LIVE Actualizat 18-08-2023
09:43

Război în Ucraina, ziua 541. Explozie puternică la Moscova, o clădire a fost lovită / Incendiu devastator într-un port rusesc

Război în Ucraina, ziua 541. Reacția Turciei vine după câteva zile de tăcere: „Au fost avertizați să evite astfel de acțiuni”
18.08.2023 | 12:34
Razboi in Ucraina ziua 541 Explozie puternica la Moscova o cladire a fost lovita  Incendiu devastator intrun port rusesc
Război în Ucraina, ziua 541. Colaj Fanatik/ Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT
18-08-2023
09:43

Incendiu devastator la un terminal petrolier

Un incendiu face ravagii la terminalul de păcură Novorossiisk, unul dintre cele mai mari porturi de la Marea Neagră, care se află la aproximativ 172 km de Crimeea, scrie presa rusă.

Terminalul, care are o capacitate de 119.000 de metri cubi și un debit de 5 milioane de tone pe an, este principalul hub pentru exporturile rusești de petrol din regiune.

Deocamdată, nu este clar dacă incendiul a fost cauzat de impactul unei drone ucrainene.

18-08-2023
07:30

Ucraina a atacat cu drone flota de la Marea Neagră

Cu câteva ore înainte de atacul asupra Moscovei, Rusia a dejucat un atac al dronelor ucrainene asupra navelor sale de război din Marea Neagră, cel mai recent dintr-o serie de atacuri asupra flotei sale, relatează AFP. 

Ministerul rus al Apărării a declarat că drona a fost distrusă de navele de patrulare ale marinei la 237 km sud-vest de Sevastopol – baza flotei ruse de la Marea Neagră, din peninsula Crimeea.

Atacuri de ambele părți au escaladat în Marea Neagră de când Rusia s-a retras din acordul care permitea exporturile cerealelor ucrainene.

18-08-2023
04:43

Explozie puternică la Moscova. O dronă a lovit o clădire, spațiul aerian a fost închis

Un atac cu drone a lovit o clădire din Moscova, provocând o explozie care s-a auzit în cartierul de afaceri al orașului, au declarat oficialii ruși pentru presa de stat. Un martor care se afla în zonă a spus că a fost ”o explozie puternică”.

Potrivit agenției de media de stat ruse TASS citată de Sky News, spațiul aerian al Moscovei a fost închis ca urmare a incidentului. Într-o declarație venită la scurt timp după explozie, ministerul rus a precizat: ”Un UAV (vehicul aerian fără pilot), după ce a fost vizat de armele de apărare aeriană, și-a schimbat traiectoria de zbor și a căzut pe o clădire nerezidenţială din zona Krasnopresnenskaya Embankment din Moscova”.

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a scris pe Telegram că ”rămășițele dronei au căzut în zona Centrului Expo”, referindu-se la un spațiu expozițional mare din centrul Moscovei, la aproximativ 4 km distanță de Kremlin. 

Nu a provocat nicio pagubă semnificativă clădirii”, a adăugat el. Un videoclip publicat pe site-urile de socializare a arătat fum gros care se ridică lângă un zgârie-nori. 

Război în Ucraina, ziua 541. Biroul președintelui Turciei, Recep Erdogan, a transmis un mesaj oficial, joi seara, după ce o navă turcă a fost ținta unui raid al Moscovei. Ankara precizează că rușii au fost avertizați.

Război în Ucraina, ziua 541. Erdogan avertizează Rusia, după incidentul din Marea Neagră

Președinția turcă susține că Moscova a fost prevenită că astfel de acțiuni nu ar trebui să mai existe. „După intervenția (rusă), interlocutorii noștri din Federația Rusă au fost avertizați în mod corespunzător să evite astfel de acțiuni, care escaladează tensiunile în Marea Neagră”, a transmis Turcia, potrivit Le Monde.

ADVERTISEMENT

Reacția conducerii de la Ankara vine după câteva zile de tăcere în legătură cu incidentul care a avut loc la Marea Neagră. Amintim că Ministerul rus al Apărării informa, duminică, faptul că a fost deschis focul asupra navei din Turcia.

„Pentru a forţa vasul să se oprească, au fost trase focuri de avertizare cu arme uşoare automate de pe o navă de război rusească”, spuneau, acum câteva zile, reprezentanții Minsterului Apărării din Rusia.

ADVERTISEMENT

Nava Sukru Okan trebuia să ajungă într-un port ucrainean. Amintim că rușii au suspendat Acordul referitor la transporturile de cereale. Acum, Kremlinul susține că toate vasele comerciale care vin spre sau dinspre porturile Ucrainei sunt suspecte.

Moscova spune că a acționat în acest fel, deoarece căpitanul vasului nu s-ar fi supus ordinului de oprire privind „o inspecție privind transportul de bunuri interzise”. Ulterior, un elicopter a decolat pentru a inspecta nava. În cele din urmă, aceasta și-a continuat drumul spre portul din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Totul s-a petrecut în apele internaționale, iar incidentul a fost condamnat și de Ministerul de Externe al Ucrainei. „Aceste acţiuni evidenţiază politica deliberată a Rusiei de a ameninţa libertatea de navigaţie şi securitatea transporturilor pe Marea Neagră”.

Alertă antiaeriană pe întreg teritoriul Ucrainei

Informații noi vin și de la Kiev. Alerta antiaeriană a fost activată, joi, pe întreg teritoriul Ucrainei, autoritățile temându-se de un posibil atac hipersonic al Moscovei. “Alertă antiaeriană în întreaga țară.

ADVERTISEMENT

Un MIG-31 a fost observat deasupra regiunii Voronej a Federației Ruse”, au transmis ucrainenii, așteptându-se ca aparatul MIG-31K să lanseze atacuri cu rachete hipersonice de tip Kinjal.

ADVERTISEMENT