News

Pedeapsă de stat autoritar pentru trei tinere din Crimeea care au dansat pe o melodie ucraineană. Ce au fost obligate să facă

Trei tinere, cu vârste de 19, 20 și 26 de ani, au fost condamnate pentru că au discreditat armata rusă, după ce au fost filmate dansând pe o melodie ucraineană
12.08.2023 | 21:15
Pedeapsa de stat autoritar pentru trei tinere din Crimeea care au dansat pe o melodie ucraineana Ce au fost obligate sa faca
Tribunal din Crimeea, pedeapsă de stat autoritar. Sursa foto: Telegram
ADVERTISEMENT

Rusia lui Vladimir Putin seamănă tot mai mult cu statul totalitar descris de George Orwell în „1984”. Asta după ce un tribunal din Crimeea a aplicat o pedeapsă neobișnuită unor tinere, filmate în urmă cu câteva săptămâni dansând pe o melodie ucraineană.

Amendă pentru o melodie interzisă

Un tribunal controlat de Rusia din Crimeea-ocupată a amendat trei tinere tinere cu 15.000 de ruble (aproximativ 150 de dolari americani) după ce au fost surprinse dansând pe un cântec al artistei ucrainene Verka Serdiuchka.

ADVERTISEMENT

„Instanța i-a găsit pe acești cetățeni vinovați de infracțiuni administrative. Infractorii au fost condamnați la o amendă administrativă de 15.000 de ruble [aproximativ 150 de dolari – n.r.]”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului de Interne rus.

Incidentul a avut loc într-un parc acvatic din orașul Alushta pe 8 august. Ministerul de Interne a precizat vineri, într-o declarație, că cele trei femei, care lucrează ca animatoare pentru copii în parcul acvatic, “dansau în public” pe un cântec “cu o semnificație inacceptabilă” al unui artist ucrainean.

ADVERTISEMENT

Canalul Telegram pro-război Crimeea SMERSH a postat un videoclip în care apar femeile dansând pe melodia Gulyanochka a Verkăi Serduchka. Unul dintre versuri este “Ucraina nu a pierit încă dacă petrecem așa”.

Verka Serduchka, personajul travestit al artistului ucrainean Andriy Danylko, este popular în Rusia și Ucraina de zeci de ani. De la începutul invaziei rusești în Ucraina, Danylko a fost vehement împotriva războiului și a lansat un turneu de concerte Help for Ukraine, susținând concerte în mai multe țări.

ADVERTISEMENT

Angajații parcului acvatic, în vârstă de 19, 20 și 26 de ani, au fost reținuți a doua zi. Potrivit ministerului, două dintre ele erau cetățeni ruși care au venit la Alushta pentru a munci pe perioada verii, în timp ce a treia tânără este originară din Crimeea.

Pedeapsă de regim totalitar

Același canal Telegram a postat ulterior o înregistrare video în care femeile își cer scuze și apoi cântă melodia „Vladimir Putin este un om bun”. Într-o altă înregistrare video anterioară, fetele își cer scuze pentru “acțiunile lor pripite”, spun că susțin așa-numita “operațiune militară specială” [eufemismul pe care Rusia îl folosește pentru a descrie războiul său împotriva Ucrainei].

ADVERTISEMENT

Acest incident nu este singurul de acest tip. În decembrie 2022, trei bărbați au fost arestați în Crimeea și acuzați de “discreditarea” forțelor armate ruse prin “ascultarea și cântarea cu voce tare a unor cântece ale naționaliștilor ucraineni”.

În mai 2023, primarul din Krasnodar, Evgheni Naumov, a ordonat ca cluburile de karaoke din oraș să fie inspectate după ce într-unul dintre ele a fost interpretată o melodie a lui Verka Serduchka. În august 2022, un DJ a fost arestat în Crimeea pentru că a difuzat o melodie a rapperului ucrainean YARMAK.

ADVERTISEMENT