News

Război în Ucraina, ziua 555. Rusia amenință că va bloca declarația G20. Condițiile puse de Moscova. Update

Război în Ucraina, ziua 555. Liderul de la Kiev, Volodimr Zelenski, spune că țara sa are nevoie de circa 160 de avioane pentru a face față inamicului.
01.09.2023 | 22:30
Razboi in Ucraina ziua 555 Rusia ameninta ca va bloca declaratia G20 Conditiile puse de Moscova Update
Război în Ucraina, ziua 555. Conducerea militară de la Kiev anunță străpungeri ale liniei ruse în Melitopol. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
01-09-2023
19:40

Rusia amenință că va bloca declarația G20 dacă opiniile sale sunt ignorate

Rusia amenință că se va opune declarației finale de la summitul G20 dacă poziția Moscovei cu privire la conflictul din Ucraina este neglijată. Acest anunț a fost făcut de ministrul de externe Serghei Lavrov.

Șeful diplomației de la Kremlin urmează să conducă delegația rusă de la Delhi pentru summitul de două zile din 9 și 10 septembrie, în absența președintelui rus Vladimir Putin.

Adresându-se studenților de la Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moscova, Lavrov a spus că India va fi obligată să emită un comunicat în absența unui acord cu privire la toate punctele din partea țărilor membre G20.

Nu va exista nicio declarație generală în numele tuturor membrilor dacă poziția noastră nu este reflectată”, a spus Lavrov, citat de publicația Independent.

Oficialul rus a acuzat Occidentul că subminează instituţiile internaţionale prin impunerea propriei agende şi a sugerat că, dacă nu se poate ajunge la un consens la reuniunea G20, ar putea fi emis un comunicat fără caracter obligatoriu de către preşedinţia G20.

O altă opţiune este adoptarea unui document care să se concentreze asupra unor decizii specifice din sfera de competenţă a G20 şi să lăsăm pe fiecare să spună restul în nume propriu“, a explicat Lavrov.

 

01-09-2023
12:22

Rușii au pus puternicele rachete Sarmat în alertă de luptă

Șeful agenției spațiale ruse Roscosmos a declarat vineri că rachetele balistice intercontinentale Sarmat, care pot transporta zece sau mai multe focoase nucleare, au fost puse în alertă de luptă.

Armata rusă a efectuat cu succes teste cu noua sa rachetă balistică intercontinentală, o armă de nouă generaţie despre care Vladimir Putin a spus că este fără egal în lume şi “îi va face pe inamicii Rusiei să reflecteze”.

Principala unitate militară rusă înarmată cu rachete Sarmat cu capabilităţi nucleare are sediul la Uzhur, în regiunea Krasnoiarsk, la circa 3.000 km est de Moscova.

“Este cu adevărat o armă unică care va consolida potenţialul militar al forţelor noastre armate, care va asigura securitatea Rusiei în faţa ameninţărilor externe şi care îi va face să reflecteze de două ori pe cei care încearcă să ameninţe ţara noastră cu o retorică dezlănţuită şi agresivă”, a spus Putin după efectuarea testului.

01-09-2023
08:14

Mai mulți oameni au fost răniți, în urma unui atac al rușilor în Ucraina

Rușii au atacat o întreprindere privată din centrul Ucrainei, în cursul nopții de joi spre vineri. Este vorba de regiunea Vinnîțea, iar în urma loviturii au fost distruse numeroase clădiri.

De asemenea, mai mulți oameni au fost răniți. „Din nefericire, există victime, acestora li se oferă toată asistența necesară”, au transmis autoritățile ucrainene.

Totodată, forețele aeriene spun că au nimicit o a doua rachetă de croazieră. Guvernatorul ucrainean a transmis că a fost doborâtă deasupra regiunii centrale Kirovohrad.

Și oficialii ruși spun că au fost atacuri în Moscova și într-o regiune din sud-vestul ţării, lansate de ucraineni. Primarul capitalei, Serghei Sobianin, a transmis, vineri, că vrea să extindă sistemul de apărare împotriva atacurilor cu drone ale Ucrainei.

