News

Oficialii din Herson amenință că Rusia va lovi un pod dintre România și R. Moldova. Ambasada rusă de la București, reacție sfidătoare. Update

Oficialii Moscovei instalați în Herson amenință că Rusia va lovi un pod dintre România și R. Moldova. Reacția MAE și a lui Marcel Ciolacu.
22.06.2023 | 20:00
Oficialii din Herson ameninta ca Rusia va lovi un pod dintre Romania si R Moldova Ambasada rusa de la Bucuresti reactie sfidatoare Update
Rusia amenință cu bombardarea unui pod dintre România și R. Moldova. Sursa foto: Wikimapia.org
ADVERTISEMENT
22-06-2023
17:09

Ambasada Rusiei la București, reacție sfidătoare după amenințările oficialului din Herson

După ce România, prin vocea lui Marcel Ciolacu și prin Ministerul de Externe, a condamnat ferm declarațiile reprezentantului Rusiei în Herson, o reacție a venit și de la ambasada Rusiei de la Bucureşti.

Forul condus de Valery Kuzmin a transmis că Serghei Şoigu, ministrul apărării din Rusia, a avertizat Ucraina în urmă cu două zile să nu-i atace teritoriul cu rachete HIMARS şi Storm Shadow, în caz contrar ruşii vor răspunde cu atacuri asupra centrelor de decizie ucrainene. 

”Ținând cont că în declarația la care se face referire inițial este vorba despre Podul Ciongar, în acest context, vă aducem la cunoștință declarația Ministrului Apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu: 

“Conform informațiilor noastre, conducerea Forțelor Armate ale Ucrainei intenționează să lovească teritoriul Federației Ruse, inclusiv Crimeea, cu rachete HIMARS și Storm Shadow”, a spus el la o ședință a ccomandamentului militar rus.

Şoigu a subliniat că folosirea acestor rachete în afara zonei operaţiunii militare speciale ar însemna implicarea deplină a Statelor Unite și Marii Britanii în conflict și ar presupune, de asemenea, lovituri imediate asupra centrelor decizionale de pe teritoriul Ucrainei.” este punctul de vedere transmis de Ambasada Rusiei la Bucureşti celor de la Observator News.

Guvernatorul pro-rus din Herson a amenințat, joi, că Rusia va arunca în aer un pod care face legătura dintre România și Moldova. De la București au venit reacții prompte ale MAE și ale lui Marcel Ciolacu, premierul țării.

Rusia amenință cu bombardarea unui pod dintre România și R. Moldova

În noaptea de miercuri spre joi, mai multe rachete ucrainene au lovit podul rutier Ciongar. Acesta face legătura între peninsula Crimeea și zonele controlate de Rusia din sudul regiunii Herson.

ADVERTISEMENT

Construcția era poarta spre Crimeea. În acest moment, vorbim de una dintre puținele legături între peninsula pe care Moscova a anexat-o ilegal în 2014 și Ucraina continentală.

Imediat după acest incident, guvernatorul Hersonului, Vladimir Saldo, instalat aici de Moscova, a amenințat că armata rusă va lovi podul de la Giurgiulești ca răspuns la atacul ucrainenilor.

ADVERTISEMENT

”Coordonatele podurilor din regiunea Odesa, din Giurgiulești în Moldova, care a fost în componenta Ucrainei, dar a fost transmisă pe Dunăre de regimul Iușcenko, toate aceste coordonate sunt cunoscute și în curând va fi un răspuns destul de serios”, a spus Saldo.

De notat că podul rutier Galați – Giurgiulești face legătura între România și Republica Moldova. Construcția de peste Prut a fost ridicată în 1949 și are o lungime de 125 de metri. Podul fluidizează circulația între România și Moldova. În 2022, podul a fost reabilitat. Valoarea lucrărilor, de circa 8 milioane de lei, a fost asigurată în totalitate de țara noastră.

ADVERTISEMENT

Reacția MAE și a lui Marcel Ciolacu după amenințările rușilor

Amenințările de securitate extrem de grave venite din partea pro-rușilor din Herson nu au rămas fără ecou. Bucureștiul a condamnat ferm această poziție a trimișilor Moscovei din Ucraina.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a afirmat, într-un comunicat, că astfel de declaraţii sunt inacceptabile, iar atacarea infrastructurii civile este crimă de război.

ADVERTISEMENT

România condamnă ferm declarațiile așa-zisului reprezentant al Rusiei în Herson, regiune ocupată ilegal de Rusia. Lovirea infrastructurii civile e crimă de război”, au transmis reprezentanții MAE, pe Twitter.

Tot în online, a venit o reacție și de la premierul României. Marcel Ciolacu consideră că ”astfel de declarații la adresa Republicii Moldova care vizează și o parte a teritoriului României sunt inacceptabile”.

ADVERTISEMENT