News

Război în Ucraina, ziua 726. Ruşii au ocupat complet Avdiivka: “În retragerea lor haotică, ucrainenii au lăsat în urmă soldaţi şi arme”

Ruşii şi-au consolidat câştigurile teritoriale din ultimele zile şi avansează la Avdiivka şi în regiunea Zaporojie, iar Dmitri medvedev ameninţă din nou Occodentul.
19.02.2024 | 06:30
Razboi in Ucraina ziua 726 Rusii au ocupat complet Avdiivka In retragerea lor haotica ucrainenii au lasat in urma soldati si arme
Avdiivka, un oraş în ruine Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Rusia a transmis duminică că deține controlul deplin asupra orașului ucrainean Avdiivka după retragerea Ucrainei, dar se pare că unii soldați ucraineni sunt încă ascunși într-o uzină uriaș de cocs, din epoca sovietică. Situaţia lor aminteşte de cea a luptătorilor de la uzina Azovstal, din Mariupol.

Rusia a înaintat pe aproape 10 km pe linia frontului

Căderea oraşului Avdiivka este cel mai mare succes militar al Rusiei de la capturarea oraşului Bahmut, în mai 2023, și are loc la aproape doi ani după ce președintele Vladimir Putin a lansat un război pe scară largă prin ordonarea unei invazii a Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele sale au înaintat deja 8,6 km pe acea porțiune a liniei frontului, care are o lungime de 1.000 de kilometri, și încă mai înaintează, după o bătălie sângeroasă care a distrus aproape din temelii orașul.

Ucraina a declarat că și-a retras trupele pentru a le salva de la încercuirea completă, după luni de lupte aprige. Vladimir Putin a salutat căderea oraşului Avdiivka, catalogând-o ca o victorie importantă și i-a felicitat pe soldații ruși.

ADVERTISEMENT

În ciuda oridunului de retragere dat de comandamentul de la Kiev, rușii susțin că ucrainenii s-au retras în grabă și au lăsat în urmă soldați și arme . Astfel mai mulţi soldați ucraineni s-ar afla într-o fabrică de cocsificare datând din epoca sovietică.

“Se iau măsuri pentru a curăța complet orașul de militanți și pentru a bloca trupele ucrainene care s-au stabilit la fabrica de cocs și produse chimice din Avdiivka”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov.

ADVERTISEMENT

Avdiivka, pe care rușii o numesc Avdeevka, a trecut printr-un deceniu de conflict. Are un simbolism special pentru Rusia, deoarece a fost capturată pentru scurt timp în 2014 de separatiștii susținuți de Moscova, care au ocupat o parte din estul Ucrainei, dar a fost apoi recucerită de trupele ucrainene.

Medvedev ameninţă din nou Occidentul

În acelaşi timp, fostul președinte rus Dmitri Medvedev a amenințat din nou Occidentul cu un război nuclear total dacă Rusia revine după războiul din Ucraina la granițele sale din 1991. În postarea de duminică de pe Telegram, actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei și-a reiterat binecunoscuta poziție conform căreia „puterile nucleare nu pierd niciodată un război atâta timp cât își apără patria”.

ADVERTISEMENT

În opinia lui Medvedev, întoarcerea Ucrainei la vechile granițe ar fi împotriva constituției ruse deoarece teritoriile cucerite din estul Ucrainei și Crimeea au fost deja anexate ca părți ale Rusiei.

Granițele din 1991 sunt granițele recunoscute internațional între Rusia și Ucraina, înainte ca Rusia să anexeze Crimeea în 2014 și înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022. „Cred acești idioți că poporul rus ar accepta o asemenea dezintegrare a țării lor?”, a scris Medvedev.

El a mai spus că Rusia își va organiza întregul arsenal și, pe lângă Kiev, va ataca şi Washingtonul, Berlinul sau Londra.

În timpul mandatului său de președinte, din 2008 până în 2012, Dmitri Medvedev a fost considerat un politician liberal și moderat. De la începutul războiului rus împotriva Ucrainei, în urmă cu aproape doi ani, el s-a transformat însă într-un extremist și este acum unul dintre cei mai duri critici ai Occidentului.

ADVERTISEMENT