O rachetă rusească a lovit zona centrală a orașului Cernihiv, aflat în nordul Ucrainei. Atacul s-a soldat, potrivit unui bilanț provizoriu, cu şapte morţi şi 90 de răniţi, a fost anunţat de Ministerul de Interne de la Kiev. Printre răniți se află 12 copii și 10 agenți de poliție.
Atacul a vizat în mod deliberat ținte civile întrucât în piața centrală se află o biserică, teatrul municipal și universitatea politehnică a orașului, nefiind obiective de interes militar sau industrial. Numărul victimelor a fost amplificat de faptul că locuitorii se îndreptau spre biserică pentru o sărbătoare religioasă. Acoperișul teatrului a fost distrus în explozie.
„Asta înseamnă să trăiești lângă un stat terorist. De asta unim întreaga lume împotriva sa. Astăzi, o rachetă rusească a lovit inima Cernihivului. O piață, o universitate și un teatru. Rusia a transformat o sâmbătă obișnuită într-o zi de suferință și de pierdere”, a scris președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe rețeaua X, postând și un clip care prezintă distrugerile provocate de explozie.
Cernihiv a suferit distrugeri importante în primele zile ale invaziei ruse, însă trupele ucrainene au respins încercările de ocupare a orașului. În aprilie 2022, trupele rusești au părăsit întreaga regiune, iar Cernihiv a fost relativ cruțat de alte bombardamente.
Război în Ucraina, ziua 542. Președintele Volodimir Zelenski a anunțat “măsuri puternice” pentru a consolida puterile Ucrainei până la Ziua Independenței, care va fi sărbătorită pe 24 august.
“Pregătim lucruri puternice pentru Ucraina, întărirea statului nostru, a luptătorilor noștri… Facem totul pentru ca în ajunul Zilei Independenței să putem spune că Ucraina a mai făcut un pas în cercul celor mai solide state ale lumii. Echipa noastră lucrează intensiv.
Veți afla noutăți despre forțele noastre. Le pregătim împreună cu vecinii noștri din UE. Și, de asemenea, în acele regiuni ale Europei, unde cooperarea noastră cu statele nu a fost suficientă până acum. (…)
Săptămâna viitoare va fi perioada schimbărilor importante pentru Ucraina. Nu vom pierde nici măcar o zi de pregătire. Nu vom pierde nici măcar un rezultat pentru Ucraina”, a declarat președintele ucrainean.
Occidentul va trebui să se pregătească pentru un conflict prelungit și să continue să sprijine Ucraina. Războiul ar putea dura ani de zile, cel puțin până când în Rusia va intra într-o criză politică și economică de amploare. Acest lucru necesită continuarea sprijinului occidental pentru Ucraina și creșterea sancțiunilor.
Contraofensiva, care acum se prelungește, a început cu speranța unui “miracol”, scrie Times, citând un ofițer al armatei americane care a participat la pregătirea militarilor ucraineni.
“NATO se aștepta la miracole, iar ucrainenii le-au promis acest lucru. Dar nu poți duce un război pe baza optimismului”, a declarat ofițerul american.
Problemele descoperite în contraofensivă au dus la tensiuni între Ucraina și aliați. Aceștia au început să se acuze reciproc. Expertul Mark Galeotti crede că războiul se prelungește, iar acum este necesar să se elaboreze planuri pe termen lung pentru a sprijini Ucraina, “ceea ce ar putea crea în sfârșit condițiile pentru a lua în considerare posibilitatea păcii”.
Majoritatea analiștilor occidentali susțin că până în prezent nu există condiții prealabile pentru încheierea războiului. “Prevăd că războiul va continua până la sfârșitul anului 2023 și, posibil, până la sfârșitul anului 2024 și 2025.
De aceea, este atât de important ca guvernele occidentale să renunțe la scurt termen și să adopte o strategie pe termen lung pentru viitorul Ucrainei”, a declarat Michael Kofman, un popular analist militar american și expert al CNA.