News

Șoc la Bruxelles. Viktor Orban a blocat cele 50 de miliarde de euro alocate de UE pentru ajutorul Ucrainei

"Veto pentru bani suplimentari acordaţi Ucrainei", a fost mesajul premierului ungar Viktor Orban, care a anunţat blocarea ajutorului financiar pentru Kiev.
15.12.2023 | 11:58
Soc la Bruxelles Viktor Orban a blocat cele 50 de miliarde de euro alocate de UE pentru ajutorul Ucrainei
Viktor Orban a blocat ajutorul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ungaria a blocat 50 de miliarde de euro din ajutorul UE pentru Ucraina, la doar câteva ore după ce Consiliul European a decis să înceapă negocierile de aderare cu această țară.

UE speră ca ajutorul să fie aprobat la sfârşitul lunii ianuarie

“Rezumatul întâlnirii de noapte: veto pentru bani suplimentari acordaţi Ucrainei”, a scris premierul maghiar Viktor Orban pe rețeaua X, după ședința Consiliului European de la Bruxelles. “Vom reveni la această problemă anul viitor, după o pregătire corespunzătoare”, a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT

Premierul olandez Mark Rutte a spus că mai este timp pentru un vot favorabil și că Ucraina nu va rămâne fără bani, existând şanse ca situaţia să fie rezolvată în următoarele câteva săptămâni. El și-a exprimat speranța că la începutul anului viitor, până la sfârșitul lunii ianuarie, se va ajunge la un acord cu privire la ajutorul pentru Ucraina.

“Viktor Orban, Ungaria, nu au fost încă în măsură să facă acest lucru. Sunt destul de încrezător că putem ajunge la un acord la începutul anului viitor. Ne gândim la sfârşitul lunii ianuarie”, a spus premierul olandez.

ADVERTISEMENT

Anterior în cursul zilei de joi, Consiliul European decisese să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova și să acorde Georgiei statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Totuşi, discuţiile privind aderarea pot dura ani de zile, astfel încât decizia de joi nu va garanta aderarea Ucrainei şi Moldovei. Ţările candidate trebuie să treacă printr-o serie de reforme, care variază de la statul de drept la economie

ADVERTISEMENT

Orban a declarat în repetate rânduri că Ucraina nu îndeplinește cerințele pentru aderare și că Ungaria nu poate fi de acord cu această decizie, dar pentru a permite ca ea să fie luată, a părăsit sala în timpul şedinţei și nu a participat la luarea hotărârii.

În plus faţă de ajutorul din partea UE, Ucraina doreşte să obţină aprobarea unui pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari din partea SUA, însă şi această decizie a fost amânată pentru moment, din cauza dezacordurilor dintre democraţi şi republicani.

ADVERTISEMENT

Mai devreme în cursul zilei de joi, în timpul “liniei directe” cu cetăţenii, Vladimir Putin a ironizat Ucraina şi a afirmat că sprijinul occidental se epuizează. “Scuzaţi-mi vulgaritatea, dar totul este adus ca o gratuitate.Dar aceste gratuităţi ar putea să se termine la un moment dat”, a spus preşedintele rus.

ADVERTISEMENT