopol.

ADVERTISEMENT

”Este recomandabil ca toți rezidenții din Crimeea ocupată temporar să nu rămână în apropierea facilităților militare sau a facilităților care asigură armata agresorului în viitorul apropiat”, au transmis oficialii ucraineni.

ADVERTISEMENT