News

Război în Ucraina, ziua 531. Șapte morți și 67 răniți, în urma bombardamentelor din Donețk/O nouă dronă ucraineană, testată pe câmpul de luptă

Război în Ucraina, ziua 531. Bombardamente rusești cu morți și răniți în rândul civililor au avut loc în regiunea Donețk.
08.08.2023 | 15:13
Razboi in Ucraina ziua 531 Sapte morti si 67 raniti in urma bombardamentelor din DonetkO noua drona ucraineana testata pe campul de lupta
Război în Ucraina, ziua 531. Bombardamente rusești cu morți și răniți în regiunea Donețk. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
08-08-2023
12:22

Specialiștii testează o nouă dronă ucraineană pe linia frontului

Specialiștii testează o nouă dronă ucraineană pe linia frontului. După testele din spate, noul UAV ucrainean SpyGun a fost transferat în zona de luptă pentru testare. Drona SpyGun este proiectată pentru recunoașterea aeriană, dar, dacă este necesar, poate fi folosită și pentru corectarea focului.


UAV-ul a fost creat de inginerii și designerii ucraineni. Complexul este format din două drone și o stație de control la sol. Datorită unui sistem modern de control radio cu un nivel ridicat de protecție împotriva interferențelor REB, aeronava de recunoaștere este capabilă să opereze la o distanță de până la 50 de kilometri. Caracteristicile aerodinamice ale dronei îi permit să zboare de-a lungul traseului selectat cu motorul oprit, economisind astfel energia bateriei.

“Durata de zbor fără aterizare este de 120-160 min. Altitudinea maximă de zbor – 1500 m. Altitudinea de operare – 500-600 m. Viteză – 90 km/h. Camera de filmat –  GoPro”, susțin specialiștii.

 

08-08-2023
08:44

Rușii au bombardat orașul Pokrovsk. Peste 60 de persoane au fost rănite

Luni seara, rușii au lovit cu o rachetă un bloc rezidențial din orașul Pokrovsk, regiunea Donețk. Până marți dimineață, Ministerul de Interne a raportat un număr de șapte morți și 67 de răniți.

“67 de răniți, dintre care 29 de ofițeri de poliție, 7 salvatori și 2 copii. Restabilim înlăturarea molozului. Noaptea am fost nevoiți să suspendăm activitatea din cauza amenințării ridicate de bombardamente repetate”, au transmis autoritățile ucrainene.

Potrivit șefului OVA din Donețk, Pavlo Kirilenko, inamicul a lovit centrul orașului cu rachetele Iskander de două ori cu un interval de câteva zeci de minute (la 19:15 și 19:52). În urma atacului, au fost avariate clădiri cu nouă și cinci etaje, case rezidențiale din sectorul privat, un hotel, restaurante, magazine și clădiri administrative.

“Rusia este un stat terorist. Trebuie să fie pedepsită pentru crimele sale!”, a scris Kirilenko, pe Telegram.

 

 

Tot în regiunea Donețk, Serviciul de Securitate al Ucrainei a demascat o rețea de agenți ruși care era formată exclusiv din femei locale care susțineau agresiunea armată a Rusiei împotriva Ucrainei.

SBU a stabilit că ucrainencele lucrau simultan pentru FSB și pentru compania militară privată “Wagner”. Urmând instrucțiunile ocupanților, femeile colectau informații despre numărul și redistribuirea echipamentelor militare ale Forțelor de Apărare pe teritoriul regiunii.

Ucrainencele încercau să identifice și să “scurgă” către agresor direcțiile ieșirilor aviației de luptă a AFU, inclusiv a elicopterelor de atac din apropierea localității Avdiivka.

Agenții rușilor au fost interesați de rutele de deplasare a vehiculelor blindate grele ale trupelor ucrainene. Pentru a colecta informații  femeile se deplasau în zonă și fotografiau pe ascuns obiectele ucrainene. Informațiile obținute erau transmise fie unui “curator” rus din cadrul FSB, fie unui reprezentant al Wagner. Pentru comunicare, ele foloseau chat-uri închise în unul dintre messenger-ele populare.

 

 

 

 

 

Război în Ucraina, ziua 531. Luni seara, bombardamente puternice ale armatei ruse au avut loc în Donețk. Datele preliminare au anunțat doi morți și 18 răniți. Numărul victimelor a crescut ulterior.

Război în Ucraina, ziua 531. Bombardamente rusești cu morți și răniți în regiunea Donețk

Armata lui Putin continuă să semene panică și moarte în rândul civililor ucraineni. Luni seara, armata rusă a folosit rachete Iskander pentru a trage asupra unei clădiri rezidențiale din orașul Pokrovsk (Donețk).

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor preliminare, ”două persoane au fost ucise în urma lovirii unei clădiri cu cinci etaje. …”, a postat Parchetul General de la Kiev pe contul oficial de Telegram.

Aproape de miezul nopții, oficialii de la Kiev au venit cu noi date în urma acestor bombardamente. Numărul morților a urcat la 5, iar cel al răniților la aproape 20, notează Ukrinform.net.

ADVERTISEMENT

”Cinci morți și 18 răniți – consecințele a două lovituri asupra unei clădiri rezidențiale din Pokrovsk. Începând cu ora 21:20, patru civili au fost uciși și trei civili au fost răniți în urma primei lovituri.

În timpul unor bombardamente puternice, adjunctul șefului Direcția principală a Serviciului de Stat de Urgență din regiunea Donețk a fost ucis”, a postat ministrul Afacerilor Interne al Ucrainei, Igor Klimenko, pe Telegram.

ADVERTISEMENT

Printre cei răniți sunt patru salvatori, opt ofițeri de poliție și mai mulți civili. ”Eroii noștri au fost primii care au ajuns la locul atacului pentru a ajuta oamenii”, a spus ministrul.

Klimenko a adăugat că operațiunile de căutare și salvare sunt în desfășurare: ”Curățăm molozul, salvăm oameni de teroarea rusă”. La scurt timp, ministrul a raportat că numărul persoanelor rănite a crescut la 31. Printre aceștia se numără 19 polițiști, 5 salvatori ai Serviciului de Stat de Urgență și un copil.

ADVERTISEMENT

Kievul cere SUA rachete cu rază lungă de acțiune

Într-o perioadă în care contraofensiva pare a stagna, Ucraina caută să convingă vestul, în special SUA, să trimită armament cu rază lungă de acțiune. Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a purtat o discuție telefonică cu omologul său american Antony Blinken. Nu a ezitat și i-a cerut acestuia rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS.

În cadrul convorbirii noastre am discutat despre pașii ulteriori pentru lărgirea sprijinului global pentru formula de pace și soluții pentru extinderea exporturilor de cereale“, a scris Kuleba pe Twitter.

”Am mulțumit SUA pentru toată asistența oferită și am subliniat necesitatea de a spori capacitățile cu rază lungă de acțiune ale Ucrainei prin furnizarea de ATACMS”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT