LIVE Actualizat 18-05-2023
15:59

Război în Ucraina, ziua 449. Prigojin acuză că Armata rusă s-a retras în afara Bahmutului / O cale ferată a fost aruncată în aer în Crimeea

Două componente ale bateriei Patriot au fost avariate într-un atac rusesc de marți, dar sistemul ”nu a fost niciodată offline”, potrivit americanilor.
18.05.2023 | 18:45
Razboi in Ucraina ziua 449 Prigojin acuza ca Armata rusa sa retras in afara Bahmutului  O cale ferata a fost aruncata in aer in Crimeea
Război în Ucraina, ziua 449. Sistem Patriot. Foto: ABC News
ADVERTISEMENT
18-05-2023
15:59

Rușii bombardează regiunea Harkov

Soldații ruși au bombardat regiunea Harkov. Șeful administrației militare a regiunii, Oleg Sinegubov, a precizat că a fost lovită o casă privată. În urma atacului un om a fost ucis, iar doi au fost răniți.

 

Tot joi, Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, și-a expus părerea referitor la contraofensiva ucraineană. Liderul de la Minsk s-a arătat sceptic și a spus că e o “nebunie”.

 “Cea mai mare dezinformare este această contraofensivă. Din punctul meu de vedere, nu există o contraofensivă și nici nu poate să existe. (…) Este efectiv o nebunie. Unul contra cinci să lupţi pe front şi împotriva tehnicii de luptă și împotriva forțelor… este efectiv o nebunie! Nu, trebuie să escaladăm, trebuie să-i oprim pe ucraineni să nu mai continue să ne înece în această confruntare.În acesta şi constă de fapt esenţialul astăzi, pe front. Vedem acest fapt care este chiar în spatele gardului nostru”, a comentat aliatul lui Putin.

18-05-2023
12:48

Trei persoane au decedat în urma atacului rusesc asupra orașului Odesa

Potrivit autorităților ucrainene, numărul persoanelor rănite în atacul rusesc asupra orașului Odesa, în noaptea de 18 mai, a crescut la trei.

Natalia Gumeniuk, șefa serviciului de presă al comandamentului operațional „Sud”, a informat că cele opt rachete lansate de ruși au fost interceptate și distruse de forțele de apărare aeriană, însă fragmentele căzute de la două dintre rachete au provocat daune într-o întreprindere industrială din Odesa. Din păcate, un om și-a pierdut viața în urma acestui incident tragic.

„O persoană a fost ucisă, două au fost rănite, iar apoi s-a dovedit că o altă persoană a solicitat asistență medicală”, a anunțat Natalia Gumeniuk.

 

18-05-2023
11:52

Prigojin acuză armata rusă că s-a retras din Bahmut

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner, care de aproape un an încearcă să cucerească orașul Bahmut, din estul ucrainean, a acuzat joi armata rusă regulată că s-a retras la 570 de metri nord de oraș și a părăsit flancurile grupării sale, deschizând calea pentru un contraatac ucrainean.

Reuters nu a putut verifica acuzațiile sale, iar Ministerul rus al Apărării nu le-a comentat încă.

Prigojin, care a acuzat anterior Ministerul rus al Apărării și generalii din conducere că nu au făcut suficient pentru a-i sprijini pe mercenari, a cerut joi Ministerului Apărării „să facă totul pentru a proteja flancurile liniei frontului”.

„Din păcate, trupele Ministerului rus al Apărării s-au retras la 570 de metri nord de Bahmut și ne-au lăsat flancurile deschise”, a spus Prigojin într-un mesaj vocal postat pe rețelele de socializare. 

18-05-2023
09:06

O cale ferată din Crimeea a fost aruncată în aer

Un nou incident a avut loc în Crimeea, ocupată de ruși, în cursul zilei de joi. O cale ferată din peninsulă a fost aruncată în aer. Mai multe vagoane ale unui tren au sărit de pe șine. În zona respectivă ar fi fost descoperite rămășițe ale unui dispozitiv exploziv, relatează Realitatea.md, care citează presa rusă.

Anunțul a fost făcut de către ruși, caracterizând evenimentul drept o acțiune de „sabotaj” care face parte dintr-o serie întreagă de „incidente imputate cu regularitate de către Moscova Ucrainei”, potrivit AFP. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.

Vagoanele trenului erau încărcate cu cereale, iar în urma deraierii, traficul feroviar a fost suspendat pe linia dintre Simferopol şi Sevastopol. Măsura, aplicată temporar, a fost anunțată de către Serghei Aksionov, care a precizat, tototdată, că vor fi desfășurate cercetări privind acest incident.

De la începutul anului 2023 și până în prezent, în Peninsula Crimeea au fost raportate mai multe tentative de „sabotaj”, conform autorităților ruse. Pe de altă parte, Ucraina spune că scopul este acela de a recuceri Crimeea, anexată ilegal în 2014.

18-05-2023
07:48

Rusia a atacat Kievul cu 30 de rachete şi drone

Forțele aeriene ucrainene au anunțat că forțele ruse au lansat 30 de rachete și drone între 21:00, miercuri seară, și 5:30 a.m., joi dimineață.

