LIVE Actualizat 17-08-2023
14:45

Război în Ucraina, ziua 540. Ucraina recunoaște că are probleme lângă Kupiansk / Kievul nu va putea folosi avioane F-16 anul acesta

Porturile Reni şi Ismail, aflate pe Dunăre, au fost ținta unui atac masiv al rușilor. Reacția americanilor, în urma bombardamentelor.
17.08.2023 | 17:37
Razboi in Ucraina ziua 540 Ucraina recunoaste ca are probleme langa Kupiansk  Kievul nu va putea folosi avioane F16 anul acesta
Război în Ucraina, ziua 540. Sursa foto: Facebook Corina Davidov
ADVERTISEMENT
17-08-2023
14:45

India negociază să importe grâu mai ieftin din Rusia

India negociază cu Rusia să importe grâu mai ieftin, au confirmat patru surse pentru Reuters. Importurile ar permite Indiei să intervină mai eficientă pe piață și să scadă prețurile grâului, în condiţiile în care inflaţia pe luna iulie a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 15 luni.

“Guvernul explorează posibilitatea importurilor prin comerț privat și acorduri între guverne. Decizia va fi luată cu prudență”, a declarat una dintre surse pentru Reuters. Ani de zile India nu a importat grâu prin acorduri diplomatice. Ultima dată a importat o cantitate semnificativă în 2017, când comercianții privați au livrat 5,3 milioane de tone.

Planul guvernului de a importa grâu rusesc este una dintre măsurile luate în considerare pentru a scădea prețurile mărfurilor cheie, cum ar fi combustibilul, cerealele și legumele, împreună cu programele de atenuare a impactului inflației asupra celor săraci.

Sursele nu au dorit să fie numite pentru că negocierile sunt secrete și o decizie finală ar putea dura săptămâni. Luna trecută, Sanjeev Chopra, un înalt oficial al ministerului federal al alimentelor, a declarat că nu există nicio propunere de a importa grâu din Rusia.

Deși India are nevoie de doar trei până la patru milioane de tone de grâu pentru a acoperi deficitul, guvernul de la New Delhi ar putea lua în considerare importul de la opt până la nouă milioane de tone din Rusia, pentru a avea un impact mai mare asupra prețurilor.

Prețurile cu ridicata ale grâului din India au crescut cu aproximativ 10% în ultimele două luni, la cel mai ridicat nivel din ultimele șapte luni, din cauza aprovizionării limitate. Stocurile de grâu din depozitele de stat erau la data de 1 august de 28,3 milioane de tone, cu 20% sub media pe ultimii 10 ani.

Anul trecut India a interzis exporturile de grâu, din cauza producției mai scăzute, iar recolta din acest an este de așteptat să fie cu cel puțin 10% sub estimarea guvernului.

17-08-2023
11:12

Rusia susţine că a lansat o ofensivă de succes în Doneţk

Ministerul rus al Apărării a anunțat joi că forțele sale au reușit în ofensiva din regiunea Donețk din Ucraina, după cum tranmit agențiile de presă ruse. Ministerul spune că Ucraina a pierdut patru vehicule blindate Stryker, fiind pentru prima dată când Rusia susține că a neutralizat vehicule livrate din SUA.

Informaţiile ruşilor nu au putut fi însă verificate. Declarațiile ministerului rus vin după ce Ucraina a anunțat miercuri că a recucerit satul Urojaine, din regiunea Donețk. Satul, situat la marginea regiunii, ar fi primul sat recâştigat de Kiev după data de 27 iulie.

17-08-2023
08:08

Ucraina recunoaște că nu va putea folosi avioane F-16 anul acesta

Ucraina nu va putea opera avioane de luptă F-16 în toamna şi iarna viitoare, a declarat la televiziunea naţională Iuri Ihnat, purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene.

“Este deja evident că nu vom putea apăra Ucraina cu avioane de luptă F-16 în această toamnă şi iarnă. Aveam mari speranţe pentru acest avion, că va deveni parte a apărării aeriene, capabil să ne protejeze de rachetele Rusiei şi de dronele teroriste”, a spus acesta.

