Război în Ucraina, ziua 605. O comisie de anchetă a Națiunilor Unite privind Ucraina a găsit dovezi suplimentare că forțele ruse au comis “atacuri nediscriminatorii” și crime de război în Ucraina, inclusiv violuri și deportarea copiilor în Rusia.
“Comisia a găsit noi dovezi că autoritățile ruse au comis încălcări ale drepturilor internaționale ale omului și ale dreptului umanitar internațional, precum și crime corespunzătoare, în zonele care au intrat sub controlul lor în Ucraina”, se arată într-un raport prezentat Adunării Generale a ONU, care a evidențiat, printre altele, atacurile din orașele Uman și Herson.
“Comisia a documentat recent atacuri care au afectat obiecte civile, cum ar fi clădiri rezidențiale, o gară, magazine și un depozit de uz civil, ceea ce a dus la numeroase victime.”
Deși Rusia a negat că a comis crime de război sau că a vizat civili, comisia a declarat că a documentat cazuri de viol “cu utilizarea forței sau a constrângerii psihologice”.
“Majoritatea incidentelor au avut loc după ce autorii au pătruns în casele victimelor”, a precizat comisia. “Victimele au raportat violuri sub amenințarea armei și amenințări cu uciderea sau cu provocarea de alte daune grave victimelor sau rudelor lor.”
Comisia a documentat, de asemenea, transferul a 31 de copii din Ucraina în Rusia în luna mai și “a concluzionat că a fost o deportare ilegală și o crimă de război”. Moscova a negat în repetate rânduri că a luat cu forța copii ucraineni.
Casa Albă a cerut vineri Congresului să aprobe un pachet de ajutoare de urgență în valoare de 106 miliarde de dolari pentru Israel și Ucraina, precum și pentru frontiera de sud a SUA.
Solicitarea include 61,4 miliarde de dolari pentru Ucraina, dintre care 44,4 miliarde de dolari sunt pentru a furniza echipamente pentru departamentul de apărare al țării.
Pentru Israel, administrația Biden cere 14,3 miliarde de dolari. În plus, pachetul include 9,15 miliarde de dolari pentru ca Departamentul de Stat al SUA să ofere asistență umanitară Ucrainei, Israelului și Gazei.
Administrația Biden se confruntă cu o serie de obstacole pentru a obține aprobarea acestui pachet de ajutor. Camera Reprezentanților se află în impas fără un președinte, iar unii dintre cei mai vocali membri conservatori ai Camerei se opun ajutorului trimis altor țări.
Casa Albă a publicat cererea de ajutor suplimentar. În scrisoarea de însoțire, Shalanda D Young, directorul biroului de management și buget al SUA, notează că cererea “reflectă modul în care, sub conducerea președintelui Biden, SUA a adunat un răspuns ferm la invazia brutală a lui Putin în Ucraina și vine acum în ajutorul aliatului nostru Israel”.
“Președintele a reafirmat că trebuie să ne opunem tiraniei și să fim alături de Ucraina în timp ce aceasta își apără suveranitatea”, a scris Young.
“Trebuie să transmitem mesajul inconfundabil că, în secolul 21, un dictator nu poate cuceri sau ciopârți teritoriul vecinilor săi. În timp ce ucrainenii duc o contraofensivă dură și în timp ce iarna se apropie cu pași repezi, lumea urmărește ce va face Congresul în continuare.
Este important să continuăm să facem tot ceea ce putem pentru a ajuta Ucraina să reușească pe câmpul de luptă și să își protejeze poporul.
Așa cum a spus președintele, nu putem permite sub nicio formă ca sprijinul Americii pentru Ucraina să fie întrerupt – suntem națiunea indispensabilă din lume, să ne comportăm ca atare.”