Un fost consilier al președintelui ucrainean a avertizat că forțele de la Kiev nu vor putea păstra Avdiivka, cel mai fierbinte punct de pe front, din regiunea Donețk. Până în luna ianuarie a acestui an, Oleksii Arestovici a fost consilierul de comunicare al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
El a demisionat după ce a fost criticat pentru că a spus că o rachetă rusă care a lovit o clădire din oraşul Dnipro, pe 14 ianuarie, a fost doborâtă de forțele de apărare aeriană ucraineană. După ce parlamentarii ucraineni au cerut înlăturarea lui, Arestovici și-a cerut scuze pentru observațiile sale, dar de atunci a criticat contraofensiva Ucrainei, începută în luna iunie.
Luna aceasta, Rusia a lansat o ofensivă majoră asupra oraşului Avdiivka, care se află în prima linie în estul Ucrainei și este considerat poarta de intrare în Donețk, iar luptele s-au intensificat aici în ultimele zile.
Într-un interviu publicat de canalul Telegram Politika Strana, Arestovici și-a exprimat o părere pesimistă cu privire la soarta luptelor. “Prognoza mea este tristă. Sunt sigur că există o mare probabilitate să pierdem Avdijivka. Situația este tragică. Întreaga armată știe că trupele ruseşti de pe frontul de sud au fost transferate la Avdiivka”, a declarat el. Arestovici a subliniat că succesele militare ucrainene sunt întotdeauna lăudate și se vorbește într-una despre pierderile rusești, „dar întotdeauna se termină la fel”.
Poziția sa contrastează cu gândirea unor analiști occidentali, care cred că Ucraina ar putea apăra Avdiivka, deoarece forțele ruse au suferit pierderi grele de echipamente și soldați.
Robert Fico, noul premier al Slovaciei, a anunţat joi încetarea livrărilor de arme către Ucraina şi limitarea sprijinului acordat ţării vecine la “un ajutor umanitar şi civil”.
“Considerăm ajutorul pentru Ucraina doar un ajutor umanitar şi civil, nu vom mai furniza arme Ucrainei” , a declarat Robert Fico, la o zi după ce a fost numit în fruntea unui guvern de coaliţie asociat cu un partid de extremă dreapta prorus, după cum scrie AFP.
Un apropiat al premierului ungar Viktor Orban, social-democratul Robert Fico a câştigat alegerile legislative din 30 septembrie în urma unei campanii electorale în care a pledat pentru încetarea ajutorului militar oferit Ucrainei, combaterea migraţiei ilegale şi o politică independentă a Slovaciei faţă de agenda promovată de UE şi de SUA.
Fico s-a pronunţat, de asemenea, împotriva liberalismului politic, a activităţilor organizaţiilor neguvernamentale şi a acordării a mai multor drepturi pentru persoanele transgender.
Război în Ucraina, ziua 610. Miercuri, 25 octombrie, Parlamentul Rusiei a adoptat legea prin care Moscova se opune ratificării tratatului global de interzicere a testelor cu arme nucleare. În aceeași zi, Rusia a anunțat că a testat cu succes lansarea unui atac nuclear masiv.
Sub privirile lui Vladimir Putin, aflat la biroul său din Kremlin, Rusia şi-a testat cu succes capacitatea de a lansa un atac nuclear masiv de represalii de pe uscat, de pe mare şi din aer.
Televiziunea de stat rusă a prezentat imagini cu ministrul apărării, Serghei Şoigu, raportându-i lui Vladimir Putin despre modul în care a decurs exerciţiul. Acesta a inclus lansarea de rachete balistice şi de croazieră, precum şi participarea unor submarine nucleare şi a două bombardiere strategice Tu-95.
”Lansări practice de rachete balistice și de croazieră au avut loc în timpul antrenamentului”, a anunțat Kremlinul într-un comunicat. Apoi, s-a mai explicat faptul că o rachetă balistică intercontinentală Yars a fost lansată dintr-un loc de testare din estul îndepărtat al Rusiei, un submarin cu propulsie nucleară a lansat o rachetă balistică din Marea Barents. De asemenea, bombardierele cu rază lungă de acțiune Tu-95MS au lansat rachete de croazieră.
Între timp, pe frontul de luptă din Ucraina, rușii par a avea probleme. Miercuri, Forțele de apărare ale Ucrainei au anunțat un succes parțial la vest de Verbove în direcția Melitopol (Zaporojie).
Generalul Oleksandr Tarnavski, comandantul grupului operațional-strategic de trupe Tavria, a anunțat acest lucru într-o postare pe Telegram, relatează Ukrinform. Potrivit acestuia, ”inamicul a lansat 10 lovituri aeriene, a efectuat 49 de angajamente de luptă și, de asemenea, a efectuat 932 de lovituri de artilerie”.
”Trupele de rachete și unitățile de artilerie din grupul operațional-strategic de trupe Tavria au efectuat 1.228 de misiuni de foc pe parcursul zilei. Pierderile totale ale inamicului au ajuns la 409 de oameni. Trei invadatori s-au predat”, a spus Tarnavskyi.
De-a lungul anului 2023, circa 385.000 de persoane s-au înrolat în armata rusă. Autoritățile de la Moscova intenţionează să continue recrutarea şi în 2024, a declarat fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev.
”Potrivit Ministerului Apărării, de la 1 ianuarie până la 25 octombrie anul acesta, aproape 385.000 de persoane s-au înrolat“, a spus Medvedev în cadrul unei reuniuni
Din acest total, 305.000 de persoane au semnat un contract direct cu Ministerul Apărării. Alți 80.000 de “voluntari” sunt cei care luptă în rândurile unor grupări paramilitare precum Wagner, a mai spus Medvedev.
Același oficial rus mai spune că Putin i-a încredințat sarcina de a continua creșterea efectivelor în 2024. Va face asta prin formarea unui nou corp de armată. Va fi compus din şapte divizii, 19 brigăzi, 49 de regimente şi o flotilă.