News

Război în Ucraina, ziua 607. Locuitori din Herson, arestați pentru că au ajutat trupele ruse / Bătălia pentru Avdiivka este în toi. Update

Lupta pentru cucerirea oraşului Avdiidka, de lângă Doneţk, este cel mai fierbinte punct al frontului. Ucrainenii spun că ruşii mobilizează lunar 20.000 de noi soldaţi.
23.10.2023 | 15:23
Razboi in Ucraina ziua 607 Locuitori din Herson arestati pentru ca au ajutat trupele ruse  Batalia pentru Avdiivka este in toi Update
Luptele în Ucraina durează de peste 600 de zile Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
23-10-2023
12:23

Cel puțin 361 de sportivi ucraineni, uciși de la începutul invaziei ruse

Cel puțin 361 de sportivi ucraineni au fost uciși ca urmare a invaziei rusești în Ucraina, a scris pe X/Twitter, fostul procuror general adjunct al Ucrainei, Gyunduz Mamedov.

Peste 3.000 de atleți și antrenori luptă în cadrul forțelor aeriene ucrainene, a mai scris el, adăugând că moartea sportivilor a fost o “pierdere grea pentru Ucraina și pentru viitorul său”.

23-10-2023
12:14

Trei locuitori din Herson au fost arestați pentru că ar fi "ajutat Rusia să stabilească locații pentru atacuri”

Trei locuitori din regiunea Herson au fost arestați pentru că ar fi ajutat forțele rusești să stabilească locații pentru lovituri în orașul Herson, a anunțat luni biroul procurorului regional, potrivit Kyiv Independent.

Rusia s-a concentrat asupra estului industrial de când s-a retras după un atac eșuat asupra Kievului la începutul invaziei din februarie 2022, iar forțele sale au încercat să-și mențină pozițiile în Herson de când a abandonat principalul oraș al regiunii la sfârșitul anului trecut.

Sunt raportate frecvent bombardamente ale forțelor rusești asupra Hersonului și satelor de pe malul vestic al Niprului de pe pozițiile de pe malul estic, unde s-au retras la sfârșitul anului trecut.

Război în Ucraina, ziua 607. Livrările secrete de arme către Ucraina şi bătălia din jurul oraşului Avdiivka sunt principalele puncte de interes legate de situaţia de pe front, în timp ce la nivel diplomatic Volodimir Zelenski face în continuare eforturi pentru a fi ajutat cu bani şi arme de Occident.

Ruşii încearcă să înconjoare Avdiivka

Într-un moment în care finanțarea SUA pentru Ucraina rămâne incertă, sosirea rachetelor ATACMS a fost binevenită, atât pe câmpul de luptă, cât și pentru moralul public. Ucraina cere de luni de zile acest sistem de rachete, dar încă nu este clar când au fost livrate sau când s-a luat decizia de a le achiziționa.

ADVERTISEMENT

Cert este că folosirea lor pe câmpul de luptă a reprezentat o surpriză uriaşă şi l-a enervat inclusiv pe Vladimir Putin, care s-a referit la ele într-o declaraţie avută la Beijing. În teren,  rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune au fost în centrul atacurilor asupra aerodromului din Berdiansk și la Lugansk, distrugând nouă elicoptere rusești și un depozit de muniții.

Cu o rază de acțiune de 170 de kilometri, puternicele ATACMS sunt susceptibile de a perturba poziționarea Rusiei, iar majoritatea analiștilor prevăd că Moscova va fi forțată să staționeze mijloacele aeriene mai departe de linia frontului, limitându-şi astfel capacitatea operațională.

ADVERTISEMENT

La Avdiivka, lângă Donețk, se dau însă lupte aprige. Ruşii continuă să încercuiască orașul, iar Ucraina susține că a dat lovituri grele personalului și echipamentului militar rus. Forțele ruse au lansat valuri de atacuri care au fost respinse de trupele ucrainene.

Potrivit surselor militare ucrainene, mai mulți soldați și tancuri ruseşti au fost distruse joi decât în ​​orice zi de la începutul războiului (1.380 de oameni, 55 de tancuri și 120 de vehicule blindate de luptă). CNN nu poate confirma însă în mod independent afirmațiile ucrainene cu privire la pierderile rusești.

ADVERTISEMENT

Rusia dispune de cel puţin 9.000 de blindate

Analiştii spun că scopul Rusiei este de a încercui oraşul şi de cuceri un teren înalt din apropierea fabricii industriale, ceea ce i-ar oferi un control efectiv asupra rutelor de aprovizionare ale ucrainenilor. Avdijivka se află ăncă din 2014 în prima linie a conflictului din estul Ucrainei, iar în momentul de faţă peste 1.600 de civili sunt încă în oraș.

Totuşi, capacităţile Rusiei sunt copleşitoare, iar ucrainenii estimează că în fiecare lună sunt mobilizaţi, în medie, aproximativ 20.000 de solaţi. În plus, Rusia poate avea încă aproximativ 8.900 de vehicule blindate de diferite tipuri, inclusiv aproximativ 3.700 de BMP. Acest lucru este dovedit de imaginile din satelit ale bazelor de depozitare a echipamentelor rusești analizate de analistul OSINT High Marsed, pe profilul său de Twitter.

ADVERTISEMENT

Astfel, calculele atente ale echipamentelor din imagini arată că, în total, Rusia are 8.917 de unități de vehicule blindate ușoare (BTR-60/70, BRDM-2 și MT-LB), inclusiv 3.677 de BMP. Este vorba doar despre acele mașini care sunt depozitate sub cerul liber și pot fi astfel numărate. Nu se știe însă câte vehicule blindate are Rusia depozitate în hangare închise.

ADVERTISEMENT