LIVE Actualizat 24-08-2023
17:08

Război în Ucraina, ziua 547. Primele declarații ale lui Putin după dispariția lui Prigojin: ”Să vedem ce spun anchetatorii”

După ce a scăpat de Evgheni Prigojin, Vladimir Putin va încerca acum să preia Grupul Wagner, crede un fost director al CIA.
24.08.2023 | 20:09
Razboi in Ucraina ziua 547 Primele declaratii ale lui Putin dupa disparitia lui Prigojin Sa vedem ce spun anchetatorii
Război în Ucraina, ziua 547. Rusia va încerca să preia Grupul Wagner, avertizează un fost director CIA
ADVERTISEMENT
24-08-2023
17:08

Vladimir Putin, prima declarație despre Prigojin: ”A fost un om talentat”

Au apărut și primele declarații publice ale președintelui rus după prăbușirea avionului în care s-ar fi aflat liderul grupului de mercenati Wagner, Evgheni Prigojin.

“Șeful Comitetului de anchetă al Rusiei mi-a raportat despre prăbușirea avionului, așa cum este corect”, a declarat Putin în timpul unei întâlniri cu Denis Pușilin, șeful administrației de ocupație a Rusiei în regiunea ucraineană Donețk, numit de Kremlin.

“Comitetul a lansat o anchetă cu privire la acest incident și aceasta va fi efectuată în întregime și se va ajunge la o concluzie. Să vedem ce spun anchetatorii.

Îl cunosc pe Prigojin de mult timp, de la începutul anilor 1990. A fost un om cu un destin complex. [Uneori] a făcut greșeli și [alteori] a obținut rezultatele pe care le dorea – pentru el însuși și ca răspuns la solicitările mele, pentru o cauză comună.

A fost un om talentat. A lucrat în țara noastră, dar și în străinătate, în Africa. A lucrat cu petrol, gaze, cu metale prețioase”, a mai declarat Putin, citat de Politico.

24-08-2023
14:32

UE transmite că e dificil de verificat dacă Prigojin e într-adevăr mort

Uniunea Europeană a transmis joi că sunt “dificil de verificat” rapoartele conform cărora liderul Wagner, Evgheni Prigojin, ar fi murit miercuri seară, în urma unui accident de avion. „Am văzut un raport despre prăbușirea avionului în care se presupune că a fost ucis Evgheni Prigojin, liderul grupului Wagner, împreună cu membrii din anturajul său și membrii echipajului”, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, într-o o conferință de presă.

„Totuși, la fel ca în cazul multor altor lucruri din Rusia, ne este foarte greu să confirmăm această moarte, așa că nu depinde de noi să comentăm subiectul”, a adăugat Stano. El a subliniat că „acțiunile negative” ale lui Prigojin și ale grupului Wagner sunt bine cunoscute, subliniind participarea lor la războiul din Ucraina și operațiunile din țările africane.

“Oriunde au fost, unde sunt acum sau unde au fost înainte, au lăsat o urmă de încălcări ale drepturilor omului și ale dreptului internațional umanitar. Există multă iresponsabilitate, regulile după care funcționează sunt neclare”, a spus Stano. Operațiunile viitoare ale grupului nu vor fi afectate doar de „presupusa moarte a lui Prigojin”, ci și de „evenimentele din iunie”, când grupul a decis să mărșăluiască spre Moscova într-o rebeliune de scurtă durată, a adăugat el.

Stano a mai spus că UE speră ca „influența negativă” a operațiunilor Wagner să înceteze, dar este conștient de faptul că gruparea de mercenari nu depinde de numele liderului său. El a subliniat că legătura grupului cu Kremlinul este una dintre mai multele „probleme complexe”, subliniind totodată că nu este de competența UE „să speculeze dacă presupusa moarte a lui Prigojin într-un accident de avion va avea consecințe specifice asupra activităților Wagner”.

24-08-2023
12:17

Grupul Wagner va fi și mai periculos sub Putin, susține premierul polonez

Grupul de mercenari Wagner va fi și mai periculos sub președintele Vladimir Putin, a sugerat joi premierul polonez Mateusz Morawiecki.

“Wagner se află sub conducerea lui Putin. Lăsați pe fiecare să răspundă singur la întrebare – va fi amenințarea mai mare sau mai mică? În ceea ce mă privește, aceasta este o întrebare retorică”, a spus el în cadrul unei conferințe de presă.

Grupul militar privat Wagner era controlat de Evgheni Prigojin, despre care se crede că a murit în accidentul de avion de ieri, din regiunea Tver. Forțele Wagner au fost mutate în Belarus după rebeliunea condusă de Prigojin de la sfârşitul lunii iunie, iar prezența lor în această ţară este văzută ca o potențială amenințare pentru Polonia vecină, stat membru NATO.

24-08-2023
10:04

Forțele speciale ucrainene au debarcat în Crimeea

Forțele speciale ucrainene au debarcat în vestul peninsulei Crimeea, într-o ”operațiune specială”. Rușii vorbesc despre 10 sabotori, care au debarcat în zona Tarhanut. Serviciile de informații militare ale Kievului au anunțat că operațiunea a fost un succes.

”Toate sarcinile prevăzute în această operațiune specială au fost îndeplinite”, a transmis GUR. Aici ar fi avut loc o bătălie în care au fost ”implicate ambarcațiuni și avioane sau elicoptere”, conform Kyiv Post.

