News

Război în Ucraina, ziua 561. Ajutor de 1 miliard de dolari din SUA pentru contraofensiva ucraineană

Secretarul de stat al SUA anunță un nou ajutor de 1 miliard de dolari pentru Ucraina, cu scopul de a ”stimula” contraofensiva aflată momentan în impas.
07.09.2023 | 10:38
Razboi in Ucraina ziua 561 Ajutor de 1 miliard de dolari din SUA pentru contraofensiva ucraineana
Război în Ucraina, ziua 561. Ajutor de 1 miliard de dolari din SUA pentru contraofensiva ucraineană. Foto: CNN
ADVERTISEMENT

Secretarul de stat Antony Blinken a anunțat 1 miliard de dolari din partea SUA pentru Ucraina, inclusiv asistență militară, umanitară și bugetară. ”În contraofensiva în curs, progresul s-a accelerat în ultimele săptămâni. Această nouă asistență va contribui la susținerea acesteia și la construirea unui nou impuls”, a declarat Blinken la o conferință de presă cu ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba în timpul vizitei miercuri la Kiev.

Război în Ucraina, ziua 561. Noi ajutoare pentru Ucraina

Pachetul include completarea armatei ucrainene cu armament pe care SUA le-au dat Kievului în trecut, inclusiv componente ale sistemului de apărare aeriană, sisteme de rachete cu lansare multiplă ghidată pentru HIMARS, muniție, muniție și sisteme de comunicații, potrivit unei fișe informative a Departamentului de Stat. Aceste arme vor veni din stocurile Pentagonului.

ADVERTISEMENT

Noul pachet de asistență militară include și muniții cu uraniu sărăcit pentru prima dată, a declarat un oficial american pentru CNN. Munițiile sunt ușor radioactive, deoarece sunt fabricate din metal dens, un produs secundar al producției de combustibil pentru centralele nucleare. Ele pot fi trase din tancurile Abrams fabricate în SUA, care se așteaptă să sosească în Ucraina în această toamnă.

Și în ceea ce privește sprijinul militar pe termen lung, noul pachet angajează 100 de milioane de dolari în sprijin militar, prin programul de finanțare militară străină, a transmis departamentul. Acest lucru vine în timp ce conversațiile dintre SUA și Ucraina privind sprijinul pe termen lung continuă.

ADVERTISEMENT

”M-am întâlnit astăzi cu președintele Zelenski, am discutat despre aranjamente de securitate durabilă pe termen mai lung, care vor oferi asistență de securitate continuă și echipament militar modern pe uscat, aer, mare și spațiu cibernetic, precum și formare și schimb de informații. Departamentul de Stat conduce aceste discuții, care vor continua în lunile următoare”, a spus Blinken.

Mai mult de o cincime din noul sprijin anunțat miercuri, în valoare totală de peste 200 de milioane de dolari, va fi direcționat către sprijinul pentru transparență și reformă, susținând eforturile privind combaterea corupției, statul de drept și sectorul justiției, a punctat departamentul. Acest sprijin vine în special după demisia ministrului ucrainean al apărării la începutul acestei săptămâni, ca urmare a mai multor scandaluri de corupție din Ministerul ucrainean al Apărării.

ADVERTISEMENT

SUA vor folosi, de asemenea, această gamă de fonduri pentru eforturile legate de transparență pentru a direcționa finanțarea către capacitatea Ucrainei de a investiga și de a urmări penal crimele de război, de a investi în eforturile de reconstrucție și de a consolida practicile de management financiar ale țării.

Partea de asistență umanitară din această nouă asistență, în valoare totală de 206 milioane de dolari, va fi destinată sprijinului critic, inclusiv hrană, apă și adăpost, pentru cei din Ucraina și pentru cei forțați să fugă în țările vecine. De asemenea, vor exista peste 90 de milioane de dolari în asistență umanitară special pentru deminare, a spus departamentul.

ADVERTISEMENT

Între timp, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că SUA este ”hotărâtă să continue să meargă alături de Ucraina” și a numit progresul Ucrainei în contraofensivă ”foarte, foarte încurajator”. Asta, în ciuda faptului că tot mai mulți experți sunt convinși că această contraofensivă nu va avea niciun succes.

Președintele Biden mi-a cerut să vin, să ne reafirm ferm sprijinul. Pentru a ne asigura că maximizăm eforturile pe care le facem și pe care alte țări le fac, pentru provocarea imediată a contraofensivei, precum și eforturile pe termen mai lung de a ajuta Ucraina să construiască o forță a viitorului care poate descuraja și apăra împotriva oricărei agresiuni viitoare”, a declarat Blinken.

”Știu că ați fost în prima linie și suntem cu toții pregătiți să vă auzim evaluarea. Dar, cu siguranță, vedem progresul important care s-a făcut acum în contraofensivă și este foarte, foarte încurajator”, a completat Blinken. Președintele Zelenski a replicat și a anunțat că este întotdeauna un ”mesaj mare de sprijin” pentru Ucraina când oficialii americani vizitează țara, menționând că aceasta este o ”perioadă grea” pentru ucraineni.

ADVERTISEMENT