News

Război în Ucraina, ziua 692. Elveția a anunțat organizarea unui ”summit pentru pace” / Rusia plănuiește o nouă ofensivă

Război în Ucraina, ziua 692. Elveția a anunțat că a acceptat, la cerea venită dinspre Kiev, să organizeze un ”summit pentru pace”.
16.01.2024 | 06:20
Razboi in Ucraina ziua 692 Elvetia a anuntat organizarea unui summit pentru pace  Rusia planuieste o noua ofensiva
Război în Ucraina, ziua 692. Rusia plănuiește o nouă ofensivă
ADVERTISEMENT

Război în Ucraina, ziua 692. Cu aproximativ o lună până la data în care se vor împlini doi ani de la declanșarea invaziei ruse, Elveția a anunțat organizarea unui ”summit pentru pace”.

Război în Ucraina, ziua 692. Elveția a anunțat organizarea unui ”summit pentru pace”

Luni, într-o conferință de presă care a avut loc la Kehrsatz, în apropiere de Berna, președinții ucrainean și cel din Țara Cantoanelor, Volodimir Zelenski și Viola Amherd, au anunțat că Elveția va organiza un summit pentru pace.

ADVERTISEMENT

La acest eveniment nu va fi invitată Rusia, țara care a aruncat Europa în război, în urmă cu doi ani. ”În ceea ce priveşte ţările care doresc să participe, suntem deschişi tuturor, tuturor ţărilor din lume care ne respectă suveranitatea şi integritatea teritorială. Astfel putem deduce cine va fi invitat“, a spus Zelenski, ca răspuns la o întrebare a unui jurnalist despre posibila participare a Rusiei la summit.

Sperăm că acest summit va oferi o energie semnificativă pentru tot ceea ce se va discuta. Şi sperăm că sfârşitul războiului va fi drept şi guvernarea justiţiei va fi restabilită. Elveţia este partenerul nostru în acest sens“, a mai subliniat şeful statului ucrainean.

ADVERTISEMENT

În ceea ce o privește, preşedinta Elveţiei, Viola Amherd, a dat asigurări că cele două ţări vor începe să lucreze asupra summitului încă de marți, 16 ianuarie. Din februarie 2022, Elveţia a insistat ferm asupra neutralităţii sale militare.

Statul european refuză să trimită arme în Ucraina sau să autorizeze ţări, printre care Germania, să reexporte în Ucraina arme de producţie elveţiană. Acest aspect i-a adus uneori critici din partea Kievului.

ADVERTISEMENT

Rusia plănuiește o nouă ofensivă în Ucraina

În timp ce Kievul și Occidentul plănuiesc începerea discuțiilor pentru pace, de la Moscova vin vești alarmante. Există informații că Rusia urmează să lanseze o nouă ofensivă împotriva Ucrainei, în următoarele săptămâni, potrivit think thank-ului Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Această nouă ofensivă de amploare a Rusiei ar urma să fie lansată în următoarele săptămâni. Ar urma să fie țintite sudul și estul Ucrainei, pe măsură ce solul va îngheța, spun numeroase surse rusești, conform evaluării zilnice a Institutului pentru Studiul Războiului, notează Sky News.

ADVERTISEMENT

Există surse familiare cu situația care spun că ofensiva ar putea începe în a doua parte a lunii ianuarie sau în primele zile din februarie. Se pare că trupele rusești ar aștepta înghețarea solului, pentru deplasarea echipamentelor grele, dar și ca Ucraina să ajungă să fie epuizată militar, în special la Avdiivka și pe flancul din Herson.

ADVERTISEMENT