Președintele american Joe Biden a aprobat în luna mai un program de instruire pe avioane F-16, pentru piloții ucraineni, dar până acum nu a fost stabilit un calendar pentru livrarea avioanelor de război. „Am avut mari speranțe pentru acest avion, că va deveni parte a apărării aeriene, capabil să ne protejeze de terorismul rusesc al rachetelor și dronelor”, a spus Ihnat.

17-08-2023
07:50

Ucraina are probleme cu apărarea orașului Kupiansk

Comandantul forțelor terestre ucrainene a recunoscut unele complicații în jurul orașului Kupiansk, din nord-est, unde forțele ruse au lansat recent un atac.

„Din cauza complicării situației în direcția Kupiansk, mi-am petrecut cea mai mare parte a zilei lucrând în unități care apărau suburbiile orașului”, a transmis Oleksandr Sirski într-o postare Telegram. „Inamicul încearcă să spargă apărarea trupelor noastre cu unități de asalt, care sunt formate în principal din prizonieri. Asalturile au loc în fiecare zi, din direcții diferite, cu scopul de a bloca și apoi captura Kupiansk”.

În ciuda situației dificile, generalul ucrainean a spus că apărarea orașului, situat în regiunea Harkov, va fi asigurată. „Pe baza discuțiilor cu comandanții au fost luate o serie de decizii importante care vor asigura fiabilitatea apărării”, a mai spus el.

Săptămâna trecută, Ucraina a ordonat o evacuare obligatorie a Kupiansk și a zonelor învecinate, deoarece Rusia a intensificat bombardamentele și a susținut că a capturat poziții ucrainene în apropierea orașului.

Război în Ucraina, ziua 540. În urma atacului lansat de forțele ruse, miercuri dimineața, asupra porturilor de pe Dunăre, la doar câteva sute de metri de granița României, SUA a reacționat.

Război în Ucraina, ziua 540. Americanii condamnă bombardarea porturilor Reni şi Ismail

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, Vedant Patel, a transmis că americanii condamnă vehement bombardamentele asupra porturilor. Acesta le-a catalogat drept „inacceptabile”.

ADVERTISEMENT

„Aceste atacuri sunt inacceptabile. Arată că preşedintelui Vladimir Putin nu îi pasă de securitatea alimentară mondială”, a transmis Vedant Patel, potrivit Agenției France-Presse.

Totodată, președintele ucrainean Volodimir Zelenski atrage atenția asupra faptului că în urma distrugerii porturilor vor fi afectate prețurile produselor alimentare în întreaga lume. Zelenski mai spune că atacul va avea un impact privind „stabilitatea socială şi politică în Africa şi Asia”.

ADVERTISEMENT

Amintim că în această dimineață, porturile ucrainene Reni şi Ismail, aflate pe Dunăre, la granița României, au fost atacate masiv de ruși. „Teroriștii ruşi au atacat cu drone regiunea Odesa în cursul nopţii. Au fost afectate depozite de cereale din porturi de pe Dunăre”, a transmis Oleh Kiper, guvernatorul regiunii Odesa.

În ultimele săptămâni, atacurile lansate de Moscova , care vizează infrastructura portuară din Ucraina, s-au intensificat. Strategia de luptă a fost adoptată după retragerea din Acordul privind exporturile de cereale pe Marea Neagră.

ADVERTISEMENT

Rușii lansează propria producție de drone kamikaze

Pe de altă parte, în cursul zilei de miercuri, au apărut informații potrivit cărora rușii ar lansa propria producție de drone kamikaze. Acestea ar urma să fie asemănătoare dronelor iraniene Shahed.

În acest fel, Moscova ar renunța la depedența față de Iran. Anunțul a fost făcut de Ministerul britanic al Apărării. Se pare că proiectarea acestora se va face după modelul UAV-urilor Shahed.

ADVERTISEMENT

„Rusia își propune probabil să atingă autosuficiența în ceea ce privește furnizarea de drone de atac în următoarele luni. Totuși, ea rămâne dependentă de componente și de tot armamentul din Iran, aprovizionat în principal prin Marea Caspică”, au adăugat britanicii.

ADVERTISEMENT