LIVE Actualizat 24-07-2023
10:20

Război în Ucraina, ziua 516. Bombardamente ale rușilor la 20 km de granița cu România, portul Reni a fost atacat cu drone

Război în Ucraina, ziua 516. Lupte grele și atacuri cu rachete în diferite direcții. Ocupanții ruși continuă să atace și să jefuiască.
24.07.2023 | 13:16
Razboi in Ucraina ziua 516 Bombardamente ale rusilor la 20 km de granita cu Romania portul Reni a fost atacat cu drone
Război în Ucraina, ziua 516. Forțele ucrainene rezistă în fața atacurilor inamice, iar operațiunile ofensive continuă. Foto: Colaj Fanatik/Hepta.
ADVERTISEMENT
24-07-2023
10:20

Reacţia lui Klaus Iohannis la atacul ruşilor din apropierea graniţei cu România

Klaus Iohannis a condamnat, într-o postare pe Twitter, recentele atacuri ruseşti împotriva infrastructurii civile ucrainene de la gurile Dunării, la doar câţiva km de graniţa de România, subliniind că această escaladare a situaţiei prezintă riscuri grave pentru securitatea în Marea Neagră.

“Condamn cu fermitate recentele atacuri ruseşti împotriva infrastructurii civile de pe Dunăre, din Ucraina, foarte aproape de Romania. Această escaladare recentă prezintă riscuri grave pentru securitatea în Marea Neagră. De asemenea, afectează în continuare tranzitul de cereale din Ucraina şi, prin urmare, securitatea alimentară globală”, a scris Klaus Iohannis.

Atacul ruşilor a distrus un hangar cu grâne, pe Dunăre, a anunţat Comandamentul Operaţional ucrainean din sudul Ucrainei, fără a preciza despre ce port este vorba. Imagini de pe reţelele de socializare arată că ar fi vorba de portul Reni, situat la 22 km de Galaţi.

 

24-07-2023
09:09

FSB susține că a găsit urme de explozibili pe o navă civilă străină

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat luni că a găsit urme de explozibili pe o navă care călătorește din Turcia către portul rusesc Rostov pe Don, de unde ar fi trebuit să ridice cereale. FSB susține că nava se afla în portul ucrainean Chilia în luna mai și că a fost folosită pentru a livra explozibili în Ucraina. 

Serviciul rus spune că nava și-a schimbat numele în portul turcesc Tuzla, la începutul acestei luni, și a înlocuit echipajul, care includea anterior 12 cetățeni ucraineni. „Aceste circumstanțe arată că există posibilitatea de a folosi nave civile străine pentru a livra explozibili pe teritoriul ucrainean”, a anunțat FSB. 

Nava fără nume a fost inspectată în strâmtoarea Kerci și i s-a interzis să-și continue călătoria, după care a părăsit apele rusești, a adăugat acesta. Reuters nu a reușit încă să verifice afirmațiile FSB, care vin la o săptămână după ce Moscova s-a retras din acordul care permitea exportul cerealelor ucrainene din porturile Mării Negre, sub rezerva inspecțiilor de siguranță a navelor.

24-07-2023
06:19

Portul Reni atacat cu drone

16 drone au atacat portul ucrainean Reni. Au fost avariate instalațiile portuare și cele de stocare ale cerealelor. Suflul exploziei a avariat o dronă autopropulsată. Atacul Rusiei ar fi vizat și portul Izmail.

Portul ucrainean Reni se află la o distanță de mai puțin de 20 km de orașul Galați. 

Deocamdată nu se știe dacă au fost lovite locuinţe sau clădiri civile din oraş. Pompierii lucrează pentru lichidarea incendiilor din portul Reni.

“Noaptea trecută, un atac de aproape patru ore (efectuat) cu drone Shahed-136 a fost îndreptat asupra unei infrastructuri portuare”, a transmis armata Kievului, pe Facebook. “Un depozit cu grâne a fost distrus, iar rezervoare de stocare a altor mărfuri au fost avariate”, au adăugat forţele de apărare ucrainene.

Natalia Gumeniuk, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului operaţional “Pivden”, a afirmat că inamicul a vizat în special porturile de pe partea ucraineană a Dunării. “Au fost ameninţate toate porturile de-a lungul coastei Dunării (de partea ucraineană). Inamicul a încercat să afle modalităţile de protejare a acestor porturi!”, a afirmat Gumeniuk, subliniind că atacul de noaptea trecută relevă faptul că inamicul se reorientează acum asupra porturilor considerate drept căi alternative pentru transportul de cereale, potrivit Unian.

Război în Ucraina, ziua 516. Lupte grele continuă în direcțiile Kupyansk, Limansk, Bahmut, Avdiivka și Maryinka, 27 de confruntări militare au avut loc în ultimele 24 de ore. Bilanțul a fost realizat de reprezentanții Statului Major General.

Război în Ucraina, ziua 516. 27 de confruntări militare

Ocupanții ruși au lansat recent un atac cu rachete pe teritoriul Ucrainei, folosind 17 rachete de croazieră și 2 rachete balistice. Ca urmare a activității de luptă a forțelor și mijloacelor de apărare aeriană ale Forțelor Aeriene, au fost distruse 9 rachete de croazieră. În plus, inamicul a efectuat 26 de lovituri aeriene și 35 de bombardamente cu lansatoare multiple de rachete asupra pozițiilor trupelor ucrainene și a zonelor populate. S-au înregistrat victime în rândul populației civile, au fost distruse case de locuit, biserici și alte infrastructuri civile.

