News

Război în Ucraina, ziua 563. Zelenski refuză negocierile cu Putin: ”E imposibil să faci compromisuri cu un mincinos”

Președintele Ucrainei spune că e imposibil de negociat cu ”un mincinios” precum Vladimir Putin, drept exemplu fiind dat naivul Evgheni Prigojin, care a avut încredere în ”țar”.
09.09.2023 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 563 Zelenski refuza negocierile cu Putin E imposibil sa faci compromisuri cu un mincinos
elenski refuză negocierile cu Putin: ”E imposibil să faci compromisuri cu un mincinos”
ADVERTISEMENT

Contraofensiva Ucrainei de până acum a avut ca rezultat doar câștiguri modeste, dar Volodimir Zelenski a declarat pentru CNN că a respins sugestiile că este timpul să negocieze pacea cu Kremlinul. ”Când vrei să ai un compromis sau un dialog cu cineva, nu o poți face cu un mincinos”, a transmis Zelenski pentru Fareed Zakaria.

Război în Ucraina, ziua 563. Zelenski refuză negocierile cu Putin

Sfârșitul înflăcărat al liderului Wagner Evgheni Prigojin, după ce se pare că a primit promisiuni cu privire la libertatea sa de a-și continua activitatea, la doar câteva săptămâni după ce a condus o revoltă împotriva gestionării războiului de către Putin, a fost un avertisment de care trebuie luat în considerare, a sugerat Zelenski.

ADVERTISEMENT

În timp ce Statele Unite și alți aliați cheie ucraineni continuă să furnizeze arme Kievului, subliniind că nu există momentan condițiile pentru a urmări o pace ”justă și durabilă”, alți lideri mondiali proeminenți, cum ar fi brazilianul Luiz Inacio Lula Da Silva, pune pe umerii Ucrainei sarcina de a pune capăt războiului.

Liderul Ucrainei a arătat exemple de alte țări care au fost atacate de soldații ruși și continuă să fie parțial ocupate de Moscova, ca sprijin pentru poziția sa categorică. ”Ați văzut vreun compromis de la Putin cu privire la alte probleme? Cu Georgia? Cu Moldova?”, s-a întrebat retoric Zelenski.

ADVERTISEMENT

Între timp, organismul de supraveghere al ONU avertizează asupra intensificării luptei în jurul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina. Experții de la agenția de supraveghere nucleară a Națiunilor Unite avertizează încă o dată cu privire la ”o potențială amenințare la adresa siguranței nucleare” la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, după ce au auzit explozii acolo în ultima săptămână.

Centrala nucleară, cea mai mare de acest fel din Europa, este situată de-a lungul malurilor râului Nipro, lângă orașul Enerhodar. Aceasta se află sub controlul deplin al Rusiei din martie anul trecut, dar este operată în mare parte de personalul ucrainean, care a fost ținut captiv de ruși încă din primele zile ale invaziei.

ADVERTISEMENT

Experții de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică a ONU sunt staționați la centrală și ”au raportat că au auzit numeroase explozii în ultima săptămână, într-un posibil semn de creștere a activității militare în regiune care ar putea reprezenta, de asemenea, o potențială amenințare la adresa siguranței și securității nucleare la nivel mondial”, a declarat vineri directorul general Rafael Mariano Grossi.

”La puțin peste un an după ce AIEA a stabilit o prezență permanentă la cea mai mare centrală nucleară (NPP) din Europa pentru a ajuta la prevenirea unui accident acolo în timpul conflictului din Ucraina, situația generală a instalației rămâne extrem de precară”, a scris Grossi. Directorul general a transmis că echipa AIEA a auzit aproximativ 20 de explozii în cursul zilelor trecute, urmate de alte câteva în „ultimele zile”.

ADVERTISEMENT

Rapoartele indică momentan că exploziile au avut loc ”la ceva distanță” de centrală, ”cu toate acestea, rămân profund îngrijorat de posibilele pericole cu care se confruntă fabrica în acest moment de tensiune militară crescută în regiune”, a completat Grossi. ”Orice s-ar întâmpla într-o zonă de conflict, oriunde s-ar afla, toată lumea ar avea de pierdut în urma unui accident nuclear și îndemn să se ia toate măsurile de precauție necesare pentru a evita să se întâmple”, a declarat Grossi.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a pus mâna pe telefon și-a sunat direct: „Se uită ăia...
Gigi Becali a pus mâna pe telefon și-a sunat direct: „Se uită ăia la tine ca oile în țarc la cioban” » Dezvăluiri din culise: „Omul ăsta mi-a salvat viața”
Radu Drăgușin nu ”scapă” de Bayern Munchen! Anunțul venit din Anglia
Radu Drăgușin nu ”scapă” de Bayern Munchen! Anunțul venit din Anglia
Cât câștigă pe zi un livrator de mâncare, în București. „Ies de la...
Cât câștigă pe zi un livrator de mâncare, în București. „Ies de la 12 și stau până seara la 12-1”
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
INFOGRAFICE Unde gasesti apartamente sub 50.000 euro în București. Topul zonelor
INFOGRAFICE Unde gasesti apartamente sub 50.000 euro în București. Topul zonelor
De câte telefoane e nevoie pentru a obţine 35 kg de aur şi...
De câte telefoane e nevoie pentru a obţine 35 kg de aur şi 350 kg de argint. Românii le păstrează sau le aruncă la gunoi
Femeia care nu i-a lăsat bacșiș coafezei pentru cele 7 ore de muncă,...
Femeia care nu i-a lăsat bacșiș coafezei pentru cele 7 ore de muncă, deși i-a plăcut rezultatul. „I-am dat banii și ea a început să-i numere“ VIDEO
Oamenii de afaceri recunosc că au greşit oferind salarii prea mici românilor care...
Oamenii de afaceri recunosc că au greşit oferind salarii prea mici românilor care au ales să plece la muncă în străinătate
S-a aflat data exactă când va pieri omenirea. Isaac Newton a lansat predicția...
S-a aflat data exactă când va pieri omenirea. Isaac Newton a lansat predicția despre sfârșitul lumii
Traian Băsescu n-a mai răbdat: Se rupe sufletul în mine
Traian Băsescu n-a mai răbdat: Se rupe sufletul în mine
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Oana Matache și Radu Siffredi, anunţ după doar un an de relație
Oana Matache și Radu Siffredi, anunţ după doar un an de relație
Experimentul din România pe care Europa îl urmărește cu interes. „Zona va deveni...
Experimentul din România pe care Europa îl urmărește cu interes. „Zona va deveni mai atractivă”
Ce nume inedite aveau dacii. Unul dintre ele este purtat și astăzi de...
Ce nume inedite aveau dacii. Unul dintre ele este purtat și astăzi de o mulțime de femei