News

Război în Ucraina, ziua 733. Kremlinul cataloghează ”absurdă” ideea unor convorbiri de pace în Ucraina fără participarea Rusiei. Update

La mai bine de doi ani de la începerea războiului din Ucraina, cele două tabere își numără oamenii sacrificați pe front.
26.02.2024 | 14:21
Razboi in Ucraina ziua 733 Kremlinul catalogheaza absurda ideea unor convorbiri de pace in Ucraina fara participarea Rusiei Update
Pierderile Rusiei ar fi mai mici decât cele estimate de serviciile americane / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
26-02-2024
12:32

Kremlinul cataloghează ”absurdă” ideea unor convorbiri de pace în Ucraina fără participarea Rusiei

În weekendul trecut, Andrii Yermak, şeful administraţiei prezidenţiale de la Kiev, a spus că Ucraina şi partenerii săi străini ar putea invita Rusia la un viitor summit de pace pentru a discuta o încheiere a invaziei Moscovei, dar în condiţiile Kievului.

Oficialul de la Kiev a spus că Elveţia va găzdui un summit la care să se discute o viziune pentru pace a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Aceasta ar putea fi prezentată Rusiei la o a doua reuniune la o dată ulterioară, conform lui Yermak.

Imediat, de la Moscova a venit o replică tăioasă. Kremlinul a anunţat, luni, că ideea desfăşurării unor convorbiri de pace fără Rusia este ”absurdă”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat:

Noi am afirmat în mod repetat că acesta este un format ciudat – să spunem aşa – pentru că anumite planuri de pace sunt implementate fără participarea Rusiei, ceea ce este, în sine, un lucru neserios şi chiar ilar”, notează Sky News.

Un război în Europa părea de neconceput în urmă cu un deceniu, iar acum s-a ajuns în situația ca rușii și ucrainenii să-și numere morții și răniții, după doi ani de conflict.

Metoda ingenioasă prin care jurnaliștii au estimat numărul morților

Rusia a suferit pierderi masive în rândul soldaților concentrați pe frontul din Ucraina, arată publicația independentă Meduza, considerată ostilă de guvernul de la Moscova.

ADVERTISEMENT

Meduza a realizat un studiu comparând registrul succesiunilor și lista soldaților confirmați uciși întocmită de Mediazona și BBC Rusia. Rezultatul a fost de aproximativ 75.000 de militari pe care Rusia i-a pierdut de la începerea războiului până în decembrie 2023.

„Aceasta nu este o cifră exactă, ci o estimare statistică – cea mai probabilă valoare într-un interval destul de larg, între 66.000 și 88.000. Metoda noastră nu ne permite să „vedem” pierderile Rusiei în lunile mai recente (unde ar intra și Avdiika- n.r.), dar numărul total al pierderilor pe toți cei doi ani de război ar fi de aproximativ 83.000 de soldați dacă ritmul din al patrulea trimestru al anului 2023 (aproximativ 3.900 de oameni pe lună) a rămas constant în ianuarie și februarie 2024”, a precizat publicația de limbă rusă Meduza.

ADVERTISEMENT

Numărul estimat al morților, echivalent cu cel al unui oraș de mărimea Bistriței sau Târgu Jiu, este totuși mult mai mic decât cel înaintat de serviciile americane, în decembrie 2023.

Ucrainenii spun că rușii au pierdut de cinci ori mai mulți oameni pe front

Acestea anunțau, într-un raport declasificat, că Rusia a pierdut 315.000 de soldați în Ucraina, ceea ce însemna aproximativ 90% din numărul militarilor trimiși la război. Săptămâna trecută, armata ucraineană a estimat numărul morților la 407.240 de militari.

ADVERTISEMENT

Speranța de viață pe frontul din Ucraina este de doar câteva luni, potrivit unei investigații independente realizate de rușii de la Important Stories și analiștii de la Conflict Intelligence Team.

Aceștia au calculat că speranța de viață a militarilor ruși, din momentul mobilizării și până își pierd viața este de aproximativ 4 luni și jumătate.

ADVERTISEMENT

Câți ucraineni au murit la arme

Kievul, ca și Moscova, refuză să facă public bilanțul pierderilor de pe front. În noiembrie 2023, un grup civic ucrainean a înaintat o estimare a numărului de morți, care se ridica, la acea vreme, la 25-30.000 de soldați.

Pe de altă parte, publicația New York Post vorbea, în vara anului trecut, despre 70.000 de morți în tabăra ucraineană. În toamna anului 2022, președintele Volodimir Zelenski vorbea despre 50 de ucraineni uciși pe zi, dar sublinia că pierderile suferite de inamic sunt ”de zece ori mai mari”.

ADVERTISEMENT