ADVERTISEMENT

Inamicul continuă să își concentreze eforturile principale în direcțiile Kupyansk, Limansk, Bakhmut, Avdiivka și Maryinka, iar luptele grele continuă. Pe parcursul zilei, au avut loc 27 de confruntări militare.

Situația operațională în direcțiile Volyn și Polesie nu s-a schimbat semnificativ. Nu au fost detectate semne de formare a unor grupuri ofensive. Anumite unități ale forțelor armate belaruse îndeplinesc sarcini în zonele de la granița cu Ucraina.

ADVERTISEMENT

În direcțiile Seversk și Slobozhanskyi, inamicul menține o prezență militară, lansând un atac aerian în apropiere de Pavlovka, regiunea Sumy. Rușii au efectuat bombardamente cu mortiere și artilerie asupra a peste 15 așezări, în special Timonovichi în regiunea Cernihiv; Seredina Buda, Ugroidi, Yunakovka în regiunea Sumy și Kazachya Lopan, Budarki, Vetirarnoye în regiunea Harkov

Mai multe atacuri, respinse în Bahmut

În direcția Kupyansk, soldații ucraineni mențin cu fermitate apărarea. Inamicul a lansat un atac aerian în apropiere de Kucherovka, în regiunea Kharkiv. Bombardamente de artilerie și mortiere au lovit Figolevka, Novomlinsk, Dvurechnaya și Kislovka în regiunea Harkov.

ADVERTISEMENT

În direcția Liman, inamicul a desfășurat ofensive nereușite în zona Torskoye, regiunea Donețk. A avut loc un atac aerian în zona pădurii Serebryansky din regiunea Donețk. Bombardamentele de artilerie au lovit așezările Nevskoye și Belogorovka în regiunea Luhansk și Torskoye, Verkhnekamenskoye, Spirnoye și Razdolovka în regiunea Donețk.

În direcția Bahmut, apărătorii ucraineni au respins cu succes atacurile în zonele Bogdanivka, Kleshcheevka și la nord-est de Orekhovo-Vasilievka în regiunea Donețk. Bombardamentele artileriei inamice au afectat peste 10 așezări, inclusiv Bogdanivka, Ivanivske, Druzhba și New York din regiunea Donețk.

ADVERTISEMENT

În direcția Maryinka, forțele de apărare continuă să rețină ofensiva trupelor rusești în zonele Krasnogorovka și Maryinka. Inamicul a bombardat mai mult de 10 localități, printre care Krasnogorovka, Ekaterinovka, Maryinka și Pobeda în regiunea Donețk.

15 localități au fost bombardate în regiunea Donețk

În direcția Shakhtar, inamicul a desfășurat operațiuni ofensive nereușite în apropiere de Novomikhailovka și a lansat un atac aerian în apropiere de Blagodatnoye în regiunea Donețk. Inamicul a bombardat mai mult de 15 așezări, în special Zolotaya Niva, Prechistovka, Ugledar și Blagodatnoye din regiunea Donețk.

În direcțiile Zaporizhzhya și Herson, inamicul își concentrează principalele eforturi pentru a împiedica avansarea în continuare a trupelor ucrainene. Rușii au făcut încercări nereușite de a restabili poziția pierdută în zona Priyutnoye, regiunea Zaporizhzhya. Lovituri aeriene în zonele Malaya Tokmachka și Novodanilovka din regiunea Zaporizhzhya și Antonovka din regiunea Kherson.

Peste 25 de așezări au fost supuse bombardamentelor de artilerie, inclusiv Novodareyevka, Gulyaypol, Gulyaypolskoye, Novoandreyevka, Stepnoye în regiunea Zaporizhzhya; Ilyinka, Kamenskoye în regiunea Dnipropetrovsk; Antonovka, Gavrilovka, Novoberislav, Respublikanets în regiunea Kherson, orașul Kherson și Yaselka în regiunea Mykolaiv.

În același timp, Forțele de Apărare ucrainene continuă să desfășoare operațiuni ofensive în zonele Melitopol și Berdyansk, să se consolideze la frontierele obținute, să aplice focuri de artilerie asupra țintelor inamice identificate și să efectueze măsuri de război de contrabaterie.

Ocupanții ruși continuă să jefuiască populația civilă

Război în Ucraina, ziua 516. Ocupanții ruși continuă să jefuiască populația civilă, însușindu-și recolta de cereale a cetățenilor ucraineni. De exemplu, în satul Prishib, regiunea Zaporizhzhya, ocupanții ruși folosesc locomotive diesel pentru a îndepărta un număr mare de vagoane de marfă umplute cu diferite tipuri de recolte de cereale de pe teritoriul unei întreprinderi agricole.

Aviația forțelor de apărare a efectuat pe parcursul zilei 3 lovituri asupra zonelor de concentrare a personalului inamic, a armelor și echipamentelor militare. În ultimele 24 de ore, unitățile de rachete și artilerie au lovit 1 zonă de concentrare a forței de muncă, armelor și echipamentelor militare inamice, 5 piese de artilerie în poziții de tragere, 1 post de comandă, 1 instalație de apărare aeriană și 1 stație radioelectronică inamică.

ADVERTISEMENT