LIVE Actualizat 04-07-2023
13:20

Război în Ucraina, ziua 496. Jens Stoltenberg rămâne şeful NATO încă un an / Putin a vorbit marţi despre pericolul unui conflict global

Rusia urmează să organizeze alegeri locale în cele patru regiuni ucrainene controlate de Moscova, a declarat luni șeful Comisiei Electorale Centrale (CEC).
04.07.2023 | 16:04
Razboi in Ucraina ziua 496 Jens Stoltenberg ramane seful NATO inca un an  Putin a vorbit marti despre pericolul unui conflict global
Război în Ucraina, ziua 496. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
04-07-2023
13:20

Rușii care evită serviciul militar sunt amenințațși cu suspendarea permisului auto

Cei care evită recrutarea militară în Rusia se confruntă cu riscul “înghețării” valabilităţii permisului de conducere, după cum prevede o nouă lege. Persoanele care nu se prezintă la centrul militar în termen de 20 de zile de la citare, conform noului act normativ, li se va retrage imediat permisul de conducere.

Ministerul rus al Afacerilor Interne a aprobat marţi legea pe care președintele Putin a semnat-o inițial în luna aprilie a acestui an, relatează RIA.

În Rusia, toți cetățenii de sex masculin cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani sunt supuși serviciului militar activ, timp de un an.

04-07-2023
10:00

Jens Stoltenberg va rămâne şeful NATO încă un an

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va rămâne în funcția sa cel puțin încă un an după ce organizația a anunțat că și-a prelungit mandatul. Fostul premier norvegian este în funcție din 2014, iar mandatul său urma să expire anul trecut, dar a rămas în continuare în timpul turbulențelor provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia.

Membrii NATO trebuiau să-l anunţe pe succesorul său în cadrul următoarei conferinţe a organizaţiei de la Vilnius, pe 11 şi 12 iulie, dar nu s-a putut ajunge la un consens. 

Este a patra oară când mandatul lui Stoltenberg este prelungit. În timpul mandatului său, NATO și-a consolidat apărarea pe flancul său estic într-o serie de țări care se învecinează cu Rusia.

04-07-2023
09:53

Vladimir Putin spune că pericolul unui conflict global creşte

Vladimir Putin a vorbit marți, în format videoconferință, la summitul Organizației pentru Cooperare de la Shanghai (SCO). În discursul său de deschidere, președintele rus a spus că potențialul global de conflict este în creștere și că Rusia va contracara sancțiunile și provocările.

Vladimir Putin le-a mulțumit membrilor Organizației de Cooperare de la Shanghai pentru „sprijinul acordat pentru protecția ordinii constituționale ruse” în timpul rebeliunii armate a grupului Wagner, potrivit RIA.

“Poporul rus este mai consolidat ca niciodată. Cercurile politice ruse și întreaga societate au manifestat în mod clar solidaritate și înaltă responsabilitate față de soarta patriei, prezentând un front unit împotriva tentativelor de rebeliune armată. Aș dori să profit de această ocazie pentru a mulțumi colegii mei din țările SCO care și-au exprimat acțiunile de sprijin ale conducerii ruse în protejarea ordinii constituționale, vieții și siguranței cetățenilor. Apreciem extrem de mult”, a spus Putin.

04-07-2023
09:14

O jurnalistă şi un avocat rus, atacaţi cu brutalitate în Cecenia

O jurnalistă rusă și un avocat proeminent au fost atacați și grav răniți după ce mașina lor a fost oprită de mai mulți mascați în regiunea rusă Cecenia. Yelena Milaşina, jurnalistă la ziarul Novaya Gazeta, și avocatul Alexander Nemov au fost atacați în timp ce călătoreau de la aeroport spre capitala regională Groznîi.

Novaya Gazeta și-a pierdut licența media în Rusia anul trecut și există zvonuri că decizia ar fi fost motivată politic. Cei doi se află acum într-un spital din Groznîi.

Atacatorii au ras-o în cap pe Milaşina, i-au rupt câteva degete și i-au vopsit creştetul cu vopsea verde, potrivit grupării pentru drepturile omului, Memorial. Cei doi trebuiau să relateze de la faţa locului despre verdictul privitor la Zarema Musaeva, o femeie cecenă acuzată că a agresat un ofițer de poliție.

„Mascaţii i-au lovit brutal cu picioarele, inclusiv în față, i-au amenințat cu moartea, le-au ținut pistolul la cap, le-au luat echipamentele și i-au bătut”, a informat Memorial, pe canalul de Telegram.

Se mai spune că au fost amenințați din cauza muncii lor: „În timp ce erau bătuți, li s-a spus: „Ați fost avertizat. Pleacă de aici și nu scrie nimic”. Grupul pentru drepturile omului Team Against Torture a declarat că Nemov a fost înjunghiat în picior și că motivul atacului a fost „pedeapsa” pentru raportarea lor.

04-07-2023
07:37

Rusia susţine că Ucraina a atacat Moscova cu drone

„Conform informațiilor preliminare, trei drone se îndreptau spre Moscova, în momente diferite”, a transmis TASS, citând o sursă din serviciile de securitate. Două drone au fost doborâte în apropierea satului Valuevo, a informat şi agenția de presă RIA. Satul este situat la aproximativ 30 km sud-vest de Kremlin. O altă dronă a fost detectată în regiunea Kaluga, care se învecinează cu Moscova.

