News

Război în Ucraina, ziua 736. Pentagonul caută cu disperare soluții financiare pentru a ajuta Ucraina

Ucraina cere cât mai urgent sprijin pentru a rezista în fața armatei lui Putin. Pentagonul încă analizează surse de finanțare pentru Kiev
29.02.2024 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 736 Pentagonul cauta cu disperare solutii financiare pentru a ajuta Ucraina
Pentagonul este în căutare de bani pentru a ajuta Ucraina în contextul războiului cu Rusia. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Oficiali de la Pentagon analizează dacă să apeleze la ultima opţiune de finanţare disponibilă pentru a oferi asistenţă Ucrainei în faţa Rusiei, fără a primi asigurări de la Congres privind refacerea acestor fonduri, conform surselor CNN.

Ucraina cere cu disperare sprijin de la aliați

Departamentul american al Apărării dispune de resurse financiare, în valoare de patru miliarde de dolari, care pot fi utilizate de către preşedinte şi trimise către Ucraina din propriile sale stocuri, relatează News.ro.

ADVERTISEMENT

La o primă privire, există o reticență în a cheltui acești bani fără asigurări că Congresul va restitui aceste sume printr-o alocație bugetară de 60 de miliarde de dolari, solicitată de administrația Biden. Retragerea de materiale din stocuri, fără un plan de reînnoire a acestora, poate afecta capacitățile militare ale Statelor Unite.

Pe fondul unei nevoi tot mai disperate de sprijin american în Ucraina, oficialii de rang înalt din domeniul apărării discută posibilitatea de a oferi cel puțin o parte din cele patru miliarde de dolari către Kiev, dar republicanii din Camera Reprezentanților refuză să aprobe această alocație bugetară,

ADVERTISEMENT

Zelenski „strigă” după arme și muniții, dar oficialii „s-au împotmolit”

În ultimele săptămâni, discuțiile privind această opțiune și alte alternative au devenit tot mai urgente, odată cu deteriorarea situației pe teren în Ucraina.

În condițiile în care armata ucraineană este nevoită să răzuiască în muniție și a suferit pierderi de teritoriu în estul țării, inclusiv pierderea localității-cheie Avdiivka, la 17 februarie, Pentagonul continuă să facă apel la Congres pentru sprijin suplimentar și reînnoirea stocurilor.

ADVERTISEMENT

„Nu avem timp şi nici alternative. Ne confruntăm cu un asasin. Cu un Hitler numărul doi”, a spus Zelenski într-un apel către aliații Ucrainei în lupta cu Rusia.

Pentagonul ar putea găsi surse de finanțare „neașteptate”

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Garron Garn, a subliniat că Departamentul de Apărare caută în continuare modalități de a susține Ucraina și că există posibilitatea utilizării unor părți din fondurile disponibile, fără a fi nevoie de o sursă internă de acoperire.

ADVERTISEMENT

„Departamentul Apărării continuă să îndemne Congresul să adopte o susţinere suplimentară a Ucrainei, aflată la nevoie, şi să ne refacă stocurile”, a spus locotenent-colonelul Garron Garn, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Mai mult, există perspective că Pentagonul ar putea găsi surse de finanțare „neașteptate”, precum în cazul descoperirii unei greșeli contabile care a permis susținerea militară a Ucrainei cu 6,2 miliarde de dolari, peste sumele alocate.

În ciuda acestor aspecte, generalul Patrick Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului, a evitat să facă declarații specifice privind utilizarea fondurilor rămase, dar a subliniat angajamentul Departamentului de a sprijini Ucraina în lupta sa pentru libertate și apărarea suveranității.

Președintele Turciei îl susține pe Zelenski în drumul către pace

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a exprimat sprijinul său pentru planul de pace în zece puncte prezentat în 2022 de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care vizează retragerea necondiționată a trupelor rusești din Ucraina. Cu toate acestea, Erdogan a subliniat necesitatea unei abordări mai diplomatice.

„Cred că ar trebui iniţiat cel puţin un efort comun pentru a stabili parametrii generali ai păcii. În acest aspect sprijinim în principiu planul de pace în zece puncte propus de preşedintele ucrainean”, a spus Recep Tayyip Erdogan într-un mesaj transmis la un summit al ţărilor balcanice, care s-a ținut la Tirana şi la care a participat și Zelenski.

 

ADVERTISEMENT