LIVE Actualizat 11-07-2023
18:38

Război în Ucraina, ziua 503. Zelenski, furios pe NATO / Coaliție de 11 țări va pregăti piloții ucraineni pe avioane F-16 în Danemarca și România

Război în Ucraina, ziua 503. Joe Biden va avea două întâlniri bilaterale la nivel înalt în cadrul summitului NATO de la Vilnius.
11.07.2023 | 21:42
Razboi in Ucraina ziua 503 Zelenski furios pe NATO  Coalitie de 11 tari va pregati pilotii ucraineni pe avioane F16 in Danemarca si Romania
Războiul din Ucraina a ajuns în ziua 503 Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
11-07-2023
18:38

Pregătirea piloților ucraineni pe avioane F-16 începe în august

11 țări formează o coaliție pentru a pregăti piloții ucraineni pe avioanele F-16 în Danemarca și România. După ce centrul de pregătire va fi funcțional în România, antrenamentele vor continua acolo. Până în prezent, nicio țară nu a livrat avioane F-16 Ucrainei, dar Polonia și Slovacia au furnizat avioane MiG-29 pentru a sprijini flota ucraineană.

“A fost formalizată o coaliție de antrenament pentru F-16. Coaliția este formată din Belgia, Danemarca, Canada, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Regatul Unit și Suedia. Coaliția este condusă de Danemarca și Țările de Jos. (…)

În România vom înființa un centru de pregătire pentru a susține toate eforturile de pregătire și, odată ce acesta va fi funcțional, vom continua pregătirea acolo. Noi vom furniza avioane F-16 pentru acest centru de pregătire găzduit de România”, a precizat ministrul olandez al Apărării.

 

11-07-2023
12:37

Zelenski spune că e absurd că Ucrainei nu i se oferă aderarea la NATO

Volodimir Zelenski consideră drept absurd faptul că NATO nu stabileşte la summitul de la Vilnius un calendar al aderării ucrainei la alianţă. “Este fără precedent şi absurd să nu se stabilească un termen al invitării şi nici al aderării Ucrainei”, a transmis preşedintele, într-un mesaj pe Twitter.

“Se pare că nu există nicio voinţă de a invita Ucraina în NATO şi nici de a o face membră a Alianţei”, a acuzat liderul de la Kiev.

NATO a convenit, în 2008, la Bucureşti, ca Ucraina să devină membră a blocului militar, însă fără să precizeze nici cum şi nici când. “Acum, în drum spre Vilnius, am primit semnale potrivit cărora se discută anumite formulări cu privire la Ucraina”, a mai spus Zelenski.

“Incertitudinea înseamnă slăbiciune. Iar eu voi discuta în mod deschis acest lucru la summit”, a completat el.

11-07-2023
11:42

Franţa va trimite Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune

Franţa se va alătura Marii Britanii şi va trimite rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina, a declarat marţi președintele francez Emmanuel Macron, ceea ce le-ar permite forțelor ucrainene să ia la ţintă trupele și logistica rusești din spatele liniilor frontului. La sosirea la summitul NATO din Lituania, Macron a spus că a decis să mărească ajutorul militar acordat Ucrainei, pentru a o ajuta la contraofensivă.

„Am decis să măresc transporturile de arme și echipamente pentru a le oferi ucrainenilor capacitatea de lovituri profunde”, a spus Macron, refuzând să precizeze numărul de rachete care vor fi trimise. Ucraina caută de luni de zile rachete cu rază mai lungă de acțiune, dar Statele Unite, principalul său furnizor, au refuzat până acum să le trimită.

În luna mai, Marea Britanie a declarat că trimite rachete sol-aer franco-britanice Storm Shadow produse de MBDA. Versiunea lor franceză, SCALP, are o autonomie de aproximativ 250 de kilometri.

Macron a mai afirmat că trimiterea rachetelor va fi în conformitate cu politica Franței de a ajuta Ucraina să-și apere teritoriul, ceea ce înseamnă că Parisul a primit asigurări de la Kiev că rachetele nu vor fi folosite pentru atacuri în Rusia. 

