LIVE Actualizat 31-08-2023
13:39

Război în Ucraina, ziua 554. Ultimele imagini cu Prigojin în viață / Zelenski se pregătește să-l demită pe ministrul Apărării

Război în Ucraina, ziua 554. Kievul primește vești bune de la Berlin. Germania a anunțat un nou sprijin militar, care include și 10 tancuri Leopard.
31.08.2023 | 16:30
Razboi in Ucraina ziua 554 Ultimele imagini cu Prigojin in viata  Zelenski se pregateste sal demita pe ministrul Apararii
Război în Ucraina, ziua 554. Germania trimite încă 10 tancuri Leopard armatei ucrainene. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
31-08-2023
13:39

Ultimele imagini cu Evgheni Prigojin în viață: ”Pentru cei care se întreabă dacă sunt viu sau nu”

Evgheni Prigojin a fost înmormântat marți, 29 august. Ceremonia a avut loc într-un cimitir de la periferia orașului Sankt Petersburg, la șase zile după ce a murit într-un accident de avion. Funeraliile au fost scurte. Doar câțiva prieteni și rude au participat la ea.

Între timp, joi, 31 august, în spațiul public a apărut o înregistrare cu şeful mercenarilor ruşi. Clipul l-ar arăta pe acesta în Africa, cu doar câteva zile înainte de moartea sa. El vorbește despre speculaţii care s-ar face în legătură cu posibile ameninţări la adresa securităţii sale, relatează Sky News.

Pentru cei care se întreabă dacă sunt viu sau nu, cum mă simt – chiar acum este weekendul, a doua jumătate a lunii august 2023, sunt în Africa”, spune Prigojin în scurta înregistrare video publicată de canalul Telegram Grey Zone, afiliat grupului său Wagner.

Aşa că pentru cei cărora le place să discute despre lichidarea mea, despre viaţa mea privată, despre cât câştig sau despre orice altceva: totul este în regulă”, adaugă el.

 
31-08-2023
09:42

Ministrul Apărării din Ucraina, pe punctul de a fi demis

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, ar urma să fie demis în curând, scrie cotidianul Ukrainska Pravda, citând surse guvernamentale. Atribuțiile sale vor fi cel mai probabil preluate de șeful Fondului Proprietății de Stat, Rustem Umjerov.

Pravda mai scrie că parlamentul ar urma să ia în considerare demisia ministrului Reznikov săptămâna viitoare. Conform publicației, se presupune că parlamentul va lua în considerare numirea lui Reznikov în funcția de ambasador al Ucrainei în Marea Britanie. În articolul său Ukrainska Pravda citează surse din cabinetul lui Volodimir Zelenskyi care spun că Reznikov va fi demis în curând.

Conform unei investigații publicate la începutul acestei luni, Ministerul Apărării de la Kiev a semnat un contract cu o companie turcă în septembrie 2022 pentru a cumpăra îmbrăcăminte de iarnă pentru militari, în valoare de 33 de milioane de dolari, îmbrăcăminte care ulterior s-a dovedit a fi îmbrăcăminte de vară. 

Ancheta a scos la iveală nereguli mari inclusiv în prețul de achiziţionare, jachete în valoare de aproximativ 29 de dolari fiind trecute în preţul de achiziţie cu sume ce ajungeau până la 86 de dolari.

Război în Ucraina. Guvernul de la Berlin a anunțat, miercuri, un nou sprijin militar pentru Kiev. Acesta va include, printre altele, nu mai puțin de 10 tancuri Leopard 1.

Război în Ucraina, ziua 554. Germania trimite încă 10 tancuri Leopard armatei ucrainene

În ianuarie 2023, cancelarul german Olaf Scholz confirma oficial că Germania va trimite mai multe tancuri de luptă Leopard 2 Ucrainei și că va emite rapid și avizele pentru țările partenere care dețin astfel de tancuri.

ADVERTISEMENT

”Această decizie urmează linia noastră binecunoscută de a ajuta Ucraina în cel mai bun mod în care putem. Acționăm îndeaproape într-o manieră coordonată la nivel internațional”, a afirmat Olaf Scholz, în debut de an.

Decizia de atunci a Berlinul a atras critici dure și amenințări de la Moscova. La acea dată, ambasadorul Rusiei în Germania, Serghei Nechaev, spunea că măsura guvernului german de a aproba livrările de tancuri Leopard 2 către Ucraina este ”extrem de periculoasă” și duce conflictul ”la un nou nivel de confruntare”.

ADVERTISEMENT

La mai bine de o jumătate de an de la prima livrare de tancuri, Germania anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina. Miercuri, 30 august, Guvernul Federal al Germaniei a anunțat un nou pachet.

Acesta include 10 tancuri de luptă Leopard 1A5 și un radar de supraveghere aeriană TRML-4D. Anunțul oficial în acest sens a fost făcut pe site-ul guvernului federal al Germaniei, relatează Ukrinform.

ADVERTISEMENT

Anterior, pe 9 august 2023, Germania a livrat un alt pachet de ajutor militar Ucrainei, constând în sistemele Patriot, vehicule aeriene fără pilot (drone) și autovehicule.

Rachetă de croazieră doborâtă în Crimeea

Între timp, pe frontul de luptă din Ucraina, Rusia acuză noi atacuri asupra Crimeei, zonă pe care o ocupă ilegal încă din 2014. O rachetă de croazieră trimisă de ucraineni ar fi fost doborâtă în Crimeea, a declarat oficialul șef al peninsulei.

ADVERTISEMENT

Unitățile antiaeriene au doborât racheta în estul regiunii anexate ilegal Rusiei, a declarat Serghei Aksyonov pe Telegram, scrie Sky News. Locuitorii au fost îndemnați să ”rămână calmi” și ”să aibă încredere doar în sursele oficiale de informații”.

Nu este prima dată când asemenea afirmații sunt făcute de oficiali din Crimeea. În ultimele luni, același Aksyonov a raportat că cel puțin două rachete balistice au fost doborâte deasupra regiunii. În iulie, oficialii ruși au susținut că o rachetă de croazieră a fost doborâtă în apropierea orașului Kerci.

ADVERTISEMENT