LIVE Actualizat 04-09-2023
10:40

Război în Ucraina, ziua 558. Zelenski l-a demis pe ministrul apărării / Erdogan a fost primit de Putin, la Soci

Luptele grele dintre trupele ruse și ucrainene continuă să zguduie o parte din regiunile de est Donețk și Lugansk, a declarat duminică Illia Yevlash.
04.09.2023 | 13:23
Razboi in Ucraina ziua 558 Zelenski la demis pe ministrul apararii  Erdogan a fost primit de Putin la Soci
Război în Ucraina, ziua 558. Lupte grele între ruși și ucraineni în Donețk și Harkov. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
04-09-2023
10:40

Erdogan a ajuns la Soci

Vladimir Putin l-a primi luni la Soci pe Recep Tayyip Erdogan, unde cei doi vor discuta, între altele, despre prelungirea acordului intermediat de ONU privind transportul în siguranță a cerealelor ucrainene peste Marea Neagră. Aceasta este prima întâlnire dintre cei doi lideri de la realegerea lui Erdogan pentru un al treilea mandat prezidențial, în luna mai.

“Rusia este deschisă la negocieri pentru un nou acord cu cereale”, a declarat Vladimir Putin în deschiderea întâlnirii.

După cum scrie ziarul Milliyet, în timpul întâlnirii Erdogan îşi va declara disponibilitatea Ankarei de a deveni mediator pentru rezolvarea conflictului din Ucraina. “Președintele Erdogan va sublinia importanța instaurării păcii și stabilității de durată în regiune și va declara că este gata să-și asume rolul de mediator și să ofere tot felul de sprijin, inclusiv organizarea de discuții, pentru a asigura o pace durabilă. între părțile aflate în conflict”, scrie publicaţia.

04-09-2023
07:32

Rusia susține că a distrus patru nave ucrainene în Marea Neagră

Rusia a transmis luni dimineață că a distrus în Marea Neagră patru nave de război ucrainene, care transportau soldați.

„În noaptea de 3 spre 4 septembrie 2023, în partea de nord-vest a Mării Negre, aeronave ale aviației navale a Flotei Mării Negre au distrus patru ambarcațiuni militare de mare viteză Forțele Armate ale Ucrainei”, a anunțat Rusia.

Autoritățile de la Moscova au mai precizat că navele se deplasau în direcția Crimeea.

04-09-2023
04:44

Zelenski l-a demis pe ministrului apărării, Oleksii Reznikov. Cine este Rustem Umerov, înlocuitorul său

Duminică noaptea, în adresarea către popor, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că a decis să îl demită pe ministrul apărării, Oleksii Reznikov.

Am decis să îl înlocuiesc pe ministrul Apărării al Ucrainei. Oleksii Reznikov a trecut prin mai mult de 550 de zile de război la scară largă“, a spus preşedintele Zelenski.

Liderul de la Kiev a mai punctat că va cere parlamentului săptămâna aceasta înlocuirea acestuia cu Rustem Umerov, şeful Fondului Proprietăţii de Stat, informează Sky News.

Viitorul ministru, Rustem Umerov (41 de ani), este un tătar din Crimeea. El a fost deputat și conduce Fondul Proprietăţii de Stat al Ucrainei din septembrie 2022. A mai fost implicat în negocieri sensibile din timpul războiului, ca de exemplu acordul privind transportul cerealelor pe Marea Neagră.

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene a transmis că face referire mai exact la zona de lupte din sectorul Kupiansk-Lyman, numit după două orașe mari din zonă. Rusia a angajat mii de trupe suplimentare în această zonă pentru a respinge contraofensiva Ucrainei. Luptele de lângă Kupiansk au devenit atât de intense încât i-au forțat pe civili să evacueze în ultimele săptămâni.

Lupte grele între ruși și ucraineni în Donețk și Harkov

Yevlash a spus că Rusia a bombardat pozițiile ucrainene de 570 de ori sâmbătă, atacând și folosind aeronave. Yevlash a adăugat că trupele ruse își concentrează eforturile chiar peste graniță cu Harkov, țintind satul Novoiehorivka din Lugansk. Scopul lor, a spus Yevlash, este să ”creeze un coridor” în apărarea Ucrainei, situată pe terenuri mai înalte din Novoiehorivka.

ADVERTISEMENT

Yevlash a spus că au avut loc cinci bătălii în ultimele 24 de ore, dintre care niciuna nu a avut succes pentru Rusia. El a susținut că 126 de soldați ruși au fost uciși și șapte drone rusești, un depozit de muniție și un vehicul au fost distruse. Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski vrea să discute cu Emmanuel Macron criza cerealelor.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat despre ”funcționarea coridorului cerealelor” cu omologul său francez în timpul unui apel telefonic de duminică, a transmis Zelenski pe X, cunoscut anterior ca Twitter. ”Am discutat, de asemenea, modalități de a asigura funcționarea coridorului de cereale și de a spori securitatea regiunii Odesa”, a completat Zelenski după apelul său telefonic cu Emmanuel Macron.

ADVERTISEMENT

Apelul a venit la scurt timp după ce Rusia a efectuat lovituri asupra unui port din Odesa folosit pentru transportul de cereale. Reînnoirea acordului cu cereale la Marea Neagră va apărea probabil când președintele rus Vladimir Putin se va întâlni luni cu președintele turc Recep Erdogan.

Președintele rus Vladimir Putin urmează să se întâlnească luni cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan în orașul Soci. Summitul va avea loc pe fondul eforturilor Ankarei de a convinge Moscova să-și reconsidere retragerea din acordul cu cereale la Marea Neagră. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a reiterat anterior că Rusia va fi pregătită să se alăture inițiativei Mării Negre de îndată ce va vedea garanții că beneficiile promise Rusiei vor fi implementate.

ADVERTISEMENT

Rusia s-a retras din acordul cu Turcia și ONU pe 17 iulie, dând o lovitură aprovizionării globale cu alimente. Acordul a permis trecerea în siguranță a navelor care transportau cereale din porturile ucrainene. Acesta fusese deja reînnoit de trei ori, dar Rusia a amenințat în mod repetat că se va retrage, argumentând că a fost împiedicată în exportul propriilor produse.

De când a părăsit acordul, Rusia a declanșat o serie de atacuri asupra aprovizionării cu cereale în orașe cheie ucrainene, inclusiv orașul-port Odesa. Prăbușirea acordului a dus la creșterea prețurilor la alimente la nivel mondial și ar putea arunca milioane de oameni din țările sărace în foamete.

ADVERTISEMENT

Marina Ucrainei a pregătit o nouă rută pentru navele civile care se deplasează către sau dinspre Marea Neagră în august. De atunci, mai multe nave au părăsit portul, în ciuda amenințării minelor rusești. Chiar și cu noua rută, Ucraina nu a fost în măsură să garanteze siguranța transportului maritim, așa că a explorat modalități prin care navele comerciale să obțină asigurare.

Turcia și-a asumat rolul de mediator în încercările de a reimplementa acordul cu cereale. La un briefing la Moscova, joi, ministrul turc de externe Hakan Fidan a reiterat că relansarea acordului este importantă pentru întreaga lume. ONU a încercat să revigoreze acordul. Secretarul general António Guterres a declarat joi că i-a trimis ministrului rus de externe Serghei Lavrov ”un set de propuneri concrete în acest sens”.

ADVERTISEMENT