Pe de altă parte, Kievul a anunțat că a dezvoltat o armă care poate lovi o țintă de la 700 de km distanță.

Război în Ucraina, ziua 555. Armata ucraineană Ucraina are nevoie de încă aproximativ 100 de avioane de vânătoare, în plus faţă de avioanele F-16 care i-au fost deja promise de Occident. Anunțul a fost făcut joi, 31 august, de preşedintele Volodimir Zelenski.

Război în Ucraina, ziua 555. Zelenski: ”Avem nevoie de 160 de avioane de luptă”

Liderul de la Kiev a confirmat că țara sa a primit până la ora actuală din partea unor state europene promisiuni pentru furnizarea a 50-60 de avioane de vânătoare F-16 de producţie americană.

ADVERTISEMENT

În acest context, Zelenski a spus că țara sa are nevoie de încă aproximativ 100 de avioane de vânătoare, în plus. ”Pentru o forţă aeriană eficace avem nevoie în total de aproximativ 160 de avioane de luptă“, a afirmat Zelenski într-un interviu acordat postului naţional de radio portughez, scrie Agerpres.

Din spusele preşedintelui ucrainean, o asemenea flotă aeriană ar putea cu adevărat să împiedice Rusia să domine spaţiul aerian ucrainean în războiul aflat în desfăşurare.

ADVERTISEMENT

Până în prezent, Danemarca, Olanda şi Norvegia sunt ţările din Europa care au promis Ucrainei astfel de avioane. Cu toate acestea, instruirea piloţilor şi tehnicienilor ucraineni pentru a opera aceste aparate necesită timp.

Conducerea militară de la Kiev anunță străpungeri ale liniei ruse în Melitopol

De pe frontul de sud vin vești bune pentru ucraineni. În ultimele zile, militarii Gărzii Ofensive, în cooperare cu Forțele Armate ale Ucrainei, membrii Gărzii Naționale au avansat adânc în liniile de apărare ale Rusiei în sectorul Melitopol.

ADVERTISEMENT

Declarația a fost făcută de directorul adjunct interimar al Departamentului de planificare din cadrul Direcției Principale a Gărzii Naționale a Ucrainei, colonelul Mikola Urshalovic, în timpul unui briefing, relatează Ukrinform.

”În sectorul Melitopol, mulțumită acțiunilor competente și sprijinului de artilerie, echipele de asalt ale brigăzilor Gărzii Ofensive, în cooperare cu Forțele Armate ale Ucrainei, au obținut succes în anumite direcții și au avansat adânc în liniile de apărare ale inamicului”, a spus Urshalovich. .

ADVERTISEMENT

În timpul acțiunilor ofensive, membrii Gărzii Naționale au eliminat până la o companie de invadatori ruși, le-au capturat pozițiile și au distrus vehiculul blindat MT-LB al Rusiei de lângă Novoprokopivka, a mai spus colonelul.

Ucraina cere Turciei să respingă încercarea Rusiei de a crea rute de export a cerealelor la Marea Neagră

În altă ordine de idei, disputa pe tema exportului de cereale de la Marea Neagră dintre ucraineni și ruși continuă. Joi, Kievul a afirmat că o susţinere a unor exporturi ruseşti de cereale la Marea Neagră fără o reluare a exporturilor de cereale din porturile ucrainene ar consolida ”sentimentul impunităţii” al Moscovei şi ar reprezenta ”o lovitură dură” aplicată obligaţiilor internaţionale şi dreptului internaţional.

”Ne aşteptăm ca Turcia, care şi-a reiterat poziţia inviolabilă faţă de apărarea şi respectarea strictă a dreptului internaţional, împreună cu celalte părţi implicate, să-şi folosească autoritatea pentru a contracara încercările Rusiei de a încălca obligaţii internaţionale şi a şantaja lumea cu noi crize alimentare”, se arată într-un comunicat al Ministerului ucrainean de Externe.

Regimul de la Kiev face aceste declarații în contextul unei întâlniri, la Moscova, a ministrului rus de Externe Seghei Lavrov, cu omologul său turc Hakan Fidan.

ADVERTISEMENT