News

Război în Ucraina, ziua 430. Atac asupra terminalului cu petrol din Sevastopol. Autoritățile ucrainene iau în considerare evacuarea civililor din Herson

Război în Ucraina, ziua 430. După bombardamentele cu zeci de morți din regiunea Cherkasy, Zelenski face un apel către Occident: ”Avem nevoie de avioane moderne”.
29.04.2023 | 17:44
Razboi in Ucraina ziua 430 Atac asupra terminalului cu petrol din Sevastopol Autoritatile ucrainene iau in considerare evacuarea civililor din Herson
Război în Ucraina, ziua 430. Zelenski, apel către Occident: ”Avem nevoie de avioane moderne”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
29-04-2023
14:50

Autoritățile ucrainene iau în calcul evacuarea civililor din Herson

Autoritățile ucrainene din regiunea Herson se pregătesc pentru evacuarea populației în cazul în care forțele rusești vor intensifica bombardamentele, potrivit The Kyiv Independent.

Guvernatorul regional Oleksandr Prokudin a declarat că, din cauza creșterii atacurilor în regiunea Herson, a ordonat ca mijloacele de evacuare să fie pregătite pentru un număr mai mare de persoane, precizând că au fost deja identificate rute sigure de ieșire din regiune.

Orașul Herson și așezările din jur se află deja sub tirul constant al artileriei rusești de când au fost eliberate în noiembrie, forțele rusești retrăgându-se pe malul estic al râului Nipru. Zilele trecute un jurnalist ucrainean a fost ucis iar un alt jurnalist străin, care-l însoțea, a fost rănit în urma unui bombardament al armatei ruse.

29-04-2023
11:22

Presiune din partea Congresului pentru ca administrația Biden să trimită avioane F-16 Kievului

Președintele Biden se confruntă cu presiuni din interiorul propriului său partid pentru a trimite avioane de luptă și rachete cu rază mai mare de acțiune în Ucraina, în timp ce Rusia continuă să provoace zilnic moarte și distrugere prin atacuri aeriene.

Membri ai Congresului din ambele partide i-au cerut lui Biden să furnizeze Ucrainei artilerie cu rachete cu rază lungă de acțiune, numită ATACMS, și avioane de luptă moderne F-16. Până acum, administrația a refuzat, spunând că SUA nu poate renunța la niciun sistem ATACMS și că avioanele nu sunt o prioritate.

Dar angajamentul SUA din ianuarie de a furniza tancuri de luptă principale M1 Abrams Ucrainei la începutul acestei primăveri, după luni de opoziție din partea Casei Albe, a dat motive de optimism că administrația ar putea să se răzgândească în privința furnizării de armament și mai greu.

Pentru cei mai hămesiți membri ai ambelor partide, F-16 și rachete cu rază lungă de acțiune reprezintă următorul pas logic. Echipamentele ar putea fi esențiale pentru apărarea populației ucrainene și pentru orice ofensivă împotriva pozițiilor rusești, susțin legislatorii – iar unii lideri militari americani sunt de acord.

„Este în interesul nostru ca Ucraina să câștige. Este în interesul nostru personal să ne implicăm și să le oferim ceea ce au nevoie. Ucraina se află într-un moment crucial al războiului. Avioanele F-16 oferă o rază de acțiune mai mare decât sistemele terestre și ar putea contribui la asigurarea superiorității aeriene a Ucrainei”, a declarat Jason Crow, democrat și veteran al armatei american, pentru publicația The Hill

“Combinația de tancuri, avioane de luptă și ATACMS va ajuta Ucraina să facă față viitoarei ofensive rusești și să treacă la ofensivă atât în est, cât și în sud, în încercarea de a eroda și mai mult capacitatea Rusiei de a continua să lupte în Ucraina. Haideți să le oferim ucrainenilor tot ce au nevoie pentru a învinge – acum”, au susținut într-o declarație comună și congresmenii democrați Richard Blumenthal și Sheldon Whitehouse.

29-04-2023
11:16

Președintele Cehiei, Petr Pavel, vizită în Ucraina

Președinte Cehiei, Petr Pavel, desfășoară o vizită în Ucraina sâmbătă. Acesta a ajuns în orașul Dnipro, cel mai vestic punct vizitat de către un lider occidental de la începutul războiului.

Președintele Petr Pavel, fost general în armata cehă, este unul dintre cei mai categorici susținători ai Ucrainei în Europa. Zilele trecute acesta a criticat Beijingul pentru poziția sa în acest conflict, susținând că Xi Jingping nu urmărește rezolvarea acestui conflict. „Cred că este în interesul Chinei să prelungească acest conflict, pentru că altfel poate determina Moscova să facă o serie de compromisuri”, a spus liderul ceh.