 

11-07-2023
08:11

Ucraina susține că a ucis un general rus

Piotr Andriușenko, consilierul primarului orașului Mariupol, a anunțat că generalul rus Oleg Țokov a fost ucis la Berdiansk.

În același timp, Anton Gerașcenko, consilier al Ministerului Afacerilor Interne din Ucraina, spune la rândul său că un oficial de rang înalt din armata rusă a fost ucis. “Stanislav Rzhitski, adjunct al șefului departamentului de mobilizare din Krasnodar, Rusia, a fost împușcat, potrivit presei ruse”, a scris Gerașcenko.

“Rzhitski este fostul comandant al submarinului Krasnodar. A fost împușcat de o persoană necunoscută, în timpul alergării sale de dimineață. Persoana i-a împușcat de patru ori în spate și în piept și apoi a fugit. Se pare că a murit pe loc”.

Război în Ucraina, ziua 503. Președintele american Joe Biden are programate două întâlniri bilaterale la nivel înalt în cadrul summitului NATO de la Vilnius. Conform informațiilor oferite de sursele Politico, Biden intenționează să se întâlnească cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a obține sprijinul acestuia în ceea ce privește intrarea Suediei în NATO. De asemenea, este planificată o întrevedere între Biden și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, deși detalii suplimentare despre aceasta nu au fost încă confirmate.

Război în Ucraina, ziua 503. Întrevedere Biden-Zelenski, la Vilnius

Potrivit sursei citate, Joe Biden va încerca să-l convingă atât pe Erdogan, cât și pe Zelenski în privința priorităților și obiectivelor alianței militare. Cu Erdogan, discuțiile se vor concentra pe intrarea Suediei în NATO, în timp ce Biden va încerca să ofere susținere și angajamente semnificative de securitate pentru Ucraina, subliniind importanța reformelor.

ADVERTISEMENT

Detaliile exacte ale întâlnirii dintre Biden și Zelenski vor fi clarificate în curând. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că Turcia a convenit să aprobe intrarea Suediei în Alianța Nord-Atlantică “cât mai curând posibil”.

După o întâlnire trilaterală între Stoltenberg, premierul suedez Ulf Kristersson și președintele turc, s-a convenit ca Turcia să trimită protocolul de ratificare a aderării Suediei la NATO la Parlament și să colaboreze pentru a asigura aprobarea acestuia.

ADVERTISEMENT

Stoltenberg a menționat că Suedia a îndeplinit toate condițiile prevăzute în memorandumul semnat la summitul NATO din anul precedent pentru a satisface preocupările de securitate ale Turciei, inclusiv modificarea constituției și ridicarea interdicției de export de arme către Ankara.

Erdogan și-a dat acordul să sprijine aderarea Suediei la NATO

Potrivit lui Stoltenberg, după o întâlnire trilaterală cu premierul suedez Ulf Kristersson, președintele turc „a fost de acord să trimită cât mai curând posibil protocolul privind ratificarea aderării Suediei la NATO la Parlament și să colaboreze cu Parlamentul pentru a asigura aprobarea acestuia”.

ADVERTISEMENT

“Suedia și Turcia au convenit astăzi să încheie un pact bilateral de securitate. NATO își va consolida semnificativ activitatea în acest domeniu, motiv pentru care stabilesc pentru prima dată poziția de coordonator special împotriva terorismului la sediul NATO”, a adăugat Secretarul general al NATO.

Odată ce protocolul de aderare al Suediei va fi ratificat de către Turcia, aceasta va deveni al 32-lea stat membru al NATO, alături de Ungaria, care își coordonează poziția cu Ankara. Cu toate acestea, nu s-a stabilit încă o dată exactă pentru finalizarea acestui proces.

ADVERTISEMENT

În trecut, Turcia a blocat aderarea Suediei la NATO, invocând preocupările legate de lupta împotriva terorismului. Cu toate acestea, un compromis neașteptat a fost găsit în urma anunțului surprinzător al președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, care a declarat că va sprijini aderarea Suediei la NATO dacă Uniunea Europeană va deschide porțile pentru Turcia.

ADVERTISEMENT