După cum se afirmă într-un comunicat al Ministerului Apărării de la Kiev, ruşii au lansat şase rachete de tip Kalibr, 21 rachete Kh-101/Kh-555, două rachete Iskander (9M728), două drone „sinucigașe” de tip Shahed şi două drone de recunoaștere.

”O serie de atacuri aeriene la Kiev, fără precedent prin puterea, intensitatea şi varietatea lor, continuă. Este al nouălea atac aerian consecutiv al capitalei de la începutul lui mai”, a anunţat şi Administraţia Civilă şi Militară a Kievului.

Rachete de croaziertă au fost lansate de bombardiere strategice ruseşti, provenind din regiunea Mării Caspice, iar drone de recunoaştere au survolat apoi Kievul.

Forțele aeriene ucrainene susțin că apărarea antiaeriană a doborât toate rachetele Kh-101/Kh-555, cu excepția uneia, care a lovit o instalație industrială din orașul Odesa, ucigând o persoană și rănind două.

Barajul rusesc – care a constat în rachete hipersonice Kinzhal, rachete de croazieră Kalibr și alte muniții – a avariat generatorul bateriei Patriot și o parte din electronica sistemului. Prejudiciul a fost minim, potrivit altor trei oficiali americani, unul descriindu-l ca fiind ”minor”. Sistemul a rămas funcțional pe tot parcursul atacului și rămâne online, a spus un oficial.

Război în Ucraina, ziua 449. Două componente ale sistemului Patriot au fost avariate

SUA au trimis marți inspectori să examineze sistemul, după ce ucrainenii au transmis că sistemul părea să fi fost deteriorat, potrivit unui oficial. Oficialii americani încă evaluează cât de exact au fost avariate componentele Patriot, deoarece se pare că niciuna dintre componente nu a suferit o lovitură directă de la o rachetă rusă Kinzhal sau alte muniții.

ADVERTISEMENT

O posibilitate este ca resturile de la o rachetă în cădere să fi deteriorat componentele Patriot, dar oficialii examinează și alte opțiuni. Între timp, Ucraina spune că luptele grele continuă în Bakhmut, deoarece videoclipurile arată bombardamente intense și daune semnificative.

Armata ucraineană a spus că forțele ruse au lansat rachete S-300 la Bakhmut, adăugând că au avut loc lovituri aeriene în mai multe locații din jurul orașului. ”Luptele grele pentru Bakhmut continuă. În plus, în timpul zilei, inamicul a desfășurat acțiuni ofensive fără succes în direcția Ivanivske”, a spus Statul Major al Armatei. Avanivske este un sat la vest de Bakhmut. Între timp, videoclipurile apărute din Bakhmut arată bombardamente intense și distrugeri grele în partea de vest a orașului, ultima zonă în care forțele ucrainene mai sunt prezente.

ADVERTISEMENT

Videoclipul publicat de agenția de stat rusă RIA Novosti, precum și de RIA FAN, a arătat luptători ruși deplasându-se prin blocuri de apartamente abandonate și prin curți pline de moloz. Filmările din dronă de la Bakhmut arată nori de fum gri care se ridică din mai multe cartiere – cu o biserică ortodoxă la periferia vestică a lui Bakhmut, una dintre puținele clădiri aparent nevătămate. Nu este clar când au fost filmate videoclipurile.

De-a lungul liniei frontului, Statul Major a spus că au avut loc 32 de lovituri aeriene. Aceasta ar fi puțin mai mică decât media recentă, potrivit estimărilor ucrainene. Între timp, în regiunea de nord a Harkivului, potrivit Statului Major, rușii continuă să încerce să-și îmbunătățească ”situația tactică” în sectorul Kupiansk – unde au avut loc ofensive fără succes în apropiere de râul Oskil și bombardarea puternică a zonelor deținute de ucraineni.

ADVERTISEMENT

Statul Major a adăugat că situația a fost mai liniștită într-un alt punct fierbinte, în jurul Avdiivka din Donețk, unde ”inamicul nu a condus nicio acțiune ofensivă în ultima zi”. Oficialii militari au declarat că forțele ruse din zonele ocupate din Zaporizhzhia au continuat să bombardeze așezările din zonă, lovind peste 20 de locuri în ultima zi.

Imaginile din satelit arată daunele aduse orașului Bakhmut, din estul Ucrainei, puternic afectat în ultimul an de război. Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Maliar a oferit miercuri evaluarea Kievului cu privire la situația de pe teren, spunând că forțele ucrainene au cucerit zone substanțiale din jurul lui Bakhmut pe care pretinde că le-au luat înapoi de la trupele ruse.

ADVERTISEMENT

Oficialul a menționat că ”aproape 20 de kilometri pătrați” de zone eliberate din suburbii nu s-au pierdut și că ”luptele aprige” continuă în jurul orașului, trupele ucrainene înaintând în unele zone. Cu toate acestea, avansul trupelor rusești a fost recunoscut, deși lupta din Bakhmut pare departe de a se fi încheiat.

ADVERTISEMENT