News

Război în Ucraina, ziua 664. Rusia a distrus aproape toate clădirile din orașul Avdiivka / Putin și-a depus oficial candidatura pentru un nou mandat

Război în Ucraina, ziua 664. Rusia a avariat sau distrus aproape toate clădirile din Avdiivka. Putin e oficial candidat la președinția de la Moscova
19.12.2023 | 06:20
Razboi in Ucraina ziua 664 Rusia a distrus aproape toate cladirile din orasul Avdiivka  Putin sia depus oficial candidatura pentru un nou mandat
Rusia a distrus aproape toate clădirile din orașul Avdiivka Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Rusia a avariat sau a distrus aproape toate clădirile din orașul Avdiivka din estul Ucrainei, ca parte a unui asalt major care a văzut infrastructura civilă distrusă în mod deliberat.

Război în Ucraina, ziua 664. Rusia a distrus aproape toate clădirile din orașul Avdiivka

Potrivit Centrului pentru Reziliență Informațională, toate cele 17 instituții de învățământ din oraș au fost lovite. Rușii au vizat nouă din cele 11 clinici medicale, toate cele cinci biserici din Avdiivka și cele trei supermarketuri mari ale acesteia. Cel mai afectat cartier este Khimik, format din locuințe din epoca sovietică, relatează The Guardian.

ADVERTISEMENT

Forțele rusești au vizat cele 26 de clădiri înalte de apartamente din zona centrală, într-o încercare aparentă de a împiedica armata ucraineană să le folosească drept posturi de observare. Au fost lovite 25 din cele 26 de blocuri turn, în care locuiau cândva mii de oameni, se arată în raport.

”Avdiivka a fost un câmp de luptă central în invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Bombardarea orașului a fost necruțătoare – aproape nicio clădire din centrul orașului nu a fost lăsată nevătămată, iar aproape toată infrastructura civilă critică, cum ar fi școlile, spitalele și supermarketurile, a fost în mare parte distrusă sau avariată.

ADVERTISEMENT

Strategia rusă a implicat bombardarea nediscriminatorie a zonelor urbane, alături de utilizarea de armament mai precis pentru a ținti clădiri specifice.

Am observat modele similare în alte orașe de pe linia frontului, cum ar fi Mariupol și Bahmut, unde am cartografiat încercuirea agresivă a forțelor rusești”, a declarat Belén Carrasco Rodriguez, care a condus proiectul.

ADVERTISEMENT

Potrivit primarului militar din Avdiivka, Vitali Barabash, 154 de locuitori au fost uciși. Aproximativ 1.200 de persoane au rămas în interiorul orașului, care se află pe linia frontului din 2014, când Rusia a cucerit capitala regională Donetsk, aflată în apropiere.

În octombrie, forțele armate ruse au atacat din trei direcții, folosind tancuri, transportoare blindate și infanterie. Până în prezent, acestea au reușit să captureze doi kilometri de teritoriu, precum și o zonă industrială de la periferia sud-estică a Avdiivka. Luptele aprige continuă.

ADVERTISEMENT

Trupele ucrainene controlează principalul centru urban și o mare fabrică de cocs și produse chimice la nord-vest, precum și un drum de aprovizionare crucial.

Putin și-a depus oficial candidatura pentru un nou mandat

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a depus documentele la Comisia Electorală Centrală a Rusiei pentru a se înregistra ca și candidat la alegerile prezidențiale din 2024.

“Le-a prezentat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru presa rusă de stat. Susținătorii lui Putin l-au nominalizat în mod oficial pentru a candida la alegerile prezidențiale din 2024 ca și candidat independent.

Nominalizarea de către un grup de cel puțin 500 de susținători, conform legii electorale ruse, este o cerință pentru cei care nu candidează pe listele unui partid. De asemenea, candidații independenți trebuie să strângă cel puțin 300.000 de semnături de susținere din cel puțin 40 de regiuni.

Grupul care l-a nominalizat pe Putin a inclus oficiali de top din partidul de guvernământ Rusia Unită, actori și cântăreți ruși proeminenți, atleți și alte personalități publice.

Putin a dominat sistemul politic și mass-media din Rusia în ultimele două decenii, întemnițând politicieni proeminenți din opoziție – precum Aleksei Navalnîi și Ilia Yashin – care l-ar putea contesta la vot.

Putin a câștigat alegerile anterioare cu o majoritate zdrobitoare, dar organismele independente de supraveghere a alegerilor spun că acestea au fost afectate de fraude pe scară largă.

ADVERTISEMENT