News

Război în Ucraina, ziua 544. Atacuri cu dronă asupra Moscovei / Ruşii s-au apropiat la 10 km de Kupiansk. Update

Război în Ucraina, ziua 544. Au fost lansate atacuri masive de către ruși, dar și de ucraineni. În urma acestora, au murit mai mulți civili.
21.08.2023 | 16:59
Razboi in Ucraina ziua 544 Atacuri cu drona asupra Moscovei  Rusii sau apropiat la 10 km de Kupiansk Update
Război în Ucraina, ziua 544. sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT
21-08-2023
14:02

Ruşii s-au apropiat la 10 km de Kupiansk

Din cauza focului intens al artileriei ruse și al loviturilor aeriene ucrainenii au anunţat că vor continua evacuarea civililor din vecinătatea orașului Kupiansk. Forțele ruse se află la aproape 10 kilometri de Kupjansk, un oraș de pe râul Oskil, pe care ucrainenii l-au recucerit în septembrie anul trecut.

“Continuăm evacuarea zilnică a rezidenților din locurile din prima linie a districtului Kupiansk. Evacuaților li se asigură cazare și provizii umanitare”, a declarat Oleh Siniehubov, șeful administrației militare a regiunii Harkov, după cum relatează The Guardian.

Siniehubov a adăugat că 30 de persoane, inclusiv cinci copii și o persoană cu dizabilități, au fost evacuate în timpul bombardamentelor din 20 și 21 august și că un total de 556 de locuitori, inclusiv 148 de copii, au fost evacuați începând cu data de 9 august. 

21-08-2023
09:35

Trei civili ucişi în Ucraina, în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, trei civili au fost uciși și 24 de persoane au fost rănite în atacurile rusești asupra Ucrainei, au anunțat luni autoritățile regionale.

În acest interval de timp au fost vizate nouă regiuni ucrainene: Dnipropetrovsk, Sumî, Lugansk, Nikolaiev, Cernihiv, Harkov, Donețk, Herson și Zaporojie, cu victime înregistrate în ultimele patru regiuni, transmite Kyiv Independent.

Aceste cifre nu au fost încă verificate dintr-o sursă independentă.

În acelaşi timp, Rusia a condamnat decizia Danemarcei și a Țărilor de Jos de a dona Ucrainei avioane de luptă F-16, declarând că această mișcare ar escalada războiul. Danemarca și Olanda au anunțat duminică că vor livra Ucrainei avioane F-16, primele șase urmând să fie livrate în jurul Anului Nou.

21-08-2023
07:58

Doi răniți în urma unui atac cu dronă în regiunea Moscovei

Două persoane au fost rănite după ce resturi de dronă au lovit o casă din apropierea Moscovei, a declarat guvernatorul regiunii.

“Două drone au fost interceptate de forțele de apărare aeriană în vestul și nord-vestul regiunii Moscova. Într-unul din cazuri, resturi au căzut pe o casă cu grădină, într-unul din cartierul orașului”, a scris Andrei Vorobiov, pe Telegram.

Din cauza dronelor, luni dimineaţă, 47 de zboruri au fost deviate de pe aeroporturile din Moscova. Interfax transmite că 45 de zboruri comerciale și două de marfă au fost direcţionate să aterizeze în altă parte, după ce aeroporturile Vnukovo, Domodedovo, Jukovski și Şeremetievo au anulat sosirile și plecările pentru o scurtă perioadă de timp.

Război în Ucraina, ziua 544. Duminică au fost lansate atacuri masive atât de către ruși, cât și de Kiev în trei dintre regiunile Moscovei. Unul dintre acestea a avut loc la o gară din Kursk, acolo unde o gară rusească a fost avariată. Cinci persoane au fost rănite.

Război în Ucraina, ziua 544. Bombardamente în Rusia, dar și în Harkov

O altă localitate din Rusia atacată de ucraineni este Rostov. Aici nu au fost raportate victime sau pagube materiale. De asemenea, reprezentanții Ministerului rus al Apărării au transmis că o dronă a fost blocată în Moscova. Ulterior, s-ar fi prăbușit într-o zonă nepopulată, conform Reuters.

ADVERTISEMENT

Alte trei drone au fost doborâte deasupra regiunii Belgorod, conform apărării din Rusia. „În 20 august, în jurul orei 14:00, ora Moscovei, tentativa de atac a regimului de la Kiev asupra instalațiilor de pe teritoriul Rusiei cu două vehicule aeriene fără pilot de tip avioane a fost zădărnicită.

Sistemele rusești de apărare aeriană au distrus vehiculele aeriene fără pilot deasupra Regiunii Belgorod”, au transmis rușii, duminică, potrivit unui comunicat al agenției TASS.

ADVERTISEMENT

Și rușii au lovit mai multe regiuni din Ucraina. Harkov și Herson au fost bombardate, în urma atacului din prima regiune fiind uciși mai mulți civili, iar alții răniti. În Herson, un bărbat de 69 de ani a suferit leziuni, iar alți doi civili au fost uciși.

Și în zona așezării Novoberîslav a fost un atac, iar un localnic de 33 de ani a decedat. Unsprezece oameni au fost răniți în Harkov, în centrul orașului Kupiansk. Șapte dintre aceștia se află în stare critică, conform unui anunț al guvernatorului regional Oleh Syniehubov.

ADVERTISEMENT

Danemarca și Olanda trimit Ucrainei avioane F-16

Danemarca și Olanda vor trimite Ucrainei avioane F-16, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Danez al Apărării, de duminică, din 20 august. Potrivit președintelui Ucrainei, Olanda ar urma să ofere 42 de avioane.

„Discuții foarte productive, concentrate și concrete cu premierul Mette Frederiksen. Piloții și inginerii noștri și-au început deja pregătirea în Danemarca. Danemarca va furniza Ucrainei 19 F-16. Lucrăm la viteza pregătirilor. 

ADVERTISEMENT

În timpul discuțiilor am discutat și despre posibilitatea extinderii misiunilor de antrenament — algoritmul este clar. Coaliția noastră F-16 își dovedește eficiența”, a transmis președintele Volodimir Zelenski.

ADVERTISEMENT