News

Război în Ucraina, ziua 501. Rusia reacționează dur după ce SUA a anunțat că va furniza Kievului muniții cu dispersie

Război în Ucraina, ziua 501. Reacția Rusiei cu privire la decizia Statelor Unite de a livra Kievului muniții cu dispersie.
09.07.2023 | 05:30
Razboi in Ucraina ziua 501 Rusia reactioneaza dur dupa ce SUA a anuntat ca va furniza Kievului munitii cu dispersie
Război în Ucraina, ziua 501. Rusia reacționează dur. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Război în Ucraina, ziua 501. SUA a anunțat că intenționează să furnizeze muniții cu dispersie Kievului. În urma deciziei americanilor, ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, a reacționat dur, precizând că „omenirea este mai aproape de un nou război mondial”.

Război în Ucraina, ziua 501. Rusia, reacție furioasă după anunțul SUA privind furnizarea bombelor cu dispersie

Oficialul a transmis că acțiunea SUA este văzută ca o provocare. De asemenea, acesta spune că prin decizia Statelor Unite, numărul victimelor va fi mai mare. „Nivelul actual al provocărilor americane este într-adevăr peste limite, aducând omenirea mai aproape de un nou război mondial.

ADVERTISEMENT

Statele Unite sunt atât de obsedate de ideea de a învinge Rusia încât nu își dau seama de gravitatea propriilor acțiuni. Nu fac decât să crească numărul de victime și să prelungească agonia regimului de la Kiev”, a transmis ambasadorul Antonov.

Totodată, Anatoli Antonov spune că furnizarea bombelor reprezintă un gest disperat al americanilor. Ambasadorul a vorbit despre eșecurile SUA și ale Ucrainei în ceea ce privește ofensiva desfășurată în regiunile din Rusia.

ADVERTISEMENT

Zelenski a adus la Kiev comandanții batalionului Azov

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întors la Kiev, sâmbătă, după vizita din Turcia, cu cinci comandanți ai batalionului Azov. Aceștia au fost nevoiți să rămână la Istanbul după ce au fost eliberați de ruși, în toamna lui 2022.

„Revenim din Turcia şi aducem eroii acasă. Militarii ucraineni Denis Prokopenko, Sviatoslav Palamar, Serhii Volinski, Oleh Homenko, Denis Şleha. În sfârşit vor fi alături de rudele lor”, a transmis președintele ucrainean, pe Telegram.

ADVERTISEMENT

Nu se cunosc circumstanțele în care cei cinci comandanți au primit permisiunea de a se întoarce în Ucraina. Însă, rușii au transmis un punct de vedere, menționând că Turcia ar fi trădat Kremlinul prin decizia de a lăsa comandanții să revină în Kiev.

„Întoarcerea din Turcia în Ucraina a șefilor grupării teroriste Azov este o încălcare a condițiilor înțelegerii. Încălcarea a fost făcută atât de partea turcă, cât și de cea ucraineană”, a transmis Dmitri Peskov, potrivit Zdg.md.

ADVERTISEMENT

Acesta adaugă faptul că cei cinci comandanți ar fi fost obligați să rămână în Turcia până la finalul războiului. „Conform înțelegerii, șefii Azov trebuiau să rămână în Turcia până la încheierea conflictului. Rusia nu a fost informată de către nimeni despre predarea șefilor grupării teroriste”, a punctat Peskov.

ADVERTISEMENT