24-08-2023
07:11

Moartea lui Evgheni Prigojin, o înscenare?

Presupusa moarte a lui Evgheni Prigojin este privită cu scepticism de unii analiști politici, în condițiile în care în Rusia nimic nu este ceea ce pare. Așadar, Keir Giles, analist politic Chhatam House, mai așteaptă până se va lămuri dacă într-adevăr Evgheni Prigojin a murit, sau era doar o ”dublură” a sa în avion.

”Rămâne de văzut dacă acesta este de fapt șeful Wagner sau cineva care călătorea sub numele de Evgheni Prigojin. Știm că Prigojin obișnuia să folosească pseudonime, dar în același timp avea și persoane care-i foloseau numele în călătorii, o măsură de securitate pe care acesta o lua”, a explicat expertul.

La fel de suspect, cu doar două zile în urmă șeful Wagner transmitea un mesaj video prin care anunța că se află în Africa și vrea să crească acolo influența Rusiei în zonă. În orice condiții, moartea lui Prigojin era prevăzută mai de toată lumea, după rebeliunea bizară care a eșuat în urmă cu două luni.

24-08-2023
05:32

Reacția lui Joe Biden după moartea lui Prigojin

Președintele american Joe Biden a reacționat la informațiile conform cărora șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a murit într-un accident de avion în apropiere de Moscova, spunând că ”nu este surprins”.

”Nu știu exact ce s-a întâmplat, dar nu sunt surprins”, a spus Biden. În timp ce reporterii s-au grăbit să-i pună întrebări ulterioare, președintele SUA a transmis: ”Nu se întâmplă multe în Rusia fără ca Putin să fie la curent. Nu știu suficient să știu răspunsurile, m-am antrenat în ultima oră și jumătate”.

Leon Panetta, fostul secretar american al apărării și fost director al CIA, a declarat pentru CNN că este probabil ca Rusia să încerce să preia grupul de mercenari Wagner, în urma prăbușirii unui avion care se presupune că îl transporta pe fondatorul său Evgheni Prigojin.

Război în Ucraina, ziua 547. Rusia vrea să preia Wagner

”Cred că vor fi foarte îngrijorați să le permită acestor oameni să continue să opereze singuri”, a spus Panetta. ”Deci nu aș fi surprins dacă aceștia (n.r. guvernul rus) își afirmă controlul asupra Grupului Wagner în Africa, Asia și oriunde s-ar afla în altă parte. De altfel, cred că și cei din Grupul Wagner trebuie să-și facă griji pentru propriile vieți”, a completat fostul oficial al CIA.

ADVERTISEMENT

Interesant, accidentul aviatic din Rusia în care Prigojin ar fi murit, are loc la doar două zile după ce un videoclip care circulă pe blogurile militare pro-Rusia l-a arătat pe Prigojin susținând că se află în Africa ”făcând Rusia și mai mare pe toate continentele, iar Africa și mai liberă”.

Luptătorii Wagner au fost activi în mai multe țări africane, inclusiv în Mali, unde au fost invitați de junta de guvernământ pentru a înăbuși o insurgență islamică care se desfășoară în apropierea granițelor țării cu Burkina Faso și Niger. O serie de investigații CNN au arătat atrocitățile comise de gruparea teroristă Wagner în Africa sau Ucraina.

ADVERTISEMENT

Între timp, Bill Browder, un critic al lui Vladimir Putin, a declarat miercuri pentru CNN că e convins că Vladimir Putin e în spatele ”accidentului” aviatic în care și-a pierdut viața Evgheni Prigojin, printre alții. Oficial, rușii vorbesc despre un ”atentat terorist”, însă majoritatea experților cred că vorbim despre o asasinare evidentă a lui Prigojin de către serviciile secrete, la ordinul lui Vladimir Putin.

”Putin este un om care nu iartă și nu uită niciodată. Prigojin practic l-a trădat. A fost neloial. A organizat o rebeliune. Putin absolut nu poate permite ca asta să continue, pentru că, dacă o va face, atunci și alții vor avea aceeași idee. Putin a condus timp de 23 de ani ca un om puternic, ca un dictator.

ADVERTISEMENT

Și Prigojin l-a făcut să pară slab. Și așa este ceea ce se întâmplă când îl faci pe Putin să pară slab”, a transmis Browder, CEO al Hermitage Capital Management, fost cele mai mare investitor străin din Rusia. Așadar, o răzbunare clasică marca Vladimir Putin, un personaj cu un lung istoric de asasinat rivali politici după modelul Stalin.

Între timp, rușii s-au adunat la Sankt Petersburg pentru a-i aduce un omagiu fondatorului Wagner, Evgheni Prigojin. Un videoclip îi arăta pe oameni desfășurând un banner mare în afara sediului companiei militare private Wagner, pe care scrie ”Wagner PMC. Suntem împreună.”

ADVERTISEMENT

Oamenii au pus, de asemenea, flori și au aprins lumânări în fața celui care a fost Evgheni Prigojin, liderul grupării teroriste Wagner. Autoritățile de la Moscova au confirmat că acesta a murit, însă au apărut și teorii ale conspirației conform cărora Prigojin și-ar fi înscenat moartea, după o înțelegere cu Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT