LIVE Actualizat 13-08-2023
13:15

Război în Ucraina, ziua 536. Mercenarii lui Kadîrov au ucis patru soldați ruși. Marina rusă a tras asupra unei nave cargo în Marea Neagră

Război în Ucraina, ziua 536. Forțele ucrainene înaintează strategic în regiunea Zaporojie, lansând operațiuni de contraofensivă în mai multe direcții.
13.08.2023 | 16:06
Razboi in Ucraina ziua 536 Mercenarii lui Kadirov au ucis patru soldati rusi Marina rusa a tras asupra unei nave cargo in Marea Neagra
Război în Ucraina, ziua 536. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT
13-08-2023
13:15

Marina rusă a tras focuri de avertisment asupra unei nave cargo în Marea Neagră

O navă de război rusă a tras focuri de avertisment asupra unei nave de marfă în sud-vestul Mării Negre, în timp ce aceasta se îndrepta spre portul Izmail, de la Dunăre. Este pentru prima dată când Rusia trage asupra unei nave comerciale aflate în afara apelor teritoriale ale Ucrainei de când a ieșit luna trecută din acordul cerealelor.

În iulie, Rusia a anunțat că renunță la acordul privind cerealele din Marea Neagră, iar Moscova a avertizat că va considera toate navele care se îndreaptă spre apele ucrainene ca posibile transportatoare de arme.

Duminică, autoritățile rusești au precizat că nava sa de patrulare Vasily Bykov a tras cu arme automate asupra navei Sukru Okan, sub pavilion Palau, după ce căpitanul navei nu a răspuns la solicitarea de a se opri pentru o inspecție.

Rusia a precizat că nava se îndrepta spre portul ucrainean Izmail. Datele de navigație Refinitiv au arătat că nava se află în prezent în apropierea coastei Bulgariei și se îndrepta spre portul românesc Sulina.

“Pentru a opri cu forța nava, a fost deschis foc de avertisment cu arme automate”, a declarat Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters.

Armata rusă a urcat la bordul navei cu ajutorul unui elicopter Ka-29, a precizat ministerul.

“După ce grupul de inspecție și-a încheiat activitatea la bord, nava Sukru Okan și-a continuat drumul spre portul Izmail”, a precizat ministerul apărării.

Un oficial al ministerului turc al Apărării a declarat că a auzit că a avut loc un incident în care a fost implicată o navă care se îndrepta spre România și că Ankara îl analizează.

13-08-2023
11:11

Mercenarii lui Kadîrov, schimb de focuri cu soldații ruși

Potrivit unor informații apărute în mediul online, vineri seară, în apropierea orașului Mariupol, ocupat de forțele ruse, patru soldați ruși și-au pierdut viața în urma unui schimb de focuri cu mercenarii ceceni ai lui Kadîrov.

Potrivit lui Petro Andriuşcenko, consilierul primarului din Mariupol, răfuiala ar fi avut loc în localitatea Urzuf, din apropierea orașului. Potrivit acestuia, mercenarii ceceni, aflați sub influența alcoolului, ar fi început să tragă în militarii ruși. În urma incidentului, patru soldați și-ar fi pierdut viața și mai mulți civili ar fi fost răniți în urma schimbului de focuri.

Deși informația nu a fost încă confirmată din alte surse în afara de aceste mesaje apărute pe Telegram, în mediul online a apărut și o scurtă înregistrare cu persoanele rănite în urma acestui incident.

Tensiunile între diferitele forțe și facțiuni care luptă de partea Rusiei nu sunt un lucru neobișnuit. Mai mult, s-a scris în mod repetat că mercenarii ceceni, în cele mai dese situații, nu au fost în prima linie a frontului, rolul lor principal fiind acela de a îi oprii pe recruții ruși să se retragă.

Război în Ucraina, ziua 536. Forțele ucrainene au făcut un avans tactic semnificativ în vestul regiunii Zaporojie, în timp ce operațiunile de contraofensivă au continuat în cel puțin trei direcții ale frontului, informează analiștii ISW.

Război în Ucraina, ziua 536.  Ucrainenii înaintează și provoacă reorganizarea forțelor ruse

Imaginile publicate pe 11 august confirmă faptul că trupele ucrainene au ajuns la periferia nordică a satului Robotino (la 10 km sud de Orehovo) în vestul regiunii Zaporojie, deși permanența și amploarea acestor schimbări sunt încă neclare.

ADVERTISEMENT

Forțele ucrainene lansează de săptămâni întregi atacuri terestre regulate asupra Robotino, ca parte a operațiunilor lor menite să slabească trupele rusești. Capacitatea forțelor ucrainene de a avansa până în apropierea Robotino, pentru apărarea căreia forțele ruse au depus eforturi, timp și resurse considerabile, rămâne semnificativă, chiar dacă câștigurile ucrainene sunt limitate.

Imaginile publicate pe 11 august arată forțele ucrainene care avansează spre Urojainoe (la 9 km sud de Velika Novoselka) de-a lungul graniței dintre Donețk și regiunea Zaporojie. Bloggerii militari ruși au afirmat că forțele ucrainene au respins trupele rusești în această așezare pe 10 și 11 august.

ADVERTISEMENT

Statul Major General ucrainean a declarat că trupele ucrainene au continuat acțiunile de contraofensivă în direcțiile Bahmut, Berdiansk (în apropiere de granița dintre regiunile Donețk și Zaporojie) și Melitopol (la vest de regiunea Zaporojie).

Avans strategic al Forțelor Ucrainene în regiunea Zaporojie

Operațiunile contraofensive ucrainene par să forțeze armata rusă să redistribuie forțele rusești care se apără în vestul regiunii Zaporojie, ceea ce indică faptul că eforturile forțelor ucrainene  ar putea degrada semnificativ apărarea rusă.

ADVERTISEMENT

Bloggerii militari ruși au declarat pe 11 august că unitățile Diviziei a 7-a aeropurtate a Gărzii (VDV) au fost angajate în lupte grele în apropiere de Robotin, în vestul regiunii Zaporojie, în timp ce șeful cecen Ramzan Kadîrov a declarat pe 10 august că unități ale batalionului  Ahmat se află acum în apropiere de Robotino.

Analiștii susțin că trupele rusești efectuează anumite redistribuiri. Acest lucru sugerează că operațiunile contraofensive ucrainene au degradat în mod semnificativ actualele forțe rusești care se apără în zonă și au determinat comandamentul rusesc să trimită aceste elemente pentru a întări apărarea rusă pe această secțiune critică a frontului.

ADVERTISEMENT

Lipsa rezervelor operaționale rusești înseamnă că militarii ruși vor trebui să efectueze mai multe redistribuiri laterale dacă vor dori să consolideze anumite secțiuni ale frontului.

ADVERTISEMENT