Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat ruse, spune că ucrainenii au doborât Avionul Il-76 cu ajutorul unor rachete americane și germane, precizează AFP, conform Agerpres.
„Şi-au ucis în aer propriii soldaţi. Mamele lor, copiii lor îi aşteptau”, a declarat Volodin în camera inferioară a Parlamentului rus. “Ne-au doborât piloţii care efectuau o misiune umanitară (…) cu rachete americane şi germane”, le-a spus Volodin deputaţilor ruşi.
Acuzațiile au fost susținute de un alt deputat rus care este preşedintele Comisiei de apărare din Duma de Stat, Andrei Kartapolov.
„Liderii ucraineni erau la curent cu acest schimb (de prizonieri) şi au fost informaţi despre modul în care vor fi aduşi prizonierii”, a declarat Andrei Kartapolov, citat în presa rusă. „Însă avionul Il-76 a fost doborât de trei rachete dintr-un sistem de rachete sol-aer Patriot sau IRIS-T, fabricat în Germania, experţii vor lămuri lucrurile”, a mai spus acesta.
Continuă să vină reacții și acuzații grave de la Moscova după prăbușirea avionului militar Ilyushin Il-76 la Belgorod. Ministerul de Externe al Rusiei a spus că forțele ucrainene au doborât un avion militar, numind atacul drept un act ”barbar de terorism”, relatează Sky News, citând agenția de știri de stat TASS.
Anterior, un parlamentar rus a declarat că avionul a fost doborât de rachete americane sau germane furnizate Ucrainei. Rușii spun că 74 de persoane se aflau la bord. Dintre acestea, 65 ar fi soldați ucraineni capturați care urmau să fie dați la schimb cu omologi ruși aflați în Ucraina. Restul de 9 ar fi membri ai echipajului.
În replică, surse din cadrul Statului Major al Ucrainei au confirmat pentru Ukrainskaya Pravda prăbușirea avionului militar rus Ilyushin-76. Ucrainenii spun că avionul transporta rachete antiaeriene S-300 folosite în recentele atacuri asupra Harkovului.
Într-o primă fază, publicația ucraineană, citând aceleași surse, a transmis că Forțele Armate Ucrainene au fost implicate în prăbușirea avionului. Ulterior, informația a fost corectată. S-a anunțat doar prăbușirea, nu și implicarea ucrainenilor.
Un avion militar rusesc de tip Ilyushin Il-76 s-a prăbușit miercuri în regiunea rusă Belgorod, la granița cu Ucraina. Anunțul inițial a venit de la presa rusă de stat. Ulterior, Ministerul rus al Apărării a confirmat incidentul.
Miercuri, 24 ianuarie, un avion militar rusesc de transport Ilyushin Il-76, care ar fi transportat prizonieri de război ucraineni, s-a prăbușit în regiunea Belgorod, Rusia.
Ministerul rus al Apărării a confirmat evenimentul spunând că ”în jurul orei 11:00, ora Moscovei, un avion Il-76 (n.r. Ilyushin Il-76) s-a prăbușit în regiunea Belgorod în timp ce efectua un zbor programat”.
Kremlinul mai susține că la bordul avionului se aflau 65 de militari capturați ai Forțelor Armate ucrainene. Ei erau transportați în regiunea Belgorod pentru un schimb de prizonieri, notează Sky News.
”Ilyushin Il-76 transporta 65 de oameni. La bord se afla personal al forțelor armate ucrainene care fusese capturat. Avionul efectua un zbor programat în momentul în care s-a prăbușit”, se arată în comunicatul Moscovei.
”Soldații capturați au fost transportați în regiunea Belgorod pentru schimb”, mai anunță rușii. Ministerul de la Kremlin mai precizează că la bord se aflau și alți șase membri ai echipajului. În acest moment, ”o comisie a Forțelor Aerospațiale Ruse s-au deplasat deja la locul accidentului pentru a stabili cauzele dezastrului”.
Un membru din Parlamentul Rusiei spune că avionul de transport militar rus care s-a prăbușit în Belgorod a fost doborât de trei rachete. Generalul în retragere Andrei Kartapolov a spus că este vorba de rachetele care au fost furnizate Ucrainei de către Occident.
Surse din Armata ucraineană citate de The Guardian recunosc că avionul rusesc a fost doborât. Kievul neagă însă faptul că la bord se aflau soldați ucraineni capturați de ruși.
Armata din statul vecin spune că avionul livra rachete antiaeriene S-300 folosite în recentele atacuri asupra Harkovului, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei. Marți, 18 persoane au murit într-un val de lovituri rusești, inclusiv o fetiță de nouă ani și mama ei.