De asemenea, o altă dronă a fost doborâtă în zona orașului Kubinka, la aproximativ 63 km vest de Moscova, a mai informat RIA. Jurnaliştii amintesc că există o bază aeriană rusă lângă Kubinka. Din primele informații, nu au fost răniți sau pagube materiale. Ulterior, AFP a transmis că numărul dronelor interceptate a crescut la cinci.

Aterizările şi decolările la aeroportul Vnukovo, din Moscova, au fost restricţionate timp de câteva ore, înainte ca operaţiunile normale să fie reluate după ora 08.00. Mai multe zboruri au fost deviate către alte aeroporturi.

“Încercarea regimului de la Kiev de a ataca o zonă în care se află infrastructură civilă, inclusiv aeroportul, care, întâmplător, primeşte şi zboruri străine, este încă un act de terorism”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Alegătorii vor alege guvernatorii locali și alți oficiali în septembrie, a declarat Ella Pamfilova în timpul unei întâlniri cu președintelui rus Vladimir Putin. Data acestor alegeri este stabilită pentru 10 septembrie, a transmis CEC pe Telegram. Asta, în timp ce războiul din Ucraina pare că a intrat într-un blocaj total, cu ambele armate fiind incapabile să mai facă progrese reale pe front.

Război în Ucraina, ziua 496. Rusia se pregătește de alegeri în zonele anexate

Guvernatorii numiți de Rusia ai celor patru regiuni anexate, pe care Occidentul le consideră ilegale, au prezentat o inițiativă de a organiza alegeri locale, potrivit Pamfilova, care a adăugat că inițiativa a fost aprobată după o analiză împreună cu Serviciul Federal de Securitate (FSB) și ministerul rus al apărării.

ADVERTISEMENT

”Liderii tuturor celor patru noi subiecți – Republicile Populare Donețk și Lugansk și regiunile Zapoporjie și Herson – au venit la noi cu o inițiativă care sugerează că a apărut necesitatea de a organiza aceste alegeri”, a transmis oficialul. ”În septembrie, vor avea loc alte 41 de alegeri regionale pentru a alege guvernatori, membri ai adunărilor legislative sau ambii în toată Rusia”, a mai explicat Pamfilova.

Între timp, Ucraina anunță că a recuperat aproximativ 10 kilometri pătrați de teritoriu de la Rusia în ultima săptămână. Ucraina susține că a luat înapoi 10 kilometri pătrați de teritoriu în estul țării și 28,4 kilometri pătrați în sud în ultima săptămână, potrivit Hannei Maliar, ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei.

ADVERTISEMENT

”Lupte grele sunt în desfășurare în est, forțele ucrainene avansând în direcția Bakhmut, iar Rusia atacă pe direcțiile Lyman, Avdiivka și Maryinka”, a transmis oficialul ucrainean în cea mai recentă actualizare de luni. ”Inamicul încearcă să forțeze trupele noastre din pozițiile lor, dar primește o respingere demnă”, a completat Maliar.

Rusia a intensificat atacurile în est, a adăugat Maliar, în timp ce Ucraina continuă să-și împingă ofensiva în sud, în sectoarele Melitopol și Berdiansk. Potrivit lui Maliar, ucrainenii ”au desfășurat operațiuni ofensive în zonele Novodarivka, Pryiutne; Novodanylivka, Robotyne; Novosilka, Staromayorske și au avut succes”.

ADVERTISEMENT

Suprafața totală eliberată în sud este de 158,4 kilometri pătrați, a completat Maliar. Între timp, oficialii SUA, prin vocea generalului Mark Milley, au transmis că e oarecum normal ca această contraofensivă să decurgă mai lent decât s-a prezis, pentru că ”e o parte din natura războiului”.

Va fi foarte dificil. Va fi foarte lung și va fi foarte, foarte sângeros”, a declarat Milley vineri la National Press Club din Washington DC. ”Nimeni nu ar trebui să-și facă iluzii în privința asta”, a completat generalul. Armata ucraineană așteaptă acum să primească și mai mult armament occidental, printre care avioane F-16 sau ATACMS, sisteme de rachete care ar putea lovi la sute de kilometri în adâncimea teritoriului ocupat de ruși.

ADVERTISEMENT

Între timp, într-o vizită la Odesa, Volodimir Zelenski a declarat că nu se pune problema ca acest oraș să ajungă vreodată pe mâna rușilor. ”Este suficient să ne amintim ce ambiţii avea Rusia la începutul agresiunii la scară largă şi ce ambiţii sunt acum pe fundul Mării Negre. Mulţumesc fiecărui războinic al Marinei ucrainene – tuturor marinarilor, tuturor puşcaşilor marini, tuturor comandanţilor Marinei noastre, artileriştilor, aviatorilor navale, operatorilor de drone, le mulţumesc războinicilor din flotila fluvială, diviziilor fluviale… Vă mulţumesc tuturor!”, a declarat Zelenski.

ADVERTISEMENT