LIVE Actualizat 08-09-2023
16:51

Război în Ucraina, ziua 562. Alertă la Kiev: ”Rusia reușește să blocheze contraofensiva, livrările de arme au încetinit”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că este hotărât să obțină cât mai mult armament din partea ”partenerilor” din NATO în această lună.
08.09.2023 | 19:51
Razboi in Ucraina ziua 562 Alerta la Kiev Rusia reuseste sa blocheze contraofensiva livrarile de arme au incetinit
Război în Ucraina, ziua 562. Promisiunea lui Zelenski. Foto: Pravda.ua
ADVERTISEMENT
08-09-2023
16:51

Volodimir Zelenski recunoaște că Rusia a blocat contraofensiva

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a admis că Rusia are superioritate aeriană și că e foarte aproape de a bloca definitiv contraofensiva ucraineană. Zelenski a cerut din nou mai mult ajutor militar și mai multe sancțiuni pentru Rusia.

“Dacă noi nu suntem în cerul în care este Rusia, ea ne opreşte din cer. Ei ne opresc contraofensiva. Războiul încetineşte. Acesta este un adevăr, îl recunoaştem. Toate procesele devin mai greoaie şi mai lente, de la sancţiunile (împotriva Rusiei) până la livrările de arme“, a subliniat președintele ucrainean.

Specialiștii occidentali au remarcat încă de acum câteva săptămâni că mult așteptata contraofensivă a Ucrainei se îndreaptă spre eșec, în ciuda declarațiilor optimiste din partea unor lideri SUA sau NATO.

08-09-2023
11:41

Elon Musk, acuzat dur de regimul de la Kiev

Vestea că Elon Musk a decis să prevină un atac major ucrainean asupra flotei navale ruse a provocat un răspuns furios din partea Kievului. Consilierul principal al președintelui ucrainean Volodimir Zelensky a făcut o declarație foarte dură, acuzându-l pe miliardarul american de uciderea copiilor.

„Uneori, o greșeală este mult mai mult decât o simplă greșeală”, a scris Mihail Podoliak pe Twitter.

„Nepermițând dronelor ucrainene să distrugă o parte din flota militară rusă (!) prin bruiaj Starlink, @elonmusk a permis acestei flote să tragă rachete Kalibr în orașele ucrainene. Din această cauză, mor civili și copii, este prețul unui cocktail de ignoranță și ego uriaş. Cu toate acestea, întrebarea rămâne: de ce unii oameni sunt atât de disperați să apere criminalii de război și dorința lor de a comite crime? Își dau seama că aşa încurajează răul?”, a mai scris Podoliak.

08-09-2023
07:56

O fabrică de microelectronice din Rusia este în flăcări

O explozie puternică a zguduit vineri dimineaţa fabrica Kremnîi El, din oraşul Briansk din vestul Rusiei, a informat presa locală.

Guvernatorul regiunii Briansk, Aleksander Bogomaz, a confirmat un atac cu dronă kamikaze asupra unei fabrici industriale din zonă.

Kremnîi El este una dintre cele mai mari fabrici de microelectronice din Rusia, iar acolo sunt fabricate inclusiv piesele necesare pentru producerea rachetelor Iskander.

“Eforturile noastre diplomatice de a uni și mai multe țări pentru a restabili pacea pe întregul nostru pământ. Ne pregătim mai multă presiune globală asupra Rusiei”, a transmis Zelenski în discursul său adresat națiunii. Zelenski a mai spus că ”securitatea” a fost subiectul principal al convorbirilor sale telefonice cu prim-ministrul britanic Rishi Sunak și cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu la începutul zilei.

Război în Ucraina, ziua 562. Promisiunea lui Zelenski

Între timp, Pentagonul respinge afirmațiile Rusiei privind riscurile pentru sănătate atunci când vine vorba de muniție cu uraniu sărăcit. Departamentul de Apărare al Statelor Unite respinge acuzațiile Rusiei conform cărora cartușele de uraniu sărăcit pe care SUA au anunțat că le vor trimite în Ucraina ar provoca o creștere a cazurilor de cancer și a altor boli.

ADVERTISEMENT

”CDC (Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor) au declarat că nu există dovezi că uraniul sărăcit cauzează cancer, Organizația Mondială a Sănătății raportează că nu a existat o creștere a leucemiei sau a altor tipuri de cancer care au fost stabilite în urma oricărei expuneri la uraniu sau DU și chiar AIEA a declarat fără echivoc că nu există nicio legătură dovedită între expunerea la DU și creșterea numărului de cancere sau impacturi semnificative asupra sănătății sau asupra mediului”, a declarat secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh.

Singh a spus că munițiile sunt cartușe antitanc ”standard” folosite de tancurile Abrams pe care SUA le trimite în Ucraina. Noul pachet de asistență militară a SUA a fost anunțat de secretarul de stat al SUA Antony Blinken în timp ce acesta se afla la Kiev miercuri. Munițiile cu uraniu sărăcit au făcut parte pentru prima dată din ajutor, a declarat un oficial american pentru CNN.

ADVERTISEMENT

Munițiile sunt ușor radioactive, deoarece sunt fabricate din metal dens, un produs secundar al producției de combustibil pentru centralele nucleare. Ele pot fi trase din tancurile Abrams fabricate în SUA, care se așteaptă să sosească în Ucraina în această toamnă. ”Mulți militari din întreaga lume folosesc uraniu sărăcit. Simțim că acestea vor fi cele mai eficiente proiectile pentru a contracara tancurile rusești”, a completat Singh.

Singh a spus că îi va lăsa pe ucraineni să anunțe când vor sosi aceste proiectile. De ce este controversat întregul scenariu? Agenția Internațională pentru Energie Atomică, organul de supraveghere nuclear al Națiunilor Unite, a explicat că uraniul sărăcit este ”considerabil mai puțin radioactiv decât uraniul natural”, dar a cerut prudență la manipulare.

ADVERTISEMENT

În timp ce uraniul sărăcit nu contribuie în mod semnificativ la radiația de fond pe care o întâlnesc soldații și civilii, poate reprezenta un pericol dacă pătrunde în organism. Atunci când muniția cu uraniu sărăcit lovește armura unui tanc, aceasta se poate aprinde și produce praf de uraniu sau particule de aerosoli, care, dacă sunt inhalate, pot pătrunde în fluxul sanguin și pot provoca leziuni renale.

Până vor ajunge noile ajutoare din SUA în Ucraina, oficialii de la Kiev transmit că Rusia pare incapabilă să mai atace dinspre Belarus, astfel că acest front nu ar mai trebui luat în considerare. ”Rusia nu are un grup de atac necesar pe teritoriul Belarusului, care ar fi pregătit și capabil să invadeze teritoriul Ucrainei”, a declarat Andrii Demcenko, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Stat al Grăniceri al Ucrainei, în cadrul unui briefing la Kiev.

ADVERTISEMENT

În acest moment, Rusia și-a retras aproape toate unitățile care au fost instruite și și-au încheiat rotația. Cu toate acestea, nu au fost desfășurate noi unități acolo”, a completat Demchenko. Unii analiști independenți au anunțat că Rusia a mutat unitățile din Belarus pe frontul de nord-est al Ucrainei, între orașul asediat Kupiansk și Kreminna.

ADVERTISEMENT