News

Război în Ucraina, ziua 479. Circa 60 de militari din Suedia vor fi dislocați în România, Slovacia și Polonia

Război în Ucraina, ziua 479. Ministerul suedez al Apărării a anunțat un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, evaluat la 23,5 milioane de dolari.
17.06.2023 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 479 Circa 60 de militari din Suedia vor fi dislocati in Romania Slovacia si Polonia
Război în Ucraina, ziua 479. Piloții ucraineni vor testa avioanele Gripen. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Război în Ucraina, ziua 479. Ministerul suedez al Apărării a anunțat vineri, 16 iunie, că piloții ucraineni vor participa la un “antrenament introductiv” privind avioanele de luptă suedeze JAS 39 Gripen. Decizia a fost luată în urma unei reuniuni a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei și a fost confirmată prin intermediul unui comunicat emis de Ministerul Apărării al Suediei.

Război în Ucraina, ziua 479. Piloții ucraineni vor testa avioanele Gripen

Potrivit comunicatului, Forțele Armate Suedeze vor oferi instruire de familiarizare pentru piloții ucraineni și personalul tehnic de aviație asociat cu aeronavele JAS 39. Această inițiativă vine ca răspuns la dorința Forțelor Armate ale Ucrainei de a evalua rapid capacitatea și potențialul aeronavelor JAS 39, având în vedere necesitatea consolidării apărării aeriene a Ucrainei cu sisteme moderne de avioane de luptă.

ADVERTISEMENT

Ministrul suedez al Apărării, Paul Jonsson, a anunțat în luna mai că mai mulți piloți ucraineni vor fi pregătiți pe avioanele JAS 39 Gripen, ca urmare a unei solicitări din partea Ucrainei. Cu toate acestea, nu s-a menționat nimic despre furnizarea acestor aeronave.

În ultimele luni, guvernul ucrainean a făcut mai multe solicitări de asistență cu privire la avioanele de luptă către mai multe țări, inclusiv Suedia. Cererile au fost făcute încă din vara anului 2022, iar în februarie 2023, ministrul ucrainean al Apărării, Alexei Reznikov, și-a exprimat dorința Ucrainei de a primi avioane JAS 39 Gripen.

ADVERTISEMENT

Militarii din Suedia vor fi dislocați în România

Cu toate acestea, în cadrul recentei conferințe de securitate de la Ramstein, ministrul Reznikov a menționat că Kievul se concentrează în primul rând pe obținerea avioanelor de luptă F-16.În plus, ca parte a unui nou pachet de asistență militară, guvernul suedez a convenit să participe la crearea de centre de logistică și întreținere pentru echipamente militare în apropierea Ucrainei.

Aceste centre vor fi amplasate în România, Polonia, Slovacia și vor implica participarea a până la 60 de membri ai Forțelor Armate Suedeze. Aceste măsuri evidențiază sprijinul continuu al Suediei față de Ucraina în eforturile sale de consolidare a capacității de apărare și de întărire a securității regionale.

ADVERTISEMENT

Aeronava dispune de un sistem avansat de avionica

Avioanele de luptă suedeze JAS 39 Gripen sunt cunoscute pentru performanțele lor remarcabile și versatilitatea lor în operațiuni aeriene. Aceste aeronave, dezvoltate de compania suedeză Saab, au fost proiectate să îndeplinească cerințele militare complexe ale forțelor aeriene moderne. JAS 39 Gripen este un avion de generația a patra, cu caracteristici avansate de manevrabilitate și tehnologie avansată.

 

Cu o capacitate de a atinge viteze mari și de a se desfășura într-un spectru larg de misiuni, avionul JAS 39 Gripen este recunoscut pentru agilitatea și manevrabilitatea sa excelentă. Designul său aerodinamic și sistemul de control electronic permit piloților să execute manevre precise și să efectueze acrobații aeriene complexe.

ADVERTISEMENT

În plus, aeronava dispune de un sistem avansat de avionica și de un radar puternic, care îi conferă o capacitate excelentă de detecție și urmărire a țintelor aeriene. JAS 39 Gripen este echipat cu armament variat, inclusiv rachete aer-aer, bombe și alte tipuri de încărcături militare, ceea ce îl face un avion de luptă polivalent și adaptabil la diferite situații de luptă.

 

 

 

ADVERTISEMENT
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
EXCLUSIV Caracatița gunoaielor reciclate fictiv. Afaceriști mână-n mână cu autoritățile statului la un...
EXCLUSIV Caracatița gunoaielor reciclate fictiv. Afaceriști mână-n mână cu autoritățile statului la un depozit de deșeuri
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Staţiunea din România care încă de pe vremea romanilor este leac pentru corp...
Staţiunea din România care încă de pe vremea romanilor este leac pentru corp şi suflet pentru turişti: "E magic!"
Ce s-a aflat despre singura femeie care i-a fost soție lui Ion Țiriac....
Ce s-a aflat despre singura femeie care i-a fost soție lui Ion Țiriac. Căsnicia cu miliardarul român a rezistat doar doi ani!
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât...
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât de mult s-a schimbat Alexandra Mitruț, e de nerecunoscut
DOLIU la HOLLYWOOD! A fost ÎMPUȘCAT MORTAL
DOLIU la HOLLYWOOD! A fost ÎMPUȘCAT MORTAL
A murit Ștefan Birtalan, campion mondial cu România de două ori la handbal...
A murit Ștefan Birtalan, campion mondial cu România de două ori la handbal masculin. A fost cel mai bun handbalist din lume în trecut
Armată obligatorie, și în România! „Este o necesitate”
Armată obligatorie, și în România! „Este o necesitate”
Doliu cutremurător în România! A murit luni dimineață, la ora 6.00!
Doliu cutremurător în România! A murit luni dimineață, la ora 6.00!
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu....
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu. Sponsori ai PSD, apropiați ai lui Sorin Oprescu și denunțătorul vicepreședintelui PNL Iulian Dumitrescu
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”