LIVE Actualizat 09-11-2023
13:59

Război în Ucraina, ziua 624. Germania trimite avioane de luptă în România / A fost identificat vinovatul de moartea adjunctului lui Zalujnîi

Război în Ucraina, ziua 624. Rusia a fost acuzată de armata ucraineană că a lovit o navă comercială aflată în Marea Neagră.
09.11.2023 | 15:49
Razboi in Ucraina ziua 624 Germania trimite avioane de lupta in Romania  A fost identificat vinovatul de moartea adjunctului lui Zalujnii
Război în Ucraina, ziua 624. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
09-11-2023
13:59

Suspectul a cumpărat opt grenade pentru Ceastiakov

Biroul de Investigații de Stat al Ucrainei a anunțat, joi, că suspectul de moartea lui Ghenadi Ceastiakov, adjunctul comandantului suprem al Forțelor Armate, generalul Valeri Zalujnîi, este un ofițer din anturajul generalului. Presa ucraineană scrie că acesta este Oleh Timchenko, aghiotant al adjunctului lui Zalujnîi.

„Ofițerul a cumpărat opt ​​grenade de mână universale DM 51A2 fără autorizația necesară și le-a dus la biroul său, apoi a împachetat șase dintre ele într-o cutie de cadou, din lemn, și le-a pus în ea, alături de o sticlă de alcool tare. I-a dat această cutie lui Ghenadi Ceastiakov pe cu ocazia zilei sale de naștere”, se arată într-o declarația publicată pe Telegram.

Anchetatorii au mai spus că ofițerul a păstrat celelalte două grenade într-un dulap din biroul său. Declarația nu furnizează numele ofițerului suspectat că a cumpărat și depozitat explozibili fără autorizație.

Portalul Ukrainska Pravda scrie însă că ofițerul este Oleh Timchenko, asistent principal al lui Ceastiakov. Acesta riscă acum o pedeapsă de până la șapte ani de închisoare.

Ministerul de Interne al Ucrainei a anunțat marți că Ceastiakov a murit în urma exploziei accidentale a unei grenade pe care acesta a primit-o cadou de ziua sa de naștere. Tragedia a avut loc când maiorul îi arăta grenadele fiului său, în vârstă de 13 ani. Una dintre ele a explodat accidental, a ucigându-l pe ofiţer, în timp ce copilul a suferit răni grave și se află sub supraveghere medicală.
 

09-11-2023
08:39

Germania trimite avioane de luptă în România

Germania va trimite patru avioane de luptă Eurofighter în România pentru a sprijini misiunea de poliţie aeriană a NATO de la sfârşitul lunii noiembrie, a declarat o sursă de securitate pentru Reuters, misiunea intervenind la câteva săptămâni de când Rusia a atacat sistematic porturile ucrainene de pe Dunăre.

Primii dintre cei până la 80 de soldaţi germani care vor fi găzduiţi la o bază militară de lângă Constanţa vor pleca spre România în cursul zilei de joi.

În septembrie, şeful NATO, Jens Stoltenberg, a calificat drept “destabilizatoare” loviturile ruseşti din apropierea graniţei cu România, chiar dacă nu există indicii că Rusia ar fi avut intenţia să lovească un membru NATO. Forţele aeriene germane au sprijinit şi în trecut misiunea de poliţie aeriană a NATO în România.

Război în Ucraina. Miercuri, armata ucraineană a acuzat Rusia că a lovit cu rachete o navă civilă care intra într-unul dintre porturile din regiunea Odesa, în sudul țării. În urma atacului, căpitanul ambarcațiunii ar fi murit. Alte patru persoane au fost rănite.

Război în Ucraina, ziua 624. Rusia, acuzată că a lovit o navă comercială din Marea Neagră

Din datele Ukrinform.net, cel puțin o persoană a murit și mai multe au fost rănite după ce o rachetă rusă a lovit o navă civilă sub pavilionul Liberiei, în apropierea unuia dintre porturile Mării Negre din regiunea Odesa.

ADVERTISEMENT

Conform Comandamentului Operațional Sud, se crede că invadatorii au folosit o rachetă antiradar Kh-31P. Racheta a lovit suprastructura navei în momentul intrării acesteia în port.

Trei membri ai echipajului, cetăţeni filipinezi, au fost răniţi; unul dintre ei a fost spitalizat. Pilotul a fost ucis şi un alt angajat al portului a fost rănit“, mai menţionează comandamentul.

ADVERTISEMENT

Ulterior, incidentul din Marea Neagră a fost confirmat şi de directorul companiei de consultanţă Bosphorus Observer, Yoruk Isik, care însă a descris o versiune uşor diferită a evenimentelor. Acesta a declarat că respectiva navă era deja acostată în port şi erau în desfăşurare operaţiunile de încărcare a acesteia în momentul impactului cu racheta.

Yoruk Isik a mai precizat că respectiva navă era un cargo Kmax Ruler, cu o capacitate de 92.000 de tone. Pe această navă se încărca în portul ucrainean Pivdenîi minereu de fier ce urma să fie expediat către China.

ADVERTISEMENT

Vorbim de primul incident de acest gen după ce Rusia s-a retras în iulie din înţelegerea care permitea exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor maritim sigur.

Ucraina prelungește legea marțială și perioada de mobilizare

Tot miercuri, Parlamentul Ucrainei a prelungit legea marțială activă în țară de când Rusia a invadat-o pe 24 februarie 2022, relatează Sky News. Legea marțială a fost prelungită cu încă 90 de zile, până pe 14 februarie.

ADVERTISEMENT

Regimul de la Kiev a introdus legea marţială pe 24 februarie 2022, ziua în care Rusia a invadat-o. Începând cu acea dată, legea care interzice bărbaților cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani să părăsească țara, a fost prelungită de mai multe ori.

ADVERTISEMENT