News

Război în Ucraina, ziua 533. Germania trimite sisteme Patriot ucrainenilor/ Noi atacuri ale rușilor în Zaporojie

Război în Ucraina, ziua 533. Vești bune pentru armata ucraineană: Germania anunță că va trimite sisteme de apărare Patriot.
10.08.2023 | 14:34
Razboi in Ucraina ziua 533 Germania trimite sisteme Patriot ucrainenilor Noi atacuri ale rusilor in Zaporojie
Război în Ucraina, ziua 533. Germania trimite sisteme Patriot armatei ucrainene. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
10-08-2023
11:35

Rusia a lansat noi atacuri în Zaporojie

Au loc noi atacuri ale rușilor în a 533-a zi a războiului. Joi, forțele din Rusia au intensificat atacurile în nordul Ucrainei, în Kupiansk. Au fost bombardamente și în Zaporojie, acolo unde trei oameni au murit.

În orașul Kupiansk au fost răniți doi civili, potrivit șefului administrației militare din regiunea Harkov, Oleh Syniehubov. „În ultimele 24 de ore, rușii au bombardat masiv așezările din districtele Bohodukhiv, Harkov, Chuhuiv, Izium și Kupiansk cu bombe aeriene ghidate și alte arme”, a declarat acesta, potrivit CNN.

Ucraina va prezenta un raport privind utilizarea munițiilor cu dispersie Departamentului de Apărare al Statelor Unite. Vor fi oferite date referitoare la folosirea acestora și numărul de ținte distruse. Raportul reprezintă o parte a acordului dintre SUA și Kiev, pentru a trimite în țara lovită de război cartușe de artilerie cu bombe cu dispersie, arată CNN.

Război în Ucraina, ziua 533. După tancurile Leopard, Germania continuă să sprijine statul ucrainean care se apără de invazia rusă. Berlinul va trimite sisteme Patriot Kievului.

Război în Ucraina, ziua 533. Germania trimite sisteme Patriot armatei ucrainene

Pe 20 aprilie 2023, în premieră de la începutul războiului, Germania anunța că a transferat un sistem de rachete Patriot în Ucraina. Vorbim de un sistem de apărare care poate doborî avioane și rachete de croazieră cu o rază de acțiune de peste 100 de kilometri.

ADVERTISEMENT

La mijlocul acestei săptămâni, Berlinul a anunțat că în Ucraina vor ajunge încă două sisteme Patriot. Acestea fac parte dintr-un pachet de ajutor militar extrem de complex.

Acesta include, pe lângă lansatoarele de rachete de apărare aeriană Patriot, și drone (UAV-uri), vehicule și alte echipamente, relatează Ukrinform. Vorbim de zece vehicule de teren cu șenile Bandvagn 206, șase trenuri autocamioane 8×8 HX81 și șase semiremorci, două camioane 8×6 de manipulare a încărcăturii cu o rolă de containere și cinci vehicule de protecție a frontierei.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Germania a mai furnizat Ucrainei 6.525 de cartușe de 155 mm de muniție, material pentru eliminarea munițiilor explozive, patru drone de recunoaștere VECTOR, 100 de mitraliere MG5, 1.163 de binocluri, 20.000 de ochelari de protecție și 40.000 de truse de prim ajutor.

Miercuri seara, președintele Zelenski a distribuit un mesaj prin care confirmă că Ucraina a primit într-adevăr sistemele. El i-a mulțumit cancelarului german, spunând că ”Patrioții ar putea salva mii de vieți ucrainene”.

ADVERTISEMENT

”Veşti bune din Germania. Exact ceea ce am convenit cu Olaf Scholz: avem sisteme Patriot suplimentare. Îţi mulţumesc foarte mult, Olaf, pentru acest lucru – este necesar pentru a ne proteja poporul de teroarea rusă.

Mulţumesc personal Germaniei şi domnului cancelar pentru punerea în aplicare a acestui acord – acesta va salva cu siguranţă mii de vieţi. Cu siguranţă ne va aduce mai aproape de crearea unui scut aerian deplin pentru Ucraina. Acest lucru va ajuta oamenii, oraşele şi satele”, a spus Zelenski.

ADVERTISEMENT

Rusia își întărește forțele militare la granița de vest

Indirect, Rusia răspunde sprijinului militar tot mai intens de care are parte Ucraina de la la statele NATO. Miercuri, Moscova a trecut la avertismente subtile la adresa țărilor din alianță situate în vecinătatea sa.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, spune că Rusia își va întări forțele militare de-a lungul frontierei sale vestice. ”Ţinem cont de forţele militare ale ţărilor din estul Europei, aproximativ 360.000 de soldaţi, 8.000 de vehicule blindate, 6.000 de sisteme de artilerie şi mortare, 650 de avioane şi elicoptere desfăşurate în vecinătatea graniţelor Uniunii Statelor (Rusia şi Belarus).

Aceste ameninţări la adresa securităţii militare a Rusiei necesită un răspuns imediat şi adecvat.” Mesajul lui Serghei Șoigu vine după ce la Moscova a avut loc alt atac cu drone.

ADVERTISEMENT