News

Război în Ucraina, ziua 589. Zelenski acuză un masacru în Harkov, ruşii ar fi ucis 48 de civili. Update

Joe Biden a mărturisit că este îngrijorat când vine vorba despre ajutorul dat Ucrainei, scenariu care ar putea duce la pierderea războiului.
05.10.2023 | 16:46
Razboi in Ucraina ziua 589 Zelenski acuza un masacru in Harkov rusii ar fi ucis 48 de civili Update
Aproape 50 de morţi, după un bombardament al ruşilor în regiunea Harkov Foto: Twitter
ADVERTISEMENT
05-10-2023
13:56

48 de civili ucraineni morţi, după ce ruşii au lovit un magazin alimentar

Volodimir Zelenski a anunţat joi că cel puţin 48 de persoane au fost ucise într-un atac rusesc care a ţintit un magazin alimentar într-un sat din regiunea Harkov, a anunţat Volodimir Zelenski.

“Este o ilustrare a unei crime ruseşti brutale – un atac cu rachete asupra unei băcănii obişnuite, un atac terorist absolut deliberat. Districtul Kupiansk din regiunea Harkov. Până în prezent, peste 48 de persoane au fost ucise. Condoleanţele mele! Se acordă ajutor celor răniţi”, a spus preşedintele Ucrainei, care se află la Madrid.

La rândul său, şeful administraţiei Harkov a declarat: “În jurul orei 13:15, ruşii au bombardat o cafenea şi un magazin din satul Groza, raionul Kupiansk, unde se aflau mulţi civili. Salvatorii continuă să lucreze la faţa locului. Până în prezent, au fost scoase din dărâmături cadavrele a 48 de persoane decedate, inclusiv un băiat de 6 ani. Şase persoane, inclusiv un copil, au fost rănite. Medicii le acordă asistenţa necesară. Operaţiunile de salvare la faţa locului sunt în curs de desfăşurare”.

Dezordinea din rândurile republicanilor de pe Capitol Hill provoacă îngrijorarea președintelui Joe Biden, în timp ce se lucrează pentru a asigura noi finanțări pentru Ucraina. Joe Biden a anunțat că va ține un discurs important în curând, însă a mărturisit că blocarea ajutorului pentru Ucraina ”îl îngrijorează”.

Război în Ucraina, ziua 589. Joe Biden, extrem de îngrijorat de soarta Ucrainei

”Ma îngrijorează situația”, a recunoscut Biden la o zi după ce reprezentantul Kevin McCarthy a fost demis din funcția de președinte al Camerei, ”dar știu că există o majoritate de membri ai Camerei și Senatului în ambele partide care au spus că sprijină finanțarea Ucrainei”.

ADVERTISEMENT

Comentariul lui Biden vine în timp ce republicanii caută un nou speaker al Camerei. Principalii candidați la post și-au exprimat poziții diferite cu privire la Ucraina. Un grup pro-Kiev care evaluează parlamentarii republicani pentru sprijinul acordat Ucrainei i-a acordat o notă ”B” reprezentantului Steve Scalise, care a votat pentru pachetele anterioare de asistență.

Acesta i-a atribuit reprezentantului Jim Jordan un ”F”, cea mai mică notă, din cauza opoziției acestuia față de finanțarea efortului de război al Ucrainei. Atât Scalise, cât și Jordan au anunțat că intenționează să candideze pentru funcția de vorbitor al camerei.

ADVERTISEMENT

Biden a susținut că rămâne în interesul americanilor să continue să susțină Ucraina și a spus că va ține un discurs care să explice acest punct. Casa Albă nu a oferit imediat mai multe detalii despre adresa planificată, însă situația pare că devine dramatică pentru Ucraina.

Între timp, deoarece viitorul asistenței aprobate de Congres pentru Ucraina rămâne sub semnul întrebării, Biden a spus că ar putea exista metode alternative de sprijinire a Kievului. ”Putem sprijini Ucraina în următoarea tranșă de care avem nevoie și există un alt mijloc prin care vom putea finanța finanțarea”, a spus președintele, fără explicații.

ADVERTISEMENT

Cert e că NATO reafirmă sprijinul pe termen lung acordat Ucrainei după o reuniune comună a consiliului de apărare. Secretarul general adjunct al Alianței, Mircea Geoană, a prezidat ședința Consiliului NATO-Ucraina (NUC) de la Bruxelles, unde Geoană a felicitat aliații și eforturile Ucrainei de a implementa rapid deciziile de la summitul NATO de la Vilnius, potrivit unui comunicat al NATO.

Summitul de la Vilnius, desfășurat în capitala Lituaniei în iulie, a fost prima întâlnire a NUC și la care a participat președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Unul dintre obiectivele sale principale a fost consolidarea sprijinului pentru Ucraina.

ADVERTISEMENT

La întâlnirea de miercuri de la Bruxelles a participat vicepremierul ucrainean Olha Stefanishina. Declarația NATO spune că aliații vor continua să asiste Ucraina, inclusiv prin pachetul cuprinzător de asistență al alianței și asigurându-se că forțele Ucrainei sunt ”pe deplin interoperabile cu NATO”. Declarația a adăugat că Ucraina este ”mai aproape de NATO decât oricând înainte”.

ADVERTISEMENT