News

Război în Ucraina, ziua 601. Rușii au lansat cea mai puternică ofensivă din 2023

Război în Ucraina, ziua 601. Zeci de atacuri au fost lansate de forțele Rusiei. Mai multe persoane au fost rănite, inclusiv un copil.
17.10.2023 | 12:06
Razboi in Ucraina ziua 601 Rusii au lansat cea mai puternica ofensiva din 2023
Război în Ucraina, ziua 601. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT
17-10-2023
09:16

Rușii sparg apărarea ucraineană din apropierea a două orașe importante

Rusia intenționează să spargă apărarea ucraineană în zona orașelor Kupiansk și Liman, după intensificarea luptelor, a transmis comandantul forțelor terestre ucrainene.

Un videoclip difuzat de forțele terestre ucrainene îl arată pe comandantul acestora, generalul Oleksandr Sirsky, înconjurat de soldați cărora le spune că luptele din zonele Kupiansk și Liman s-au „intensificat semnificativ”.

„Inamicul se pregătește, se pregătește serios pentru acțiunea ofensivă”, spune Sirski în videoclipul postat pe Telegram. „Scopul principal este să străpungem apărările noastre și să ne recâștigăm teritoriul”, a adăugat el.

Recuperarea orașelor Kupiansk și Liman, care se află în apropierea celui de-al doilea cel mai mare oraș ucrainean Harkov, a fost anul trecut un pas cheie în avansarea armatei ucrainene și alungarea forțelor ruse din unele părți ale regiunii Donbas. Ministerul rus al Apărării a recunoscut creșterea activității militare în zonă, spunând că soldații săi au respins zece atacuri ucrainene în zona Kupiansk și alte două în zona Liman.

În același timp, Ministerul Apărării din Marea Britanie spune că, foarte probabil, Rusia a lansat o ofensivă coordonată în estul Ucrainei. Conform surselor de la Londra, forțele ruse desfășoară o „ofensivă cu arme combinate” în orașul Avdiivka. „Atacul rusesc a fost probabil efectuat de mai multe batalioane blindate, care încearcă să înconjoare orașul”, se arată în actualizare.

Ministerul notează că aceasta „probabil să fie cea mai semnificativă operațiune ofensivă întreprinsă de Rusia din ianuarie 2023”.

Război în Ucraina, ziua 601. Kievul anunță 53 de atacuri lansate de ruși, luni, 16 octombrie. Conform actualizării prezentate de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, Moscova a lovit mai multe zone.

Război în Ucraina, ziua 601. Zeci de bombardamente lansate de Moscova

Au fost lansate șase rachete, 39 de atacuri aeriene și 16 bombardamente din sistemele de foc cu reacție asupra trupelor ucrainene, dar și asupra locuințelor civililor din țara vecină, notează zdg.md.

ADVERTISEMENT

Unul dintre cele mai puternice atacuri a avut loc în regiunea Poltava, unde au fost avariate mai multe case. De asemenea, trei oameni au fost răniți, printre care și un copil, în vârstă de zece ani.

După bombardamente, șeful Administrației militare regionale din Poltava, Filip Pronin, a desfășurat o inspecție în orașul Mirhorod, din regiunea Poltava, unul dintre cele mai afectate. „Am vizitat 40 de case și 36 de apartamente avariate de bombardamentele rusești și am vorbit cu oamenii ale căror proprietăți au fost avariate.

ADVERTISEMENT

Toată lumea va primi compensații în cadrul programului regional. În plus, există posibilitatea de a profita de sprijinul guvernamental în cadrul programului eRestoration” a transmis Pronin.

Acuzații privind contraofensiva Kievului, lansate de un fost consilier prezidențial

De altfel, Ucraina a desfășurat mai multe operațiuni în Peninsula Crimeea, conform reprezentanților serviciilor militare. Pe de altă parte, luni, un fost consilier prezidențial ucrainean l-a acuzat pe Zelenski că a făcut greșeli privind contraofensiva.

ADVERTISEMENT

Oleksii Arestovici a descris acțiunea Kievului drept un „dezastru”. „Ei nu spun adevărul. Nu se va reveni la granițele din 1991 și nu va exista Crimeea în viitorul apropiat”, a transmis acesta.

De asemenea, Ministerul britanic al Apărării a declarat, luni, că Moscova ar construi o nouă legătură feroviară în sudul Ucrainei. „Rusia aproape sigur continuă să îşi menţină şi să-şi îmbunătăţească liniile de comunicaţii feroviare din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Și construieşte o nouă linie feroviară spre Mariupol, care va reduce timpul de deplasare pentru aprovizionarea frontului din Zaporojie”, a declarat Ministerul de Externe britanic.

ADVERTISEMENT