News

Război în Ucraina, ziua 693. Orban: ”Planurile de ajutor pentru Kiev încalcă suveranitatea UE” / Evacuări în zeci de localități din Harkov

Război în Ucraina, ziua 693. Viktor Orban, un apropiat al lui Vladimir Putin, declară că planurile UE de ajutorare a Kievului încalcă suveranitatea blocului comunitar.
17.01.2024 | 06:20
Razboi in Ucraina ziua 693 Orban Planurile de ajutor pentru Kiev incalca suveranitatea UE  Evacuari in zeci de localitati din Harkov
Război în Ucraina, ziua 693. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Război în Ucraina, ziua 693. Într-o declarație făcută marți, Vladimir Putin a avertizat că ”statul ucrainean riscă să primească o lovitură ireparabilă odată cu prelungirea conflictului”. Din sânul UE, apropiatul dictatorului rus, premierul maghiar Viktor Orban, continuă să se opună unui ajutor dat Kievului.

Război în Ucraina, ziua 693. Orban: ”Planurile de ajutor pentru Kiev încalcă suveranitatea UE”

Într-o apariție publică de marți, 16 ianuarie, Vladimir Putin a declarat că statul ucrainean riscă să sufere o ”lovitură ireparabilă” în cazul în care conflictul se prelungeşte. Dictatorul de la Kremlin a afirmat că riposta armatei ucrainene din toamnă a eșuat total.

ADVERTISEMENT

Nu doar că a eşuat contraofensiva lor, dar iniţiativa se află în întregime în mâinile forţelor armate ruse. Şi dacă aceasta continuă, statalitatea Ucrainei ar putea suferi o lovitură ireparabilă şi foarte serioasă”, a declarat Putin în cadrul unei reuniuni difuzate de televiziunea de stat. De asemenea, Vladimir Putin a afirmat că Rusia nu va fi niciodată forţată să renunţe la câştigurile pe care le-a obţinut în Ucraina, notează TVR.

Între timp, în Europa, ”amicul” lui Putin, Viktor Orban, și-a reiterat poziția împotriva deturnării resurselor de la bugetul UE pentru a ajuta Ucraina în fața invaziei ruse aflate în curs.

ADVERTISEMENT

Reamintim că Ungaria s-a opus eforturilor UE de a rectifica bugetul blocului pentru a aloca 50 de miliarde de euro pentru Ucraina și pentru a oferi mai multe fonduri pentru alte sarcini, cum ar fi gestionarea problemelor legate de migrație.

Dacă vrem să ajutăm Ucraina – şi eu cred că trebuie să o facem – acest lucru nu trebuie să afecteze bugetul UE”, a declarat Orban pentru presa de la Budapesta.

ADVERTISEMENT

În finalul lui 2023, UE plănuise să acorde Ucrainei un ajutor de 50 de miliarde de euro – 33 de miliarde ca împrumuturi şi 17 miliarde de euro drept granturi – pe o perioadă de patru ani, începând din 2024, însă premierul naţionalist ungar s-a opus folosindu-se de dreptul său de veto.

Evacuări în zeci de localități din Harkov

Situația pe front rămâne delicată pentru ucraineni. Marți, Kievul a ordonat evacuarea a 26 de sate din regiunea Harkov, în nord-estul ţării, din cauza asalturilor repetate ale armatei ruse în zonă.

ADVERTISEMENT

Având în vedere situaţia, demarăm o evacuare obligatorie a populaţiei din Kindraşivka şi Kurilivka din districtul Kupiansk”, a anunţat pe reţelele sociale guvernatorul regional Oleg Sinegubov, notează Ukrinform.

În ultimele zile, districtul Kupiansk a fost de mai multe luni vizat de atacuri ale forţelor ruse. Acestea au obţinut acolo succese teritoriale minore, însă speră să străpungă liniile de apărare ucrainene.

ADVERTISEMENT