De asemenea, acesta a susținut aderarea Ucrainei la NATO imediat după încheierea acestui război.

29-04-2023
06:15

Atac asupra terminalului cu petrol din Sevastopol

În această dimineață pe rețelele de socializare au apărut imagini cu un puternic incendiu la terminalul de petrol din Sevastopol, în Peninsula Crimeea, ocupată de Rusia. Potrivit primelor informații terminalul a fost atacat în jurul orei 04.30 cu drone de către Ucraina.

Șeful guvernului ilegal de ocupație rusă din Sevastopol a afirmat că un atac cu dronă a provocat pe 29 aprilie un incendiu de proporții la un depozit de petrol din Golful Kozacha din Sevastopolul ocupat de Rusia.

“Un rezervor de combustibil a luat foc în apropiere de strada Frații Manganari din zona golfului Kozacha. Potrivit informațiilor preliminare, incendiul a fost provocat de lovirea unui vehicul aerian fără pilot”, a scris Mihail Razvozhaev pe Telegram.

Razvozhaev a mai spus că incendiul s-a extins pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați și că încă se stabilesc detalii privind victimele și pagubele.

Videoclipuri și fotografii cu un incendiu de mari dimensiuni care se întindea pe ceea ce pare a fi întregul depozit de petrol și un nor negru masiv de fum deasupra orașului au început să circule pe rețelele de socializare la începutul dimineții de 29 aprilie.

Război în Ucraina, ziua 430. După câteva luni de la ultimul mare asalt aerian, rușii au lansat noi raiduri cu rachete în interiorul statul vecin. Zeci de morți au fost raportați la Uman, în regiunea Cherkasy.

Război în Ucraina, ziua 430. Zelenski, apel către Occident: ”Avem nevoie de avioane moderne”

În pragul contraofensivei ucrainene, Capitala Ucrainei, a fost zguduită, vineri dimineaţă, de mai multe explozii. Alarme de raid aerian şi explozii au fost raportate în întreaga ţară.

ADVERTISEMENT

Cea mai gravă situație a fost la Uman, în regiunea Cherkasy. Aici, rachetele au lovit o clădire rezidenţială şi depozite. Și la Dnipro, o femeie şi un copil au fost ucişi de atacurile rușilor.

În mesajul său de seară către popor, Volodimir Zelenski a spus că Ucraina are nevoie de avioane moderne, fără de care nu există o apărare aeriană complet eficientă. Teroarea rusă poate fi oprită și oamenii pot fi salvați doar cu un număr suficient de arme de înaltă calitate, afirmă acesta.

ADVERTISEMENT

În opinia liderului de la Kiev, orice întârziere a ajutorului militar acordat Ucrainei reprezintă o oportunitate pentru Rusia de a-şi continua agresiunea militară împotriva acestei ţări.

”Este absolut corect să le oferim soldaţilor noştri tot ceea ce au nevoie pentru a proteja cel mai important lucru, viaţa”, a mai spus Zelenski. El a punctat că printre cele mai importante resurse necesare armatei sale sunt armamentul modern cu rază lungă de acţiune, avioane de fabricaţie occidentală, sisteme suplimentare de artilerie, muniţie şi vehicule blindate.

ADVERTISEMENT

În aceeași notă cu Zelenski este și șeful Securității din Ucraina. O întârziere a procesului de luare a deciziilor cu privire la trimiterea de avioane de luptă moderne la Kiev servește doar la prelungirea războiului. Declarația îi aparține lui Oleksi Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.

Nu de puține ori, Kievul a militat pentru a primi avioane F-16 din SUA și de la aliații săi occidentali. În prezent, Ucraina se pregătește pentru o contraofensivă împotriva invaziei Rusiei.

ADVERTISEMENT

Crește bilanțul morților la Uman

Bilanțul morților în urma atacurilor cu rachete a Rusiei asupra unui bloc de apartamente din Uman, regiunea Cherkasy, a crescut la 23. Declarația a fost făcută de Ministerul Afacerilor Interne ucrainene pe Telegram, relatează Ukrinform.

La ora 19:00, a fost găsit cadavrul unui copil. Numărul celor uciși este de 23, inclusiv patru copii”, se arată în raportul oficial. Șeful Administrației Militare Regionale Cerkasy, Ihor Tabureț, a notat pe Telegram că, potrivit datelor preliminare, trei dintre copii uciși au vârste de 14, 11 și 2 ani. Vârsta celui de-al patrulea copil nu a fost încă identificată.

ADVERTISEMENT